13.5.15

Πώς θα «τη βγάλουμε» και τον Μάιο


Οι διαβεβαιώσεις του οικονομικού επιτελείου και μία κρίσιμη απόφαση που λύνει την εξίσωση για τις υποχρεώσεις του Μαΐου


«Τα λεφτά έχουν βρεθεί και οι υποχρεώσεις θα τακτοποιηθούν». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το πρωί, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά την τακτοποίηση της δόσης προς το ΔΝΤ.
«Μόλις δοθούν οι σχετικές εντολές από το Μέγαρο Μαξίμου, οι λογαριασμοί θα πιστωθούν» αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, οι οποίες εμφανίζονται καθησυχαστικές για όλες τις ανελαστικές δαπάνες του Μαίου, που είναι, το 15νθήμερο προς τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς και η ανανέωση δύο εκδόσεων εντόκων γραμματίων, ως προς το κομμάτι τους που ανήκει σε χαρτοφυλάκια ξένων τραπεζών και θα τα ρευστοποιήσουν.
Υπολογίζεται ότι συνολικά, για όλους τους παραπάνω λόγους, θα απαιτηθεί περίπου 1 δισ. ευρώ επιπλέον. Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του μέσω μιας νέας «γενναίας» έκδοσης εντόκων γραμματίων που θα κάνουν μέχρι το τέλος του μήνα, αφού θα έχει προηγηθεί μια κρίσιμη απόφαση: αυτή της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που θα αυξάνει το όριο συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στις νέες εκδόσεις.
Κι έτσι, προσωρινά τουλάχιστον, θα λυθεί το μεγάλο ζήτημα της ρευστότητας, έως ότου επιτευχθεί μια τελική λύση.
voria.gr