6.12.21

Το φυσικό αέριο της Κύπρου ανήκει στο λαό της, όχι στην Τουρκία…”Ξεκαθάρισε” και η Αμερική.Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου



 Οι Τούρκοι καταχτητές σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα- να μετατρέψουν σε «κόλαση» την κυπριακή ΑΟΖ. Και είναι εκεί, επί της …θαλάσσης, που θα δοκιμαστούν δυνάμεις όπως η Αμερική και η Γαλλία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) της οποίας μέλος είναι και η Κύπρος.

Η Ε.Ε. ασχολείται σε καθημερινή βάση με τις υποθέσεις της Ρωσίας και της Λευκορωσιας -και καλώς πράττει. Αλλά αναφορικά με τις επιθέσεις και τις απειλές της Τουρκίας, οι Βρυξέλλες σιωπούν. Πρόκειται για ένοχη σιωπή. Και επικίνδυνη διότι στέλνει λάθος μηνύματα στην κατοχική δύναμη.

Η κρίση που δημιουργεί η Τουρκία με αφορμή την παραχώρηση του οικοπέδου 5 στην ExxonMobil και στην εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ, αφορά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τη Γαλλία διότι τους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσει -μαζί με την ιταλική ΕΝΙ- τις ίδιες απειλές από την Τουρκία.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος και στις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε -ανάλογα με τις εξελίξεις- να αναγκαστεί να αναμειχθεί, εάν οι Τούρκοι παρενοχλήσουν την ExxonMobil:

Οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση, διότι οι απειλές εκτοξεύονται εναντίον μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών των Ηνωμένων Πολιτειών. Και είναι η συγκεκριμένη, μία εταιρεία με πραγματικά κεφάλαια και διεθνή δραστηριότητα, που εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης. Δεν είναι μία εταιρεία του ίντερνετ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε στην γραπτή δήλωση του προς το κανάλι μας, ότι “οι ΗΠΑ παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Βεβαίως, κάλεσαν «τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα συμβάλουν στη μείωση της έντασης”, αλλά η έκκληση τους αυτή έπρεπε να απευθυνθεί MONO στην Τουρκία. Αυτή απειλεί και μάλιστα δική τους, αμερικανική εταιρεία.

Όπως αποκάλυψε ο Φιλελεύθερος την Κύπρου, η Τουρκία ετοιμάζει «έξοδο» γεωτρύπανων και φρεγατών στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναμένεται «πυκνή κίνηση» τις επόμενες λίγες εβδομάδες, με την τουρκική πλευρά να επιχειρεί να απαντήσει στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο ξεκινά και πάλι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Πρώτα η ExxonMobil και μετά η Total με την ENI.

Όπως σημειώνεται, παρά το γεγονός ότι οι ξένες εταιρείες επιδιώκουν να αποφύγουν τα απρόοπτα, εκ των πραγμάτων η κινητικότητα στην ΑΟΖ θα προκαλέσει εντάσεις και προκλήσεις.

  • Πάντως, διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον και τη Λευκωσία τόνισαν ότι ήρθε την κατάλληλη στιγμή η διευκρίνιση της αμερικανικής πολιτικής, και για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά περισσότερο για το σημείο που αναφέρεται στον διαμερισμό των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού.

Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είδαμε μία “επιθετική” κινητικότητα και την απαίτηση να διορθωθούν οι εντυπώσεις, που προκλήθηκαν από τη μετάφραση στα ελληνικά της λέξης equitably, δηλαδή σύμφωνα με το ποσοστό πληθυσμού. Τονίστηκε με επιμονή, ξανά το Σάββατο, η σχετική φράση στη δήλωση προς το κανάλι μας:

“Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια (equitably) μεταξύ των κοινοτήτων”.

Όπως διευκρινίστηκε και χθες στο κεντρικό δελτίο του OPEN και στην ιστοσελίδα μας, οι Αμερικανοί με τη λέξη equitably εννοούν ότι ο φυσικός πλούτος θα μοιραστεί ανάλογα με τον πληθυσμό του νησιού.

Ως γνωστό οι Τούρκοι απαιτούν το 50% του φυσικού αερίου τη στιγμή που οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν το 20% του πληθυσμού. Και δυστυχώς οι ελιτ στη Λεκωσία και στην Αθήνα συμφωνούν με αυτήν την τουρκική θέση.

Είναι απαράδεκτη, άδικη και παράνομη η τουρκική θέση και δεν μπορεί να γίνει δεκτή από κανένα.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ…

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε τα εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τα μέρη να λάβουν μέτρα που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης.

Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Αυτό είναι συνεπές με τη θέση των ΗΠΑ για όλα τα κράτη. Σε τομείς αλληλεπικαλυπτόμενων θαλάσσιων αξιώσεων, προτρέπουμε τα μέρη να επιλύσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια (equitably, δηλαδή σύμφωνα με το ποσοστό πληθυσμού) μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

  • Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

The United States is closely following developments in the Eastern Mediterranean. We call on the parties to take actions that contribute to lowering tensions.

The U.S. policy on the Republic of Cyprus’ Exclusive Economic Zone is longstanding and has not changed. The United States recognizes the right of the Republic of Cyprus to develop the resources in its exclusive economic zone. This is consistent with the U.S. position for all states.

In areas of overlapping maritime claims, we urge the parties to resolve their maritime disputes peacefully and in accordance with international law. We continue to believe Cyprus’s oil and gas resources, like all its resources, should be equitably shared between both communities.