11.5.24

Κύπρος: Δολοφονία και όχι αυτοκτονία – Δικαίωση για την οικογένεια, 19 χρόνια μετά


“Φως” σε μια από τις τραγικότερες υποθέσεις της Κύπρου. Μετά από 19 χρόνια αγώνα της μητέρας του, η δικαστής αποφάνθηκε πως ο θάνατος του Θανάση Νικολάου ήταν δολοφονία και όχι αυτοκτονία.

 “Το πόρισμά μου είναι πως ο Αθανάσιος Νικολάου (Α.Δ.Τ 792029), η σορός του οποίου ανευρέθη κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, απεβίωσε στις 29/09/2005 από στραγγαλισμό συνεπεία εγκληματικής ενέργειας“.

Σε αυτό καταλήγει το ογκωδέστατο πόρισμα της 3ης θανατικής ανακρίτριας Ντόριας Βαρωσιώτου, για την τραγική υπόθεση του Θανάση Νικολάου, η οποία εδώ και 19 χρόνια έχει καθηλώσει ολόκληρη την Κύπρο.

Η υπόθεση αφορά στον θάνατο του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση, ο οποίος στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 εντοπίστηκε νεκρός κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας.

Αμέσως, ο θάνατος του νεαρού θεωρήθηκε αυτοχειρία, με την μητέρα του Θανάση, όμως, την κ. Ανδριάνα, να επιμένει από την πρώτη στιγμή πως ο γιος της δολοφονήθηκε.

Ο αγώνας της μάνας κράτησε σχεδόν 20 χρόνια. Με όλες της τις δυνάμεις, ακόμη κι όταν την λοιδόρησαν, την κορόιδεψαν και την θεώρησαν γραφική, η κ. Ανδριάνα πάσχιζε να αποδείξει πως ο γιος της δεν αυτοκτόνησε και να πείσει τη δικαιοσύνη ότι τον σκότωσαν.

Μέχρι που σήμερα, Παρασκευή (10/05), μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, η Δικαστής ανακοίνωσε ενώπιον του Επαρχιακού το τελικό της πόρισμα, ότι ο Θανάσης απεβίωσε από στραγγαλισμό, ως αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.

Πού στήριξε την απόφασή της η δικαστής

Η δικαστής σημείωσε, σύμφωνα με το Philenews.com ότι «η αλήθεια στην υπόθεση του Θανάση διαφάνηκε από τα αδιάσειστα στοιχεία που εντόπισε η κ. Καραγιάννη. Η επιστημονική γνωμοδότηση της την υποστήριξε με διαύγεια. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της πως δεν διατυπώνει προσωπική γνώμη, αλλά ότι τα ευρήματα αυτά μιλούν από μόνα τους». 

Η Δικαστής ανέφερε σύμφωνα με το Sigmalive.com, ότι αποδέχεται «χωρίς δισταγμό» την επιστημονική άποψη της δρ.Καραγιάννη η οποία όπως είπε εξέφρασε με σαφήνεια τις επιστημονικές της διαπιστώσεις. Κατέληξε ακόμη με βάση την μαρτυρία της δρ.Καραγιάννη ότι όντως, τα σημάδια στον λαιμό του Θανάση οφείλονται σε στραγγαλισμό.

Η Δήμητρα Καραγιάννη είναι πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας Αθηνών η οποία ανέλυσε το υοειδές οστό του Θανάση. Το 2021 έλαβε εντολή από την Εισαγγελία των Αθηνών να εξετάσει από την πλευρά της εισαγγελίας το οστό μετά την εκταφή.

Το στοιχείο που οδήγησε στον στραγγαλισμό

Η κατάθεση της παθολογοανατόμου Δήμητρας Καραγιάννη έγινε στις 26 Ιανουαρίου και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «υπήρχε μια ανώμαλη παρυφή, σημαίνει υπάρχει μια ανώμαλη πίεση, ένας τραυματισμός. Δεν είδα ποτέ ανωμαλία γενετική που να αφορά υοειδές οστό με ανώμαλη παρυφή. Υποδεικνύει πίεση, κάκωση η ανώμαλη παρυφή. Οι ανώμαλες παρυφές στα οστά δημιουργούνται από εξάσκηση βίας. Το κόκαλο δεν σπάει ποτέ ομαλά. Εξετάζοντας το οστό του θανόντος είναι μια κλασική περίπτωση σπασίματος του οστού», ανέφερε η κ.Καραγιάννη.

Για να στηρίξει το επιχείρημά της έσπασε ένα κλαδί στο δικαστήριο, ως παράδειγμα για το πώς σπάει το κόκκαλο. «Όταν υπάρχει πτώμα το υοειδές οστό δεν θα σπάσει με ανώμαλη παρυφή. Θα σπάσει κάθετα γιατί το οστό δεν υπάρχει κυκλοφορία του αίματος. Δεν υπάρχει στραγγαλισμός χωρίς έλλειμμα. Κάποιος που είναι ήδη νεκρός, δεν θα έχει ανώμαλη παρυφή», ανέφερε.

Τα καψώνια, οι παραλείψεις και το ΕΔΑΔ

Η Ντόρια Βαρωσιώτου αναφέρθηκε στα γεγονότα του συνέβαιναν εντός του στρατοπέδου όπου έκτιε τη στρατιωτική του θητεία ο Θανάσης και τα όσα βασανιστικά βίωνε από άλλους στρατιώτες και τα όσα εκμυστηρεύτηκε σε διάφορα πρόσωπα.

Σύμφωνα με το Philenews.com, η δικαστής αναφέρθηκε στα καψώνια που βίωνε ο Θανάσης Νικολάου όπως επίσης και τα όσα είπε ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος σε κατάθεση του. Όπως είπε ο τελευταίος, το μόνο θέμα που απασχολούσε τον Θανάση ήταν οι δυσβάστακτες συνθήκες στον στρατό. Μάλιστα όπως ανέφερε ο ίδιος, τον παρότρυνε να μιλήσει στον διοικητή του, αλλά ο Θανάσης φοβήθηκε τα αντίποινα από τους συστρατιώτες του.

Αναφέρθηκε επίσης στις καταθέσεις των αξιωματικών οι οποίοι είπαν ότι δεν έπεσαν στην αντίληψη τους καψώνια στον Θανάση.

Η θανατική ανακρίτρια έκανε εκτενή αναφορά για το πώς εντοπίστηκε νεκρός ο Θανάσης, πώς ήταν τοποθετημένο το σώμα του και όσα έγιναν επιτόπου στο σημείο από μέρους της Αστυνομίας.

Αναφορά έγινε και στο αίμα που εντοπίστηκε μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του Θανάση. Οι γονείς όταν έφτασαν στο σημείο και πρόσεξαν πουλιά να ξεσκεπάζουν κάτι με τα πόδια τους, το οποίο όταν το είδαν, ήταν αίμα. Η οικογένεια ειδοποίησε τον ιατροδικαστή Σταυριανό, ο οποίος την παρέπεμψε στην Αστυνομία, ενώ ο αστυνομικός όταν ενημερώθηκε σχετικά είπε στη μητέρα του Θανάση: «τι θέλεις να μας πεις, ότι είναι φόνος και όχι αυτοκτονία;».

Στην πολυσέλιδη απόφαση της η δικαστής έκανε αναφορά στα ευρήματα της πρώτης θανατικής ανάκρισης και ότι επρόκειτο για αυτοκτονία αλλά και στις ενέργειες της οικογένειας που ακολούθησαν, αφού δεν αποδέχθηκε πως επρόκειτο για αυτοκτονία. Έπειτα, έκανε αναφορά στην δεύτερη θανατική ανάκριση η οποία κατέληξε ότι πρόκειται για θάνατο που επήλθε από πτώση εξ ύψους. Στη συνέχεια η θανατική ανακρίτρια επισημαίνει στην απόφασή της, τις ενέργειες της οικογένειας μετά και τη δεύτερη θανατική ανάκριση. Αποτάθηκε σε εμπειρογνώμονα ο οποίος μίλησε για σοβαρές παραλείψεις και άφησε το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας ανοιχτό.

Η δικαστής σημείωσε ότι οικογένεια προσέφυγε στο ΕΔΆΔ, καταγγέλλοντας την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση. Αναφέρθηκε επίσης ότι Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Κύπρο και έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μεταξύ άλλων έδειξε πλημμελή διερεύνηση από τις Κυπριακές Αρχές.

Οι δηλώσεις της κ. Ανδριάνας, μητέρας του Θανάση Νικολάου

Σε δηλώσεις της μετά από την απόφαση, σύμφωνα με το Sigmalive.comη μητέρα του Θανάση Νικολάου, κ. Ανδριάνα, η οποία για δύο σχεδόν δεκαετίες πάλευε να αποδείξει την αλήθεια για τον γιο της, είπε εμφανώς συγκινημένη:

«Αυτή η απόφαση δεν είναι δικαίωση, είναι απλά μια ηθική ικανοποίηση και είναι σήμερα αυτή η απόφαση ο καρπός των κόπων μου. Δεν είναι δικαίωση, δικαίωση θα είναι να τιμωρηθούν αυτοί που σκότωσαν τον Θανάση και αυτοί που τους συγκάλυπταν τόσα χρόνια. Έστω και την ύστατη, το φως νίκησε το σκοτάδι, υπάρχει δικαιοσύνη. Ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε τη δύναμη, τη φώτιση και την υπομονή να αντέξω όλα αυτάς τα χρόνια αυτό το μαρτύριο παρά τις τόσες αρρώστιες που πέρασα».ώς συγκινημένη.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την θανατική ανακρίτρια, κ.Ντόρια Βαρωσιώτου, για την υπομονή και την αντοχή που επέδειξε στη δύσκολη μάχη που είχαμε με τα διάφορα επιχειρήματα της εισαγγελίας. Θέλω επίσης, να ευχαριστήσω από τη ψυχή μου τους δυο βασικούς μας μάρτυρες, τον κ.Μάτσα και την κ.Καραγιάννη και τις ηρωίδες μου.

Εδώ και δυο δεκαετίες παλεύαμε να αποδείξουμε την αλήθεια και να δικαιώσουμε το παιδί μας που αμαύρωσαν το όνομά του με το στίγμα της αυτοχειρίας. Όλοι έκαναν το παν να κουκουλώσουν το άγριο έγκλημα και να γλιτώσουν ποιους; Διακινητές των ναρκωτικών… δεν τον χάσαμε από αρρώστια, ούτε από δυστύχημα, ούτε στον πόλεμο για να πω χαλάλι στην πατρίδα μου το παιδί. Η προσπάθεια τους όλη, στρατού, αστυνομίας και Νομικής Υπηρεσίας, ήταν να μετατρέψουν το θύμα σε θύτη και τους θύτες σε θύματα με σκοπό να γλιτώσουν τους δολοφόνους και να αφήσουν να κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι και ατιμώρητοι ανάμεσά μας.

Η σημερινή απόφαση δεν θα μου φέρει το παιδί μου πίσω αλλά ούτε και τη ζωή μου την οποία μου κατέστρεψαν. Έδωσε όμως ελπίδα στη Δικαιοσύνη και αποκατάσταση του κράτους δικαίου.

Το έγκλημα ήταν οφθαλμοφανές από την πρώτη στιγμή στη σκηνή. Δεν μπορεί να βρεθεί άνθρωπος από 30 μέτρα /ύψος με άθικτο σώμα και να μιλούν για πτώση. Από την πρώτη στιγμή φώναζα ότι μου σκότωσαν το παιδί μου. Αλλά φωνή βοώντος… ήθελαν να γλιτώσουν κάποιους όμως τη μάνα δεν μπορεί να την ξεγελάσει κανένας, εγώ γνώριζα το παιδί μου», είπε η κ.Ανδριάνα έξω από το δικαστήριο.

«Τώρα επιτέλους, μπορώ να θρηνήσω το παιδί μου», είπε σε άλλο σημείο η μάνα του αδικοχαμένου εθνοφρουρού.

https://www.news247.gr