17.9.11

"Συνομωσιολογία τα περί φουσκωμένου ελλείμματος"


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Σκληρή απάντηση από τον Γ.Παπακωνσταντίνου σε όσα υποστήριξε η Ζωή Γεωργαντά μετά την αποπομπή της από την ΕΛ.ΣΤΑΤ, σχετικά με την διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2009.
Συνομωσιολογία τα περί φουσκωμένου ελλείμματος
"Είναι γνωστό σε όλους ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα και στην κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας μας", σημειώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην ανακοίνωσή του.
"Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010", επισημαίνει, "έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2010", τονίζει.

Δυστυχώς για όλους μας, λέει ο κ.Παπακωνσταντίνου, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT.
"Ας καταλάβουμε, λοιπόν, τη δεινή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, αντί να ψάχνουμε φτηνές και εύκολες, συνομωσιακού τύπου, δικαιολογίες για τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζήσαμε και τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ. Όσο για τα λεγόμενα της κυρίας Γεωργαντά, μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, νομίζω πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε, ότι "βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή", καταλήγει.
Συνομωσιολογία τα περί φουσκωμένου ελλείμματος
Επανέλαβε τις καταγγελίες
"Το έλλειμμα του 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από την Eurostat, ώστε να φανεί μεγαλύτερο από το 14% της Ιρλανδίας και να ληφθούν στην Ελλάδα δυσβάσταχτα μέτρα", είπε στο BHMAFM η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που πρόσφατα απεπέμφθη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάαγγελου Βενιζέλου την Πέμπτη. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι αποφάσεις υπαγορεύονται από τη Eurostat και έρχονται στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. μόνο για να σφραγιστούν, εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
"Ήθελαν να έχουμε το μεγαλύτερο έλλειμμα στην ΕΕ και μας ανάγκασαν να συμπεριλάβουμε στοιχεία των ΔΕΚΟ με αποτέλεσμα να ξεπεράσουμε την Ιρλανδία, που είχε τότε έλλειμμα 14% και το δικό μας έφθασε το 15,4%" κατήγγειλε η κ. Γεωργαντά.
Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη της και κατά του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (που παρέμεινε μετά τις καρατομήσεις) αποδίδοντάς του μονομέρεια στις αποφάσεις, αναφέροντας παράλληλα ότι το τελευταίο έτος δεν έχει συνεδριάσει το συμβούλιο της Αρχής.
Σύμφωνα με σχετικό θέμα της σημερινής Ελευθεροτυπίας, η κ. Γεωργαντά εξειδίκευσε περαιτέρω τις καταγγελίες της, καθώς όπως εκτίμησε επιστημονικά μπορεί να αποδειχτεί ότι οι "φορείς του Δημοσίου, που δεν χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο και εισήλθαν στη συγκεκριμένη λίστα, δεν μπορούν να επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό την τελική διαμόρφωση του ελλείμματος".
"Το έλλειμμα έγινε τόσο μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι μπήκαν όχι με φυσιολογικό τρόπο στη "γενική κυβέρνηση" (σ.σ. στενός δημόσιος τομέας και πλευρές του ευρύτερου) ένας αριθμός ΔΕΚΟ, αυτοί οι 151 φορείς, αυτούς όπου τώρα εξελίσσεται η εφεδρεία. Αυτοί οι φορείς δεν μελετήθηκαν στατιστικά όπως έπρεπε, και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει η ίδια η Eurostat. Γι' αυτή τη διαδικασία τα κριτήρια είναι πολλά και πολύπλοκα, χρειάζεται μακροχρόνια μελέτη για να υπαχθούν. Εμείς επιμέναμε αυτές οι ενστάσεις μας να καταγραφούν ακόμα και στα πρακτικά. Ο πρόεδρος της Αρχής μάς απάντησε ότι "στα πρακτικά θα μπει ό,τι θέλω εγώ", επί λέξει", ανέφερε η κ.Γεωργαντά.