11.5.21

Νετανιάχου: Το ηχηρό μήνυμα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς

 


"Οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές μας- Ετοιμαστείτε για πόλεμο"

Επτά πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Channel 12 του Ισραήλ, λίγα λεπτά μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που είχε δώσει η Χαμάς στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο ένας εξ αυτών εξουδετερώθηκε από τις δυνάμεις του Ισραήλ, ενώ οι υπόλοιποι «έσκασαν» σε ανοιχτούς χώρους, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Οι επιθέσεις που έγιναν εναντίον της Γάζας, σκότωσαν τουλάχιστον 20 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εννέα ανηλίκων παιδιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι τουλάχιστον 11 από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν μέλη της τρομοκρατικής ομάδας της Χαμάς που είχε εκτοξεύσει πυραύλους στο Ισραήλ. Η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο μεταξύ ότι ένας από τους διοικητές της σκοτώθηκε σε αυτούς τους βομβαρδισμούς.

Οι βομβαρδισμοί στη Γάζα ήρθαν σε απάντηση για τις ρουκέτες που είχαν εκτοξευτεί νωρίτερα από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Τις επόμενες μέρες, η Χαμάς θα αισθανθεί την εκδίκηση του ισραηλινού στρατού. Δεν θα πάρει  παρά μόνο λίγα λεπτά », δήλωσε ο εκπρόσωπος της IDF, Hidai Zilberman, σε δημοσιογράφους.

Ματαιώθηκε, λόγω των ταραχών, η πορεία για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ». Εκκενώθηκε το Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ. Φωτιά ξέσπασε στην Πλατεία Τεμενών στην Ιερουσαλήμ Ο ισραηλινός στρατός τόνισε πως ένας αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το Ισραήλ.

Οι επιθέσεις με τις ταραχές στην Ιερουσαλήμ συνδέονται με την προσευχή στο Όρος του Ναού κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, όσο και με την έξωση ορισμένων παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους στη γειτονιά Sheikh Jarrah της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε στην κύρια τελετή για να τιμήσει την Ημέρα της Ιερουσαλήμ  τη Δευτέρα το βράδυ και υποσχέθηκε μια ισχυρή απάντηση στην εκτόξευση δεκάδων πυραύλων στην Ιερουσαλήμ και στο νότιο Ισραήλπρωθυπουργός τόνισε:"Το Ισραήλ θα απαντήσει με πυγμή. Δεν θα επιτρέψουμε επιθέσεις στην επικράτειά μας, στην πρωτεύουσα μας, στους πολίτες και στους στρατιώτες μας. Όποιος μας επιτεθεί θα πληρώσει ένα βαρύ τίμημα."

"Απευθύνομαι στον λαό μας και σας προειδοποιώ, η τρέχουσα σύγκρουση θα συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα. Δεν θέλαμε κλιμάκωση, αλλά όσοι επέλεξαν να το πράξουν θα αισθανθούν την οργή των όπλων μας", είπε.

Ο Νετανιάχου συνεχίζοντας τόνισε «Δεν μπορώ να μοιραστώ μαζί σας τις εκτιμήσεις της κατάστασης που έχω κάνει με όλες τις δυνάμεις ασφαλείας, ούτε στις ενέργειες που σκοπεύουμε να αναλάβουμε. Είναι ένας συνεχής αγώνας και οφείλουμε να κοιτάξουμε κατάματα την ευρύτερη κατάσταση στην περιοχή. Θα το διαχειριστούμε με αποφασιστικότητα, ευθύνη και σοφία. "

"Δεν θα πέσουμε στις παγίδες του εχθρού. Η ορθή διακυβέρνηση απαιτεί τη λήψη των σωστών αποφάσεων ακόμη και όταν δεν είναι κατανοητές από όλους σε μια δεδομένη στιγμή και η αιτιολόγησή τους γίνεται σαφής αργότερα"

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Εκείνοι που δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση της κριτικής δεν είναι κατάλληλοι να ηγηθούν. Επιλέγουμε προσεκτικά το χρονοδιάγραμμα της απάντησής μας και την ένταση της αντιπαράθεσης με τους εχθρούς μας¨.

 

«Η Χαμάς θα πληρώσει βαρύ τίμημα» σημειώνει Ισραηλινός στρατιωτικός


Ο Συνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους δήλωσε πως τουλάχιστον 6 από τις 45 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν έναντι των προαστίων της Ιερουσαλήμ, όπου ένα σπίτι χτυπήθηκε. Δεν αναφέρθηκαν απώλειες.

«Ξεκινήσαμε επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων της Χαμάς» συνέχισε ο Ισραηλινός στρατιωτικός σε σύντομη ενημέρωση προς τους ξένους ανταποκριτές, χωρίς να θέτει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την απάντηση του Ισραήλ. «Η Χαμάς θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

Νέα επίθεση στο τέμενος Αλ Άκσα

 



Με το "καλημέρα" των δηλώσεων Νετανιάχου, ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις έκαναν νέο "ντου" στο τέμενος Αλ Άκσα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο τζαμί, επιτέθηκαν στους Παλαιστίνιους και πυροδότησαν βόμβες που προκάλεσαν πυρκαγιά σε δέντρα μέσα στο συγκρότημα Al-Aqsa τη Δευτέρα το βράδυ.

https://www.pentapostagma.gr/