23.4.21

Οι Τουρκοκύπριοι εξέθεσαν την Άγκυρα – Ο «ιός» του Τουρκικού θρησκευτικού εθνικισμού, εξαπλώνεται

 


Μια πρόσφατη είδηση από τα βόρεια της Κύπρου τράβηξε την προσοχή μας στη Θράκη. Απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την οποία η διδασκαλία των θρησκευτικών πρέπει να ρυθμίζεται από το «υπουργείο παιδείας» και όχι από υπηρεσία θρησκευτικών υποθέσεων, προκάλεσε τη μήνη του τούρκου Προέδρου και ανωτάτων εκπροσώπων του ΑΚΡ.

Κάνοντας λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα» ο Πρόεδρος Ερντογάν υπενθύμισε ότι η βόρεια Κύπρος δεν είναι κοσμική Γαλλία και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες, αν η δικαιοσύνη δεν αλλάξει γνώμη και δεν ευθυγραμμιστεί με τις επιταγές της μητέρας – πατρίδας. Στο ίδιο ύφος ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, χαρακτήρισε «Ιακωβίνους» όσους τάχθηκαν υπέρ της δικαστικής απόφασης, μίλησε για περιορισμό της θρησκευτικής ελευθερίας και κάλεσε τους «υπερασπιστές της δημοκρατίας» να αντιδράσουν.

Η προσπάθεια της Diyanet να αποσπάσει τη θρησκευτική εκπαίδευση από το «υπουργείο παιδείας» προσκρούει στις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των τουρκοκυπρίων που είναι παραδοσιακά κοσμική. Όπως δηλώνουν, κατά τη διακυβέρνηση του ΑΚΡ έχουν ανεγερθεί στην Κύπρο περισσότερα τεμένη παρά σχολεία. Αντιδρούν, επίσης, σε κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να τρομοκρατήσει τη δικαιοσύνη φέρνοντάς την στα μέτρα της πολιτικής της ατζέντας.     

Το αίτημα για αυτονόμηση της θρησκευτικής εκπαίδευσης από το κράτος είναι κάτι που ηχεί γνώριμα στα αυτιά των Θρακιωτών. Οι επίμονες προσπάθειες των φιλοπροξενικών παραγόντων να διατηρήσουν τη θρησκευτική εκπαίδευση της μειονότητας ελεγχόμενη από την Τουρκία και μακριά από κάθε ρυθμιστική επέμβαση του Υπουργείου Παιδείας εκδηλώθηκαν πρόσφατα στο Ιεροσπουδαστήριο «Χαϊριγιέ» της Κομοτηνής. Νωπές είναι και οι πρόσφατες εκκλήσεις του ψευτομουφτή Ξάνθης να αποφεύγουν οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στα «κρατικά» Ιεροσπουδαστήρια της Θράκης και να προτιμούν τα μαθήματα Κορανίου στα παρασχολεία που λειτουργούν στα τεμένη της Θράκης και χρηματοδοτεί το Προξενείο της Κομοτηνής. Διαρκείς είναι, επίσης, οι συστάσεις να αποφεύγεται η δημόσια εκπαίδευση, όπου οι Ιεροδιδάσκαλοι «εφαρμόζουν πλύση εγκεφάλου» στους μουσουλμάνους μαθητές διδάσκοντας το Κοράνιο στα Eλληνικά.    

Ο μεταλλαγμένος ιός του τουρκικού εθνικισμού από το θρησκευτικό ριζοσπαστισμό έχει προφανώς κοινά συμπτώματα. Ευδοκιμεί εκεί που η Τουρκία προσπαθεί να αλλοιώσει τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των μουσουλμανικών κοινωνιών, οι οποίες επιλέγουν διαφορετικό μοντέλο ζωής με βάση τη θρησκευτική μετριοπάθεια και το ευρωπαϊκό αξιακό κεκτημένο.  

https://www.viadiplomacy.gr/