4.9.11

«Και τώρα πρέπει να φτιάξουμε κράτος»

ΤΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ


Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
Εξακολουθώντας να χρησιμοποιεί ως βήμα το ίδιο φιλοκαθεστωτικό τηλεοπτικό σταθμό της Δαμασκού, ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι καλεί με αλλεπάλληλα ηχογραφημένα μηνύματά του σε αντάρτικο των φυλών της ερήμου στη Λιβύη, ενώ το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο πασχίζει να πείσει τους συμμάχους του της διεθνούς κοινότητας για την ειλικρίνεια των προθέσεών του να δημιουργήσει συνθήκες δημοκρατικής διακυβέρνησης στη χώρα.


Και η Γερμανία ανταποκρίθηκε χθες στην απόφαση ταχείας αποδέσμευσης των παγωμένων, ύψους δεκάδων δισ. ευρώ λιβυκών κεφαλαίων σε 63 χώρες, που πήραν προχθές οι «Φίλοι της Λιβύης» κατά τη σύνοδό τους στο Παρίσι. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε αποδέσμευση 1 δισ. ευρώ, από τα παγωμένα συνολικά 4,9 δισ. ευρώ στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Ο Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ, επικεφαλής του Συμβουλίου, από το βήμα των εργασιών της συνόδου, απηύθυνε άλλη μία έκκληση προς τους ομοεθνείς του να συνεργαστούν μαζικά για τη δημιουργία μιας κοινωνίας «βασισμένης στην ανεκτικότητα, τη συγχώρεση και την εθνική συμφιλίωση, αλλά και στο σεβασμό στην κυριαρχία της έννομης τάξης».

Η ρητορική άρεσε στις κυβερνήσεις στη Δύση που, όπως και ο ίδιος άλλωστε, αντιλαμβάνονται σαφώς ότι για να αποφευχθούν καταστάσεις όπως στο Ιράκ, η νέα μεταβατική ηγεσία των Λίβυων αντικαθεστωτικών πρέπει να φέρει σε πέρας τεράστιο έργο. Δεν είναι μόνο ο εμφύλιος πόλεμος, που ποιος ξέρει πόσο ακόμα θα συνεχιστεί στη Λιβύη. Ούτε και η εν εξελίξει ανθρωπιστική κρίση και στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις, όπου οι ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστούν.

Από το μηδέν

Είναι, κυρίως, οι κυβερνητικές και διοικητικές δομές που, εκ των πραγμάτων, πρέπει κυριολεκτικά από το μηδέν να ιδρυθούν: η κανταφική Τζαμαχιρία, που ο πρώην «αδελφός ηγέτης» της προέβαλλε ως «άμεση δημοκρατία στην πράξη», κατ' αρχήν δεν περιελάμβανε θεσμοθετημένο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Επιπλέον, οι κατά τόπους «Λαϊκές Επιτροπές», που σχημάτιζαν ένα είδος διαδικασίας εισήγησης αποφάσεων, με τη λήψη τους πάντα από τον περί τον Καντάφι «στενό κύκλο», λειτουργούσαν με φυλετικά χαρακτηριστικά τεχνηέντως κατευθυνόμενα προς όφελος του απολυταρχισμού του καθεστώτος.

Αργά προχθές τη νύχτα, πάλι στο Παρίσι, διά του εκπροσώπου Τύπου Μαχμούντ Σάμαμ, τα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μη θέσουν υποψηφιότητα για πολιτικά αξιώματα την επόμενη τετραετία. Ο Γκούμα ελ Γκάματι, ο νέος Λίβυος πρεσβευτής στο Λονδίνο, μιλώντας στο BBC για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα στη χώρα, ανήγγειλε ότι σε περίπου οκτώ μήνες θα εκλεγεί Συντακτική Συνέλευση στη Λιβύη και οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε είκοσι μήνες. «Η διαδικασία μετάβασης έχει αρχίσει» είπε, ακόμη και αν συνεχίζονται οι συγκρούσεις με τους κανταφικούς.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει επιλέξει να απορρίψει περιφρονητικά ως «απελπισμένες, άθλιες και άσχετες» τις εκκλήσεις του Μουαμάρ Καντάφι για εκτεταμένο φυλετικό αντάρτικο στη Σαχάρα. Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, πάλι η συριακή Arrai TV, μετέδωσε νέο μήνυμα του Καντάφι, που καλούσε πάλι τους υποστηρικτές του για «ανταρτοπόλεμο» για «να νικήσουν τον εχθρό παντού».

Το Μπανί Ουαλίντ

Από τη Σύρτη, στα βορειοδυτικά παράλια, μέχρι το Μπανί Ουαλίντ και τη μεγάλη όαση αστικό κέντρο της Σέμπχα νοτιότερα (περίπου 900 χιλιόμετρα νοτίως της Τρίπολης), όλο αυτό το κομμάτι της λιβυκής επικράτειας που παραμένει πιστό στον Καντάφι και τελεί υπό προθεσμία παράδοσης, καλύπτει έκταση πολλών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων κυρίως ερήμου, αποτελώντας σημαντικό εγκάρσιο τμήμα των 1.759.541 τετραγωνικών χιλιομέτρων συνολικά που εκτείνεται η αραιοκατοικημένη μεν-, αλλά αχανής Λιβύη.

Τις επιπλοκές που ενδεχομένως θα προκαλέσει μια τελική επίθεση εναντίον του Μπανί Ουαλίντ (150 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας), όπου φέρεται να βρίσκεται ο Καντάφι μαζί με το γιο του Σεΐφ αλ Ισλάμ, επιχείρησε να προβλέψει ένας από τους επιχειρησιακούς επιτελείς των μαχητών των αντικαθεστωτικών στην Τρίπολη, ο Αμπντέλ Ματζίντ Μλέγκα.

«Δεν επιδιώκουμε στρατιωτική δράση εκεί επί του παρόντος», είπε. Το Μπανί Ουαλίντ αποτελεί αμιγώς κέντρο της φυλής Ουάρφαλα, της μεγαλύτερης στη Λιβύη (6,5 εκατομμύρια πληθυσμός), με πληθυσμό 1 εκατομμυρίου. Οι Ουάρφαλα δημογέροντες του Μπανί Ουαλίντ, τιμώντας τα έθιμα της ερήμου, παρέχουν άσυλο στον Καντάφι.

Ομως, οι ανήκοντες στην Ουάρφαλα Λίβυοι δεν έχουν υπακούσει σε ενιαία φυλετική «γραμμή» και, όταν ξέσπασε η λιβυκή εξέγερση στις 15 Φεβρουαρίου, δραστηριοποιήθηκαν σύμφωνα με τις πεποιηθήσεις τους. «Δεν μπορούμε -υποστήριξε ο Μλέγκα- να επιτεθούμε στη φυλή, επειδή πολλοί μαχητές των ταξιαρχιών μας στη Βεγγάζη και τη Ζιντάν είναι από το Μπανί Ουαλίντ. Οι γιοι των Μπανί Ουαλίντ κρατούν το κλειδί».

Δεν αποτελεί αυτό το μοναδικό πρόβλημα του στρατού των αντικαθεστωτικών: απόρρητα έγγραφα από φακέλους που κρατούσε προσωπικά στο γραφείο του ο (φυγάς επίσης) επικεφαλής των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών, Αμπντάλα Σενούσι, τεκμηριώνουν την ύπαρξη και δράση πρακτόρων των κανταφικών στις τάξεις των αντικαθεστωτικών μαχητών, σε όλες τις κλίμακες της ιεραρχίας, όπως αποκάλυψε το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

(Πηγές: Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, BBC, AlJazeera)/ enet