1.5.11

«Όσιος» ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'


Ένα εκατομμύριο πιστοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Βατικανού, έξω από την βασιλική του Αγίου Πέτρου και στους γύρω δρόμους για να παρακολουθήσουν την τελετή οσιοποίησης του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, κατά κόσμον Καρόλου Βοϊτίλα.

Ο Πάπας Βενέδικτος, σημερινός ποντίφικας και διάδοχος του πολωνού Κάρολ Βοϊτίλα, ανακήρυξε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β' όσιο, λέγοντας πως από εδώ και στο εξής η μνήμη του θα τιμάται στις 22 Οκτωβρίου, την ημέρα δηλαδή που χειροτονήθηκε Πάπας το 1978. 


"Ήδη πριν έξι χρόνια, την ημέρα της νεκρώσιμης ακολουθίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', μπορούσαμε να αισθανθούμε τη μυρωδιά της αγιότητάς του. Για τον λόγο αυτό, ο Θεός, θέλησε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, η διαδικασία αγιοποίησής του. Η ημέρα αυτή έφτασε και ο προκάτοχός μου είναι μακάριος, διότι αυτή ήταν η επιθυμία του Κυρίου", τόνισε ο πάπας Βενέδικτος, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος. 

Το πλήθος στο άκουσμα αυτών των λέξεων και στη εμφάνιση μιας τεράστιας φωτογραφίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, άρχισε να ζητωκραυγάζει και να χειροκροτεί, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που ξέσπασαν σε κλάματα. 



Στην τελετή παρευρέθησαν δεκάδες ηγέτες απ' όλο τον κόσμο, όπως ο Πολωνός πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, μέλη πέντε βασιλικών οίκων όπως οι βασιλείς του Βελγίου Αλβέρτος Β΄ και Πάολα, ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν και  εκπρόσωποι από τουλάχιστον 87 χώρες. 

Ιδιαίτερη μνεία στον όσιο -πλέον- πάπα, έγινε από αδελφή Μαρί Σιμόν Πιερ , η μαρτυρία της οποίας θεωρήθηκε ως το θαύμα που χρειαζόταν το Βατικανό για να προχωρήσει στην οσιοποίηση του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄. Η Μαρί Σιμόν Πιερ έπασχε από Πάρκινσον αλλά θεραπεύτηκε τον Ιούνιο του 2005, σύμφωνα με την εκκλησία κατόπιν θαυματουργής παρέμβασης του πρώην πάπα, ο οποίος είχε πεθάνει στις 2 Απριλίου του ίδιου χρόνου. Ο Ιωάννης Παύλος έπασχε και αυτός από την ίδια ασθένεια.

Οι επίσημες προετοιμασίες ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν ο ανοίχτηκε ο τύμβος του Ιωάννη Παύλου, για να μεταφερθεί το σφραγισμένο φέρετρο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου από σήμερα Κυριακή τίθεται σε προσκύνημα. Το μάρμαρο που σφράγιζε τον τύμβο θα σταλεί στην Κρακοβία για να τοποθετηθεί σε εκκλησία που θα αφιερωθεί στον -Πολωνό- όσιο.
real.gr