12.3.12

Βγήκε η ετυμηγορία για το «Συνδικάτο του Εγκλήματος»

Ύστερα από 1,5 χρόνο ακροαματικής διαδικασίας το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ανακοίνωσε το πρωί την ετυμηγορία του για την υπόθεση του αποκαλούμενου «Συνδικάτου του Εγκλήματος», στο οποίο αποδίδεται μεταξύ άλλων και η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Δεκαοκτώ από τους 20 συνολικά κατηγορουμένους, έκρινε ενόχους το δικαστήριο για την συμμετοχή τους στην παράνομη δράση της οργάνωσης. Το δικαστήριο έκρινε ενόχους 6 κατηγορουμένους για την απαγωγή του Παναγόπουλου, που έγινε στις 12 Ιανουαρίου του 2009. Ο Παναγιώτης Βλαστός και Γιάννης Σκαφτούρος κρίθηκαν ένοχοι για ηθική αυτουργία στην απαγωγή και για φυσική αυτουργία οι Απόστολος Πετράκης, Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, Γιώργος Κατσαγάνης και Χαράλαμπος Μουστάκας.


Και οι 6 κρίθηκαν ένοχοι και για διακεκριμένη κλοπή που αφορά τα λύτρα των 30 εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν καταβληθεί από την οικογένεια του εφοπλιστή για να αφεθεί ελεύθερος. Το δικαστήριο απάλλαξε κατά πλειοψηφία από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν σχετικά με την απαγωγή τους Γιώργο Τρομπούκη, Εμμανουήλ Σκαρλάτο και Ιωάννη Θώδη, για τους οποίους ωστόσο η πρόεδρος είχε την άποψη ότι πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι.

Όπως προκύπτει από την απόφαση του δικαστηρίου, γρίφος εξακολουθεί να είναι το ποσό των λύτρων που δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής, ενώ δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο για την θεμελίωση κατηγορίας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Δεκαεπτά κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ από όλες τις κατηγορίες αθωώθηκαν η δικηγόρος Ελισάβετ Πούλιου και ο Εμμανουήλ Λασιθιωτάκης. Το δικαστήριο καταδίκασε 10 κατηγορουμένους για σειρά εκρήξεων, ανάμεσά τους ο Βασίλης Στεφανάκος και Γιώργος Τρομπούκης.

Για την υπόθεση της δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου, κρίθηκαν ένοχοι για ηθική αυτουργία οι Παναγιώτης Βλαστός και Γιάννης Σκαφτούρος, για φυσική αυτουργία ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και για άμεση συνέργια ο Γιώργος Κατσαγάνης.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, εγκέφαλος του «Συνδικάτου του Εγκλήματος», ήταν ο Παναγιώτης Βλαστός, ο οποίος μαζί με τον Γιάννη Σκαφτούρο κινούσαν μέσα από τις φυλακές όλα τα νήματα, οργανώνοντας και το σχέδιο της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι και η Ιωάννα Χήρα, πρώην σύζυγος του Παναγιώτη Βλαστού, καθώς πρόσφατα χώρισαν.
zougla.gr