26.7.12

Κίτρινη κάρτα, κύριε Παναγιωτόπουλε...

Με την σημερινή του παραίτηση, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Ζιαζιάς ξεγύμνωσε, κατά τρόπο ηχηρό, το φαύλο σύστημα κομματικών προαγωγών και μεταθέσεων που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, με εξωθεσμικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν στις διαδικασίες και τους κομματικά αρεστούς να υποσκελίζουν τους ικανούς.

Είναι αδιάφορο αν κατά καιρούς αναδείχθηκαν και μερικοί ικανοί, ή αν το σύστημα αυτό "οργίασε" παλιότερα περισσότερο απ' όσο σήμερα. Δε μειώνει κάτι από αυτά την αξία της σημερινής παραίτησης, γιατί σημασία έχει ότι επιτέλους ένας αρχηγός αντέδρασε παραιτούμενος. Αυτό το σύστημα επιζεί, όχι μόνο επειδή το επέβαλαν τα πολιτικά κόμματα, αλλά και επειδή οι εκάστοτε στρατιωτικές ηγεσίες το αποδέχθηκαν. 
Η τελευταία παραίτηση στρατιωτικού πριν τον αντιστράτηγο Ζιαζιά λόγω πολιτικής παρέμβασης στις κρίσεις, σημειώθηκε πριν από μια ολόκληρη δεκαετία: ήταν αυτή του μακαρίτη αντιναυάρχου Θεοδωρουλάκη, που ως Α/ΓΕΝ απέρριψε ανάλογες παρεμβάσεις του τότε ΥΕΘΑ Γιάννου Παπαντωνίου και παραιτήθηκε. Αν περισσότεροι αρχηγοί είχαν την παραίτηση έτοιμη, ο κομματισμός στις ΕΔ θα είχε πολύ μικρότερο πεδίο δράσης.

Η παραίτηση Ζιαζιά "βγάζει στη σέντρα" κατ' αρχήν τον υφυπουργό κ. Καράμπελα, που φέρεται από όλες τις πηγές ως φορέας των κομματικών πιέσεων προς τον Α/ΓΕΣ. Η αλήθεια είναι ότι η παρουσία του κ. Καράμπελα στο ΥΕΘΑ ήταν εξ αρχής κακός οιωνός, καθώς ο πρώην διοικητής 1ης Στρατιάς επιβλήθηκε από την κλαδική αποστράτων της ΝΔ ως υφυπουργός (αντί για τον "απρόβλεπτο" Φ. Φράγκο), με σκοπούς που είναι πλέον προφανείς... Φαίνεται μάλιστα ότι αυτή η κλαδική έχει επαφές και με κάποιες αμυντικές ιστοσελίδες, που δεν ντράπηκαν να δημοσιεύσουν αθλιότητες εις βάρος του παραιτηθέντος αρχηγού, ξεκινώντας από προθέσεις πραξικοπήματος και φτάνοντας μέχρι και σε ροζ σενάρια. Προφανώς οι ιδιοκτήτες τους θυμήθηκαν τα χρόνια που πέρασαν ως κομματικοί σύμβουλοι στο ΥΕΘΑ το 2005-2007...

Έκθετος όμως βρίσκεται και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος: την τελική πολιτική ευθύνη για όσα συμβαίνουν σε ένα υπουργείο την έχει πάντα ο αρμόδιος υπουργός. Με την παραίτηση Ζιαζιά το ηθικό του Στρατού, που έχει δοκιμαστεί από την κρίση, τις περικοπές αποδοχών αλλά και την καθυστέρηση των μεταθέσεων, υφίσταται ένα νέο πλήγμα, και μάλιστα σε στιγμές μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας και εθνικών κινδύνων. Αυτή η αρνητική εξέλιξη χρεώνεται και στον υπουργό, ιδίως αν αληθεύει ότι από τον πρωθυπουργό είχαν δοθεί εντολές για "ήπιες" κρίσεις. Η δράση οποιωνδήποτε παράκεντρων εξουσίας στον τομέα αρμοδιότητας του κ. Παναγιωτόπουλου δεν αποτελεί δικαιολογία. Ακόμα χειρότερο, αποτελεί τεκμήριο ανεπάρκειάς του, ιδίως αν δεν έχει φροντίσει να διαμορφώσει δικούς του μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, ώστε να μην εξαρτάται από κλαδικές και παράκεντρα...

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον, ότι από την παραίτηση του Αρχηγού θα προκύψει ένα καλό: ότι με όλους τους προβολείς στραμμένους πάνω τους, ο κ. Καράμπελας και η κλαδική αποστράτων θα δυσκολευτούν να ολοκληρώσουν το "θεάρεστο" έργο της και τουλάχιστον οι πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις θα αποτραπούν. Θα είναι η τελευταία υπηρεσία που προσέφερε στην Πατρίδα ο στρατηγός Ζιαζιάς.
enkripto