14.8.10

ΚΥΠΡΟΣ: - Γιατί Λέμε ΟΧΙ στην ομοσπονδία


- Όπως λέει και ο Μπαμπινιώτης στο λεξικό του, ομοσπονδία είναι:

«Ένωση περισσότερων του ενός ανεξάρτητων και αυτονόμων κρατών, ώστε να αποτελούν μία και μοναδική κρατική υπόσταση, διεθνή προσωπικότητα και να διαθέτουν κοινό σύνταγμα και εσωτερικό δίκαιο(...)

- Στην Κύπρο μια τέτοια λύση δεν είναι λειτουργήσιμη γιατί:

1. Πρώτα-πρώτα δεν προϋπάρχει εδαφικός διαχωρισμός δύο κρατών («ένωση περισσότερων του ενός ανεξάρτητων και αυτονόμων κρατών»). Έτσι η Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα διχοτομηθεί για να επανενωθεί! Αν δεν θεωρηθεί έτσι, μπορεί να λεχθεί και διαφορετικά: ....
«Αναγνώριση Ψευδοκράτους».

2. Όσον αφορά τον πολιτικό παράγοντα, ασχέτως της πληθυσμιακής αναλογίας, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν την ίδια ισχύ με τους Ελληνοκύπριους (παρόλο που είναι μειοψηφία). Τι εννοείται με αυτό; Σημαίνει ότι ένας Ελληνοκυπριακός βουλευτικός ψήφος θα ισοδυναμεί με τέσσερις Τουρκοκυπριακούς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, αν η Τουρκοκυπριακή πλειοψηφία των βουλευτών δεν συμφωνεί με την Ελληνοκυπριακη βουλευτική πλειοψηφία, τότε η διαδικασία σταματά.

Πολύς λόγος γίνεται με το ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης. Με την Ομοσπονδία οι Ε/Κ δε θα μπορούν να κατοικούν στο «Βόρειο Συνιστόν κρατίδιο» (ή κάτι τέτοιο) κι ούτε στους Τ/Κ θα επιτρέπεται η κατοίκηση στο «Νότιο Τμήμα» του νησιού. Αυτό θα γίνεται γιατί στις περιπτώσεις εκλογών, σε κάθε «περιφέρεια» θα πρέπει να εκλέγονται τοπικοί ηγέτες.

1. Δηλαδή... Για να επιτευχθεί η εκλογή Τ/Κ ηγέτη στην «Βόρεια Κύπρο» θα πρέπει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων να είναι Τουρκοκύπριοι (το ίδιο γίνεται και με την Ελληνοκυπριακη κοινότητα), έτσι ώστε η κάθε μια «περιφέρεια» να κυριαρχείται από το εθνικό στοιχείο της. Παρόλα αυτά, θα μπορεί ένας Ευρωπαίος ή Αμερικανός κ.τ.λ. να εγκατασταθεί ανεμπόδιστος, μόνιμα σε όποια περιοχή του... αρέσει.

2. Μιλώντας για τον οικονομικό παράγοντα, το οικονομικό βάρος που θα επωμίζεται το δημόσιο για να εργοδοτεί τρεις κυβερνήσεις, τρεις βουλές, δύο δημόσιες υπηρεσίες, δύο αστυνομίες κ.ο.κ.. θα είναι αλόγιστα μεγάλο. Εξάλλου, το οικονομικό επίπεδο της «Κυπριακής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας» θα πτωχεύσει, αφού κάποια εκατομμύρια άνεργοι και πάμφτωχοι Τούρκοι θα κατεβούν να κατοικήσουν σ’ αυτήν γυρεύοντας εργασία ή... απλώς γυρεύοντας χρήματα από τα γραφεία ευημερίας.

Επιπρόσθετα, η ιστορία έδειξε πως η ομοσπονδία δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και ομαλά οπουδήποτε. Πολλές ομοσπονδίες διαλύθηκαν, όπως αυτή του Πακιστάν με την Μπαγκλαντές. Από αυτές που διαλύθηκαν, καταλύθηκαν όλες με τη βία και τον πόλεμο, εκτός απ’ αυτή της Τσεχίας με την Σλοβακία.

Εξάλλου μέσα σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, ποιος θα είναι ο εθνικός μας ύμνος και ποια η σημαία μας; Να αρκεστώ στη θεωρητική άποψη των πραγμάτων όπως ειπώθηκε πιο πάνω ή να εμβαθύνω και να πω πως... Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα προκαλούνται με το άκουσμα του άλλου εθνικού ύμνου; Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε εκδήλωση βίας, όπως είδαμε πολλές φορές καταλαβαίνοντας τις διαθέσεις των αδελφών θηρίων (δες Αρμενία του 1915, Πόντος του 1919-1923, Μικρά Ασία του 1922, Κύπρος του 1974, Δερύνεια του 1996, Κούρδοι κ.ο.κ.).

Τέλος, θα ήταν καλά όλοι μας να σκεφτούμε αν στ’ αλήθεια είναι έξυπνη μια λύση με τέτοιο περιεχόμενο ανάμεσα σε δύο κοινότητες που δεν έπαψε ποτέ να σφυρηλατεί η αντιπάθεια και η απέχθεια. Καλύτερα να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις πριν να συμβεί το μοιραίο κακό, παρά να τις μετρούμε εμείς οι νέοι και τα παιδιά μας στην εξέλιξή του. Μην αμελήσετε να σκεφτείτε το μακελειό που πρόκειται να συμβεί αν ενωθεί ο τρόμος κι ο σφαγέας της Μεσογείου με τον Ελληνοκυπριακό λαό, ο οποίος δεύτερος δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να δέχεται τα χτυπήματα του πρώτου.

Άλλοι είπαν πως η υπογραφή της Ομοσπονδίας είναι το δεύτερο μεγάλο λάθος της Ελληνοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας μετά από αυτό της Ζυρίχης-Λονδίνου (1959)...

«Αν οι Ελληνοκύπριοι αποφασίσουν να κάνουν Ομοσπονδία στην Κύπρο θα πρέπει να διαλέξουν από τώρα δύο εποίκους από την Ανατολία για να συντηρούν. Η Ομοσπονδία στην Κύπρο είναι σαν να βρίσκεις τη γυναίκα σου με τον εραστή της στο σπίτι σου και μετά τον χωρισμό την παίρνεις τηλέφωνο και την παρακαλείς να γυρίσει πίσω μαζί με τον εραστή της και όλα τα έξοδα πληρωμένα».
Νεοκλής Σαρρής (Τουρκολόγος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο)

«Το σύστημα της Ομοσπονδίας είναι όχι μόνο βαθύτατα άδικο, αλλά και άκρως δυσλειτουργικό. Αν ο πολιτειακός μηχανισμός που επέβαλαν οι συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου δικαίως αποκρίθηκε «Δημοκρατικό Παράδοξο» από τους ξένους συνταγματολόγους, η Κυπριακή Ομοσπονδία θα είναι αληθινό συνταγματικό ΤΕΡΑΣ»
Θ. Στοφορόπουλος

«(...) Και σερνόμαστε επί χρόνια στον ανούσιο διακοινοτικό διάλογο. Προχθές, ο εκπρόσωπος του δυτικού φαρισαϊσμού, ο κ. Ντε Σότο, μίλησε για «δύο κράτη» και μιαν ψευδώνυμη Ομοσπονδία. Δεν φταινε οι ξένοι. Εμείς φταιμε. Εμείς μιλάμε για διζωνική και άλλα ηχηρά παρόμοια. Και εκείνοι βλέπουν την ενδοτικότητά μας και μας ζητούν ολοένα και περισσότερη, και πρόσθετη «κατανόηση». Στη γλώσσα των πατρώνων σημαίνει υποχώρηση». (σημ. δική μου: για ποια ενδοτικότητα και ποια υποχώρηση μιλά ο αρθρογράφος;) Και συνεχίζει:
«(...) Για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και αξιόπιστα το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να το προσεγγίσουμε στην ουσία του και την αλήθεια του ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Κάθε άλλη προσέγγιση είναι νόθα και απρόσφορη»
Στέλιος Παπαθεμελής

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια μονομερών υποχωρήσεων και παραχωρήσεων. Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή της μισής Κύπρου από ξένους εισβολείς. (...) Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι μονομερείς υποχωρήσεις και παραχωρήσεις αποθρασύνουν τα εξτρεμιστικά κέντρα της Άγκυρας. Κάθε φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρεί βήματα συμβιβασμού, ο Αττίλας διευρύνει τις αξιώσεις του και το χάσμα που άνοιξε η εισβολή γίνεται ακόμα μεγαλύτερο».
Κώστας Καραμανλής (Πρωθυπουργός Ελληνική Δημοκρατίας)

Η λύση αυτή που μας προσφέρουν δεν είναι τίποτα άλλο, και δεν διαφέρει σε τίποτα από το δοτό σύνταγμα του 1960. Αφού με αυτή την τακτική είχαν θεαματικά αποτελέσματα με την διχοτόμηση της Κύπρου έτσι και τώρα πάνε να κάνουν το ίδιο αλλά για διαφορετικό σκοπό. Σκέφτεται κανείς άραγε πως θα είναι η Κύπρος σε 10 χρόνια μετά την ομοσπονδία. ο καθένας μπορεί να πει πολλά αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό για τον ελληνισμό.
http://www.apoellas.com