11.5.21

Η ΕΛ.ΑΣ. «πάει» Μύκονο και Σαντορίνη

 


Στη στελέχωση της νεοϊδρυθείσας Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου προχωράει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν. Το ίδιο και στη Σαντορίνη, με την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στο νησί να ενισχύεται σημαντικά. 

Ειδικότερα, με διαταγή που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες μετατίθενται στο «νησί των ανέμων» πάνω από 100 αστυνομικοί. Θα επανδρώσουν τα τμήματα Αστυνόμευσης και Τροχαίας, Ασφάλειας και Διοικητικής Υποστήριξης, η ίδρυση των οποίων προβλέπεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη τον Νοέμβριο. 

Αστυνομικοί από κεντρικές υπηρεσίες μετατίθενται αντίστοιχα και στη Σαντορίνη. 

Η διαταγή ισχύει από σήμερα Δευτέρα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν μετακινηθεί στη Μύκονο οι πρώτοι 50 αστυνομικοί. Οι 10 από αυτούς θα είναι αξιωματικοί και οι υπόλοιποι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί. Επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης ετέθη ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου Φώτης Τζελέπης. Εχει στο ενεργητικό του σημαντικές επιτυχίες, με πιο πρόσφατη την εξάρθρωση του μεγαλύτερου κυκλώματος διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, με πάνω από 20 παράνομα εργοστάσια και αποθήκες στην Αττική. Η μετακίνηση των πρώτων 50 αστυνομικών γίνεται υπό τη μορφή τρίμηνης απόσπασης ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι η «θητεία» τους στη Μύκονο θα ανανεωθεί μέχρι τουλάχιστον το τέλος της τουριστικής σεζόν. 

Την απόφαση για τη σημαντική ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στο νησί, όπως αντίστοιχα και στη Σαντορίνη με τη μετατροπή των αστυνομικών τμημάτων σε Υποδιευθύνσεις είχε ανακοινώσει ήδη από πέρυσι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Με αφορμή τα πάρτι που διοργανώνονταν, εν μέσω πανδημίας, σε μισθωμένες βίλες της Μυκόνου, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε πέρυσι τον Ιούλιο επισκεφθεί το νησί και σε συνάντησή του με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Κουκά είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του για ίδρυση νέας υπηρεσίας, με 120 άτομα προσωπικό. Είχε μάλιστα σταλεί με παρέμβασή του στη Μύκονο μεικτή ομάδα από την Ασφάλεια Αττικής, με αρμοδιότητα να αντιμετωπίσει τη δράση οργανωμένων ομάδων διαρρηκτών, κυρίως όμως να περιορίσει τα μυστικά «κορωνοπάρτι». Υπήρχε εξάλλου μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Τους μήνες που ακολούθησαν τη λήξη της τουριστικής σεζόν ολοκληρώθηκαν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη σύσταση της Υποδιεύθυνσης και στα μέσα Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ιδρύθηκε η νέα αστυνομική υπηρεσία σε Μύκονο και αντίστοιχα στη Σαντορίνη. 

Το νέο Π.Δ. προβλέπει ότι την Υποδιεύθυνση θα συγκροτούν τα εξής τρία τμήματα: Αστυνόμευσης, Τουρισμού και Τροχαίας, Ασφάλειας – Αλλοδαπών και Διοικητικής Υποστήριξης. Το πρώτο από τα τρία τμήματα θα ασχολείται με θέματα ένστολης αστυνόμευσης, όπως είναι η εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας, η εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η φύλαξη στόχων πιθανών εγκληματικών ενεργειών κ.ά. Το τμήμα Ασφαλείας θα είναι επιφορτισμένο με την αντιμετώπιση –κυρίως– της διακίνησης ναρκωτικών, όπως επίσης και της παράτυπης μετανάστευσης. Το τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης τέλος, θα ρυθμίζει θέματα εσωτερικών λειτουργιών. 

Τα ονόματα των πρώτων 50 αστυνομικών που θα μετακινηθούν στη Μύκονο δημοσιοποιήθηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας. Επελέγησαν άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας που δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις, αλλά κυρίως αστυνομικοί που δεν έχουν τα προηγούμενα χρόνια υπηρετήσει στο νησί. «Κανείς από όσους μετακινούνται φέτος, δεν έχει τα προηγούμενα καλοκαίρια υπηρετήσει στη Μύκονο», λένε εμφατικά τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θέλοντας να υποδηλώσουν ότι υπήρξε ειδική μέριμνα προκειμένου να μην υπάρξουν σκιές για «ύποπτες» διασυνδέσεις ενστόλων με επιχειρηματίες του νησιού. 

Οι αστυνομικοί, με επικεφαλής τον υποδιευθυντή Φώτη Τζελέπη θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται ήδη από αύριο στη Μύκονο. Παράλληλα με τη σταδιακή αύξηση της τουριστικής κίνησης αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να αποσπαστούν στο νησί ακόμα 50 δόκιμοι αστυφύλακες. Θα συμμετέχουν σε διαβατηριακούς ελέγχους στο αεροδρόμιο του νησιού από κοινού με έμπειρους αξιωματικούς. Πάντως, στη νεοϊδρυθείσα υπηρεσία παρέμειναν 30 αστυνομικοί από τη μόνιμη δύναμη του νησιού.

Παρά τη σύσταση της Υποδιεύθυνσης, στον σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνεται η εκ νέου αποστολή στη Μύκονο μεικτής δύναμης της Ασφάλειας Αττικής, όπως ακριβώς συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια. Θα απαρτίζεται από αστυνομικούς κυρίως του τμήματος Διαρρηκτών και αποστολή τους θα είναι το κυνήγι των κυρίως αλλοδαπών κακοποιών που πρωταγωνιστούν σε κλοπές από βίλες του νησιού. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με την ειδική ομάδα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, με τους αστυνομικούς της υπηρεσίας να αναλαμβάνουν ελέγχους σε εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων κ.ο.κ. 

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τέλος τη δημιουργία ενός νέου κέντρου επιχειρήσεων στο νησί. Ηδη εκτελούνται εργασίες για τη χωροθέτησή του, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται και η προμήθεια των καμερών που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του νησιού. Η λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων δεν θα αφορά μόνο θέματα τροχαίας αλλά και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Μέρος του κόστους έχει καλυφθεί από δωρεές ιδιωτών. Εχουν ακόμα διατεθεί μηχανάκια χαμηλού κυβισμού αλλά και drones. 

Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί και στη Σαντορίνη, ενώ εξετάζεται η ενίσχυση –τους καλοκαιρινούς μήνες– με προσωπικό της Πάρου αλλά και της Ρόδου. Στις 16 Απριλίου εξάλλου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε την Πάρο και είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Δεσμεύθηκε για άμεση ενίσχυση της αστυνόμευσης στο νησί. 

 

Γιάννης Σουλιώτης