22.3.20

Δύο πυρηνικοί «γίγαντες» αντιμέτωποι, μία αιώνια έχθρα και ένας πιθανός όλεθρος


Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την απειλή πυρηνικών όπλων στα χέρια δυνητικών εχθρών όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα, ο κίνδυνος πυρηνικών συγκρούσεων μπορεί να είναι μεγαλύτερος μεταξύ των «συμμάχων».
Δύο έθνη, φιλικά προς τις ΗΠΑ, έχουν συμμετάσχει σε τέσσερις πολέμους μεταξύ τους, που αρχίζουν από το θρησκευτικό διαχωρισμό τους το 1947 και ένας πέμπτος θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του σύγχρονου κόσμους όπως τον ξέρουμε, καθώς οι πυρηνικές δυνατότητες τους συνεχίζουν να αυξάνονται και να διαφοροποιούνται επικίνδυνα.
Ο λόγος γίνεται για την Ινδία και το Πακιστάν! Πριν από μερικούς μήνες ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας δήλωσε ότι η χώρα του σκέφτεται να επανεξετάσει το δόγμα της «μη πρώτης χρήσης πυρηνικών όπλων», κλιμακώνοντας την ένταση σε μια τεταμένη περίοδο με το επίσης πυρηνικό Πακιστάν. Ο Ρατζνάθ Σινγκ είπε ότι ενώ η Ινδία έχει τηρήσει αυστηρά το δόγμα αυτό μέχρι σήμερα, το τι θα πράξει στο μέλλον «εξαρτάται από τις συνθήκες».
Η δήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου η Ινδία κατήργησε το καθεστώς αυτονομίας του Κασμίρ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πακιστάν που επίσης διεκδικεί το ινδικό αυτό κρατίδιο, το μοναδικό στο οποίο πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι.
Οι δηλώσεις του Ινδού υπουργού Άμυνας δεν ήταν τυχαίες, εκτιμά το BBC. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ινδία αφήνει επισήμως να εννοηθεί ότι το δόγμα της «μη πρώτης χρήσης» είναι υπό αναθεώρηση. Στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί το Δελχί να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πρώτο πυρηνικά όπλα για να διαφυλάξει την ασφάλειά του.

Τα νούμερα προκαλούν τρόμο

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών οδήγησαν τους επιστήμονες να προβλέψουν τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις επιτεθούν η μία στην άλλη.
Οι ερευνητές κάνουν λόγο για μία απλουστευμένη έρευνα τα στοιχεία της οποίας υποδεικνύουν πως ένας πόλεμος ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν θα μπορούσε να κοστίσει, ακαριαία, τη ζωή 50 έως 125 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι πυρηνικές ενέργειες πιθανόν να προκαλέσουν παγκόσμια καταστροφή που απειλεί την παραγωγή τροφίμων και μπορεί να οδηγήσει σε μαζική πείνα, καθώς και σοβαρή διατάραξη των φυσικών οικοσυστημάτων.
Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα έπεφταν σε τιμές που ο κόσμος είχε να δει από την Εποχή των Παγετώνων, καθώς κολοσσιαία σύννεφα καπνού από τις καμένες πόλεις θα εμπόδιζαν τον ήλιο και θα έπνιγαν την ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από The National Interest
https://www.onalert.gr/