17.11.15

Ισχυρός σεισμός με δύο νεκρούς στη Λευκάδα - (UPD)


Δύο νεκρές γυναίκες είναι ο τραγικός απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 6R που σημειώθηκε στις 09.10 το πρωί της Τρίτης σε θαλάσσιο χώρο δυτικά της Λευκάδας και έγινε αισθητή σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας.

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Πόντη Βασιλικής, όταν βράχος έπεσε πάνω στο σπίτι της
Όπως έγινε γνωστό, μια 65χρονη έχασε τη ζωή της λόγω κατολίσθησης στην Πόντη Βασιλικής. Το zougla.gr επικοινώνησε με το Τμήμα Προστασίας του Πολίτη της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, το οποίο και επιβεβαίωσε το γεγονός. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι υπήρξε αποκόλληση βράχου, ο οποίος έπεσε σε τοίχο της κατοικίας, με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα του κτηρίου να γκρεμιστεί.

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης του νησιού Διονύσης Χαλικιάς γνωστοποίησε ότι υπάρχει και δεύτερη νεκρή γυναίκα στο χωριό Αθάνι. Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιβεβαίωσε την είδηση στο zougla.gr, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια 82χρονη, η οποία καταπλακώθηκε από πέτρινη μάντρα στην αυλή του σπιτιού της. Επί τόπου έσπευσαν πυροσβέστες που προχώρησαν στον απεγκλωβισμό της άτυχης γυναίκας μέσα από τα χαλάσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Χαλικιά, συνεργεία του δήμου βρίσκονται καθ' οδόν για το νότιο τμήμα του νησιού, το οποίο -όπως φαίνεται- επλήγη περισσότερο. Τέσσερις άνθρωποι έχουν μεταφερθεί με τραύματα στο νοσοκομείο του νησιού, ενώ υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων για την ύπαρξη ενός μόνο ασθενοφόρου σε ολόκληρη τη Λευκάδα.

Οι πρώτες φωτογραφίες από τις ζημιές στο νησί:












Ο σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας τόνισε ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται. 

«Θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά 24ωρα για να διαπιστώσουμε εάν πρόκειται για την κύρια σεισμική ακολουθία. Η περιοχή βρίσκεται βορειοδυτικά της Λευκάδας και είναι προέκταση του ρήγματος της Κεφαλλονιάς. Το 2003 στην ίδια ακριβώς περιοχή είχε γίνει σεισμός 6,4R». 

«Πρόκειται για μία περιοχή με υψηλή σεισμική δραστηριότητα που χρειάζεται παρακολούθηση» πρόσθεσε.

O σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντηςανέφερε: «Ενεργοποιήθηκε το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Είναι ένα πολύ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδή οι περιοχές εκεί έχουν απότομα πρανή,  μπορεί να έχουμε κατολισθητικά φαινόμενα. 

» Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που είναι παλιά ή έχουν εμφανή σημάδια αστοχίας. Να κατεβάσουμε όλα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδιά ασυνόδευτα ή να παίζουν κοντά σε πέτρινες μάντρες (λιθιές, όπως λέμε στο Ιόνιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία».

Αναφερόμενος στον μεγάλο σεισμό που έπληξε την περιοχή, ο σεισμολόγοςΚώστας Παπαζάχος επεσήμανε ότι το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα, το ρήγμα «Λευκάδας - Κεφαλλονιάς», στον θαλάσσιο χώρο έξω περίπου από το Δράγανο και το Αθάνι, βόρεια από το Πόρτο Κατσίκι, ενώ το πιο μεγάλο χωριό στην περιοχή είναι ο Άγιος Πέτρος. «Ήταν επιφανειακός σεισμός, με εστιακό βάθος γύρω στα 10 χιλιόμετρα και με μέγεθος που φαίνεται να είναι της τάξεως του 6,1/6 ήταν η πρώτη εκτίμηση ή λίγο μεγαλύτερος, ίσως είναι και λίγο μεγαλύτερος προς το τέλος, όταν γίνουν οριστικές εκτιμήσεις» τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «τα ρήγματα στην περιοχή αυτή είναι οριζόντιας μετατόπισης, δηλαδή η Λευκάδα κινείται νότιο - νοτιοδυτικά και το Ιόνιο βόρειο - βορειοανατολικά, και για τον λόγο αυτόν δεν "κουνάνε" τον θαλάσσιο πυθμένα και δεν έχουμε τσουνάμι, αλλά έντονες κατολισθήσεις, συνήθως στην περιοχή της δυτικής Λευκάδας».

Ο κ. Παπαζάχος συνιστά στους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από παλιές κατασκευές που φαίνονται ετοιμόρροπες, τονίζοντας ότι τα σπίτια που έχουν πρόβλημα δεν πρέπει να κατοικηθούν και ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν προτού ελεγχθούν ενδελεχώς και προτού κοπάσει και η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. Επίσης, επισήμανε ότι το πιο βασικό είναι οι κάτοικοι να μην ακούσουν τη φημολογία και τη γνωστή παραφιλολογία που αναπτύσσεται αυτές τις ώρες.

O υφυπουργός Υποδομών Π. Σγουρίδης στο zougla.gr: «Όλοι οι μηχανισμοί είναι σε ετοιμότητα»

Στη Λευκάδα μεταβαίνει ο υφυπουργός Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης, προκειμένου να παραστεί στις έρευνες των αρμόδιων κλιμακίων μετά τον σεισμό των 6R.

Σε δηλώσεις του στο zougla.gr, ο υφυπουργός ανέφερε ότι οι ζημιές στα σπίτια είναι ελεγχόμενες. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει πρόβλημα στις υποδομές, αλλά οι «ζημιές θα αποκατασταθούν άμεσα».

Ο κ. Σγουρίδης ενημέρωσε πως ήδη βρίσκεται στο νησί του Ιονίου κλιμάκιο του Ταμείου Αντισεισμικής Προστασίας, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται τα Ταμεία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων.

Ο υφυπουργός δήλωσε ακόμη ότι από αύριο ξεκινούν οι καταγραφές των ζημιών.
Περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων στο zougla.gr: Ζημιές στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές

Ο σεισμός στη Λευκάδα έχει προκαλέσει προβλήματα σε περιοχές στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, στην Ιθάκη αλλά και στη βόρεια Κεφαλονιά ανέφερε στο zougla.gr o Περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Στον απόηχο του ισχυρότατου σεισμού στο νησί του Ιονίου, ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί αρκετές ζημιές στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη «αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια από όλες τις υπηρεσίες, την περιφερειακή ενότητα, το δήμο, το υπ. Υποδομών, την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική προκειμένου να εντοπιστούν όλα τα προβλήματα έγκαιρα και να δοθούν οι κατευθύνσεις για την αποκατάστασή τους στο βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει άμεσα».

Επιπλέον «υπάρχουν συνεργεία μηχανικών που καταγράφουν ζημιές στα δημόσια κτήρια -εάν υπάρχουν- για να δούμε τις επόμενες κινήσεις μας».

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, στη Λευκάδα σπεύδουν μεταξύ άλλων κλιμάκια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του ΙΓΜΕ από την Πρέβεζα.
Κατολισθήσεις και ζημιές σε κτήρια - Τέσσερις τραυματίες

Στην πόλη της Λευκάδας δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές, ωστόσο σημαντικές καταστροφές έχουν προκληθεί σε περιοχές στο νότιο τμήμα του νησιού και ειδικότερα στο χωριό Αθάνι, όπου σπίτια, καταστήματα και η τοπική εκκλησία υπέστησαν σοβαρές φθορές. Παράλληλα, λίγες ζημιές έχουν σημειωθεί στο λιμάνι της Βασιλικής και στο γυμνάσιο της περιοχής.

Κάτοικοι του νησιού ανέφεραν σε δηλώσεις τους στο zougla.gr ότι οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν σε παλιά κτήρια, καθώς η πλειοψηφία των σπιτιών έχουν αντισεισμική προστασία λόγω της υψηλής σεισμικότητας της περιοχής. Το βασικό πρόβλημα είναι οι κατολισθήσεις, καθώς σημαντικό τμήμα του τοπικού οδικού δικτύου προς Αγ. Νικήτα καθώς και στον δρόμο προς Πόντη και Βασιλική έχει αποκλειστεί από χώματα και βράχους.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και έκανε τους κατοίκους του νησιού να βγουν έντρομοι από τα σπίτια τους. Υπάλληλοι από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκάδας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το δημαρχείο του νησιού ανέφεραν ότι σημειώθηκαν κατολισθήσεις βράχων σε Βασιλική και Αθάνι, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στο παραλιακό οδικό δίκτυο.


Αναστάτωση στη Λευκάδα
Αναστάτωση στη Λευκάδα


Aστυνομικοί κλείνουν τον δρόμο στο χωριό Τσουκαλάδες
Aστυνομικοί κλείνουν τον δρόμο στο χωριό Τσουκαλάδες












Η πόλη της Λευκάδας (ΦΩΤΟ lefkasnews.gr)
Η πόλη της Λευκάδας (ΦΩΤΟ lefkasnews.gr)


Η πόλη της Λευκάδας (ΦΩΤΟ lefkasnews.gr)
Η πόλη της Λευκάδας (ΦΩΤΟ lefkasnews.gr)


Όπως έγινε γνωστό, στο Νοσοκομείο Λευκάδας έχουν διακομιστεί μέχρι στιγμής τέσσερις ελαφρά τραυματίες: μια γυναίκα 88 ετών από το Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς, ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα και ένα αγόρι 12 ετών από τη Βασιλική.

Ταρακουνήθηκε η μισή Ελλάδα
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του τοποθετείται 13 χλμ. δυτικά της Λευκάδας και 285 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.

Η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή και έγινε αισθητή σε όλα τα Επτάνησα καθώς και σε μεγάλο τμήμα της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών της Αττικής. 

Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου


Με μαύρο χρώμα οι σεισμοί που ακολούθησαν τα 6R
Με μαύρο χρώμα οι σεισμοί που ακολούθησαν τα 6R


Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών που βρίσκεται εγκατεστημένος στο Φισκάρδο Κεφαλλονιάς
...


Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος στην περιοχή Εύγηρος Λευκάδας...


Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος στο χωριό Βαλσαμάτα Κεφαλληνίας...


Συνεχείς μετασεισμοί

Δεκάδες σεισμοί, μικρότερης έντασης, σημειώθηκαν στην περιοχή, με τον μεγαλύτερο να καταγράφεται στις 10.33 το πρωί.

Αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τη δόνηση των 5,2R
Αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τη δόνηση των 5,2R


Ξύπνησαν μνήμες στην Κεφαλλονιά

Πτώσεις αντικειμένων σημειώθηκαν σε κατοικίες και επιχειρήσεις στη γειτονική Κεφαλλονιά. Κάτοικοι του νησιού βγήκαν ανάστατοι στους δρόμους. 

Η ισχυρή σεισμική δόνηση ξύπνησε μνήμες από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου στις 26 Ιανουαρίου 2014, όταν 6,1R ταρακούνησαν το νησί.

Δείτε στο επόμενο βίντεο τι συνέβη μέσα σε διαμέρισμα του νησιού, την ώρα που χτύπησε ο εγκέλαδος.


ΦΩΤΟ: e-kefalonia.net
ΦΩΤΟ: e-kefalonia.net


ΦΩΤΟ: e-kefalonia.net
ΦΩΤΟ: e-kefalonia.net


ΦΩΤΟ: e-kefalonia.net
ΦΩΤΟ: e-kefalonia.net


Αισθητός σε Τρίκαλα και Πάτρα
Σύμφωνα με δημοσίευμα του patrastimes.gr, εκκενώθηκε προληπτικά το Δικαστικό Μέγαρο Πατρών, ενώ υπήρξαν πτώσεις σοφάδων σε παλιά κτήρια. Η δόνηση έγινε αισθητή και στην πόλη των Τρικάλων.

zougla.gr