3.9.11

Διώξεις για κατασκοπεία


ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Το πόρισμα Δασούλα, αν και δεν κατονομάζει πρόσωπα, φωτογραφίζει ευθέως υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα
Σύμφωνα με το περιεχόμενο του πορίσματος του εισαγγελέα, οι αυτουργοί των υποκλοπών δρούσαν μέσα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα
Σύμφωνα με το περιεχόμενο του πορίσματος του εισαγγελέα, οι αυτουργοί των υποκλοπών δρούσαν μέσα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα
Στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για το κακούργημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας κατ' εξακολούθηση σε βάρος της χώρας μας σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών προχώρησε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών με βάση το σχετικό πόρισμα του εισαγγελέα εφετών κ. Δημ. Δασούλα που "δείχνει" στην "καρδιά" της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Τη δίωξη άσκησε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου ύστερα από παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών που έκανε λόγο για "σοβαρές ενδείξεις" τέλεσης του παραπάνω αδικήματος κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές του Αυγούστου 2004 μέχρι και τις αρχές Μαρτίου του 2005.

Η σχετική δίωξη είναι in rem (γενική, κατά παντός υπευθύνου), ωστόσο με το πόρισμα Δασούλα φωτογραφίζεται ευθέως η εμπλοκή υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Η έρευνα σε βάθος που θα ακολουθήσει (θεωρείται βέβαιο ότι θα τη διενεργήσει ειδικός εφέτης ανακριτής λόγω μείζονος σημασίας της υπόθεσης) καλείται να προσωποποιήσει αυτουργούς και ηθικούς αυτουργούς εφόσον προκύψουν μη αμφισβητήσιμα στοιχεία.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο του πορίσματος του εισαγγελέα, οι αυτουργοί των υποκλοπών δρούσαν μέσα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα (χωρίς να κατονομάζονται πρόσωπα). Οι υποκλοπείς είχαν στόχο να παρακολουθήσουν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, μελών του τότε υπουργικού συμβουλίου, της τότε ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., της ΕΥΠ, αλλά και δεκάδων πολιτών.
Σκοπός των παρακολουθήσεων, όπως αναφέρεται, ήταν "να περιέλθουν στη γνώση των δραστών ειδήσεις της αρμοδιότητας των παρακολουθουμένων προσώπων και που τα συμφέροντα της Πολιτείας επέβαλλαν να μείνουν μυστικές σε ξένη κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορεί να εκτεθεί σε κίνδυνο το συμφέρον του κράτους και ιδίως η ασφάλειά του".
Το πρώτο στάδιο της έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών είχε τεθεί στο αρχείο το 2008, ωστόσο ο σχετικός φάκελος ανασύρθηκε (πριν από 10 μήνες) ύστερα από παρέμβαση του νυν υπ. Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
Ετσι ξεκίνησε και πάλι η έρευνα από τον κ. Δασούλα, στο πόρισμα του οποίου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το παράνομο δίκτυο παρακολούθησης των τηλεφώνων ξεκίνησε από την αγορά τριών κινητών-σκιών μαζί με ένα ακόμη (τέταρτο) κινητό το οποίο πραγματοποιούσε και λάμβανε κλήσεις σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα της αμερικανικής πρεσβείας.
ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ
almaliotou@pegasus.gr
ethnos