24.2.19

Έγγραφο-βόμβα για τα αναδρομικά: Έρχεται τσεκούρι στις συντάξεις για να καλυφθούν τα λάθη


Μια σειρά από λάθη χαρακτηρίζει την επιστροφή των αναδρομικών. Σε ορισμένους θα πέσει τσεκούρι στην σύνταξη και άλλοι θα πάρουν δώρο.

Εμπιστευτικό έγγραφο του ΕΦΚΑ, αποκαλύπτει σωρεία λαθών στα ποσά των αναδρομικών που πληρώθηκαν τον Δεκέμβριο σε χιλιάδες συνταξιούχους από ένα σύνολο 121.401 συνταξιούχων αποστράτων και άλλων κατηγοριών ειδικών μισθολογίων.


Η… πρώτη βόμβα είναι η ομολογία που έρχεται από τον ΕΦΚΑ, ότι από εκ των υστέρων έλεγχο -ο οποίος συνεχίζεται- διαπιστώθηκε ότι άλλοι πήραν παραπάνω αναδρομικά από όσα έπρεπε, άλλοι πήραν λιγότερα και άλλοι τίποτε, παρότι δικαιούνταν επιστροφές χρημάτων από το υπόλοιπο 50% της μείωσης των συντάξεων που είχαν με τις αλλαγές στα μισθολόγια του 2012.
Τα πρώτα ευρήματα είναι «σοβαρά», όπως λέει το αποκαλυπτικό έγγραφο του ΕΦΚΑ που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ενώ επισημαίνεται ότι η έρευνα για να διαπιστωθεί η έκταση των λαθών συνεχίζεται.
Ενδεικτικά από τα πρώτα ευρήματα του ελέγχου από τον ΕΦΚΑ προκύπτει πως:
  • Πληρώθηκαν αναδρομικά με επιπλέον ποσά που φτάνουν ως τα 38.667 ευρώ (!)
  • Δεν πληρώθηκαν αναδρομικά σε 4.000 αποστράτους, παρά το γεγονός ότι τα δικαιούνται.
Η… δεύτερη βόμβα που προκύπτει από το ίδιο έγγραφο του ΕΦΚΑ, είναι ότι στις περιπτώσεις συνταξιούχων που έχει διαπιστωθεί ότι έχουν πάρει περισσότερα αναδρομικά από αυτά που δικαιούνται, καθώς και σε όσους άλλους εντοπιστούν παραπάνω αναδρομικά με την ολοκλήρωση του ελέγχου, αυτά τα επιπλέον ποσά θα κληθούν να τα επιστρέψουν με παρακράτηση σύνταξης.

Από την άλλη, στους τυχερούς της υπόθεσης με τον επανέλεγχο είναι ότι χιλιάδες συνταξιούχοι και κυρίως απόστρατοι θα πάρουν αναδρομικά που δεν είχαν λάβει στην πληρωμή του Δεκεμβρίου και άλλοι θα πληρωθούν με επιπλέον ποσά, εφόσον αποδειχθεί ότι δεν έγινε σωστά ο αρχικός υπολογισμός των επιστροφών τους, σύμφωνα με το έγγραφο-βόμβα του ΕΦΚΑ.