![]() |
Αν δεν τους αρέσει το Β.Μ. (που τους προσέφεραν κάποιοι @@@@@) η λύση είναι απλή! Κάνουμε ένα "ντου" και τους... απελευθερώνουμε. Η επιλογή δική τους. Α.Γ. |
Ο Ζίντας Ντασκαλόφσκι, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Προέδρου των Σκοπίων Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, πρότεινε η χώρα να εξετάσει το ενδεχόμενο τερματισμού των συμφωνιών της με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, ανέφερε το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BGNES, επικαλούμενο τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα των Σκοπίων MKD.
Οι δηλώσεις του έγιναν εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, με τον Ντασκαλόφσκι να υποστηρίζει ότι η χώρα του πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά τα επόμενα βήματά της σε έναν όλο και πιο πολυπολικό κόσμο.
Ο Ντασκαλόφσκι, ο οποίος έχει αποκτήσει βουλγαρική υπηκοότητα δηλώνοντας και αποδεικνύοντας τη βουλγαρική του καταγωγή, εξέφρασε σκεπτικισμό για τη θέση των Σκοπίων στις διεθνείς υποθέσεις.
Σημείωσε ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης των Σκοπίων να ευθυγραμμιστεί με τις ευρωπαϊκές αρχές διατηρώντας παράλληλα μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, φαινόταν ως η πιο πρακτική πορεία προς το παρόν.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «ισχυρές εξωτερικές πιέσεις» για να λάβει μια οριστική στάση στις συνεχιζόμενες παγκόσμιες συγκρούσεις.
Συμφωνία των Πρεσπών
Συζητώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, ο Ντασκαλόφσκι την χαρακτήρισε «αβάσιμη για μας τους Μακεδόνες» και πρότεινε ότι οποιαδήποτε κίνηση για την ακύρωση της συνθήκης θα απαιτούσε «ένα σταθερό σχέδιο και νομιμότητα ή, τουλάχιστον, μια συμφωνία με την Αθήνα για την τροποποίηση των όρων της».
Μια πιθανή αναθεώρηση που ανέφερε ο Ντασκαλόφσκι, ήταν να επιτραπεί η χρήση του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο!
Επεσήμανε ακόμα ότι «σε κάθε περίπτωση, η Μακεδονία και οι Μακεδόνες στη σύγχρονη ιστορία κερδίζουν ή χάνουν όταν συμβαίνουν παγκόσμιες ανατροπές, η διχοτόμηση στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εμφάνιση της σοσιαλιστικής Μακεδονίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η έξοδος από τη Γιουγκοσλαβία κατά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Ένας πολυπολικός κόσμος τώρα γεννιέται, ας δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι».
Ο Ντασκαλόφσκι συνέχισε το προκλητικό παραλήρημά του, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «πολλοί μηχανισμοί», αλλά, όπως είπε, «το επόμενο βήμα πρέπει να προβλεφθεί», για να προσθέσει αναφορικά με τις ενδεχόμενες συνέπειες μιας μονομερούς κίνησης:
«Ποια θα είναι η αντίδραση της Αμερικής, της Ρωσίας, της Κίνας, της ΕΕ; Τι γίνεται με την Ελλάδα, τι θα κάνει η Αθήνα; (τώρα μάλιστα...) Σε αυτή την ταραγμένη εποχή, τι θα συμβεί αν κλείσουν τα σύνορα; Φτιάξαμε σιδηρόδρομο για το Δυρράχιο; Έχουμε σιδηρόδρομο προς Βουλγαρία; Αν δεν φτάσουμε στις τρεις θάλασσες συν τη Μεσόγειο, τέσσερις, αν δεν έχουμε δικούς μας πόρους σε γεωργία, τρόφιμα, αν δεν έχουμε αξιόπιστα ενεργειακά αποθέματα, θα καταρρεύσουμε υπό το ελληνικό εμπάργκο».
Βουλγαρία και ΕΕ
Σχετικά με τη «Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας» με τη Βουλγαρία, ο Ντασκαλόφσκι τήρησε παρόμοια στάση, δηλώνοντας ότι «εάν η Βόρεια Μακεδονία ενίσχυε τη θέση της, η συμφωνία θα μπορούσε να ακυρωθεί ή να επαναδιαπραγματευτεί» με τη Σόφια και τις Βρυξέλλες.
«Στον νέο πολυπολικό κόσμο, μια χώρα που μπορεί να αντέξει οικονομικά μια πολυδιανυσματική πολιτική είναι η πιο ευτυχισμένη», σχολίασε και τόνισε επίσης τη σημασία της οικονομικής και υλικοτεχνικής ανεξαρτησίας, σημειώνοντας ότι «χωρίς αξιόπιστες υποδομές, ενεργειακά εφόδια και πρόσβαση σε πολλαπλούς θαλάσσιους δρόμους, η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικές ευπάθειες σε περιόδους κρίσης».
Όσο για την διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, αναφέρθηκε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, σημειώνοντας ότι «οι συζητήσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για συνταγματικές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη».
Υπενθύμισε μια δήλωση της Επιτρόπου Διεύρυνσης Μάρτα Κος, η οποία ανέφερε ότι μόλις επιλυθεί η διαμάχη με τη Βουλγαρία, «η Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να μπει σε τροχιά ένταξης στην ΕΕ», ενδεχομένως μετά την ένταξη του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας στο μπλοκ.
Ο Ντασκαλόφσκι κατέληξε δηλώνοντας ότι «η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να είναι προορατική για τη διασφάλιση των συμφερόντων της» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα μπορούσε να αποσύρει μονομερώς την πρόταση για συνταγματικές τροποποιήσεις με καθυστερημένη ισχύ, ή να απορρίψει ορισμένα διακυβερνητικά πρωτόκολλα που σχετίζονται με ιστορικές διαφορές με τη Βουλγαρία.
Κατά την άποψή του, χρειάζεται «τολμηρή ηγεσία και αποφασιστικές ενέργειες για να πορευτεί η χώρα σε αυτούς τους ταραχώδεις γεωπολιτικούς καιρούς».