![]() |
Γιατί δεν υιοθετεί το Ελλαδικό άρθρο του Ν. ΔΞΘ/1912 περί καταστάσεως πολιορκίας, αντί να ψηφίζει άλλο νόμο; Η 21η Απριλίου 1967 , αυτό το νόμο εφάρμοσε. Α. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ |
Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει βαφτιστεί από την κυβέρνηση ως «εκσυγχρονισμένη νομοθεσία», αφορά περιπτώσεις «αυθόρμητης συγκέντρωσης», «κινούμενης συγκέντρωσης», «σταθερής συγκέντρωσης», και παρέλασης.
Μόνο με άδεια θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με τη συμμετοχή περισσότερων από 20 προσώπων, σύμφωνα με νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή.
Μάλιστα, στο κείμενο έχουν περιληφθεί πρόνοιες οι οποίες οδηγούν στην ποινικοποίηση συγκεκριμένων πράξεων, όπως η «βία ή προτροπή άλλου προσώπου σε χρήση βίας», καθώς και η περίπτωση που «πρόσωπο αρνηθεί χωρίς καλό λόγο να αφαιρέσει οποιοδήποτε αντικείμενο, ή προϊόν, ή τέχνασμα καλύπτει ή αποκρύπτει με οποιονδήποτε τρόπο την ταυτότητά του ή αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του ώστε αυτό να μην μπορεί να αναγνωριστεί». Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα πρόσωπο κατηγορηθεί και βρεθεί ένοχο για τα πιο πάνω αδικήματα, κινδυνεύει με φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια ή πρόστιμο μέχρι 4 χιλ. ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί.
Υποχρεωτική άδεια για συγκεντρώσεις
Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο που απαιτεί άδεια για συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις άνω των 20 ατόμων, θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς. Οι οργανωτές θα πρέπει να υποβάλλουν γραπτή ειδοποίηση στις αρχές τουλάχιστον επτά ημέρες πριν την εκδήλωση, αναφέροντας τον σκοπό, το δρομολόγιο και τον πιθανό αντίκτυπο στην κυκλοφορία και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε κάθε περίπτωση πρέπει να ορίζεται ένας «οργανωτής», ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να στείλει «γραπτή ειδοποίηση» στην Αρχή τοπικής διοίκησής εντός της οποίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση ή παρέλαση καθώς και στην Αστυνομία, τουλάχιστον εφτά μέρες πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Επίσης, στο ίδιο σημείωμα θα είναι υποχρεωμένος να κάνει αναφορά, μεταξύ άλλων, στο «σκοπό της συγκέντρωσης, «την ώρα έναρξης και λήξης», το «χώρο και το δρομολόγιο και με ποιον τρόπο ενδεχομένως να επηρεαστεί η κυκλοφορία και η λειτουργία επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφελείας», «με ποιο τρόπο ενδέχεται να επηρεαστούν δικαιώματα τρίτων», «εάν θα γίνει χρήση οχημάτων, πινακίδων, εξοπλισμού ή άλλων αντικειμένων» κτλ.
Αυστηρές ποινές για παραβάτες
Το νομοσχέδιο εισάγει ποινικές κυρώσεις για πράξεις όπως η προτροπή σε βία και η απόκρυψη ταυτότητας. Οι παραβάτες κινδυνεύουν με φυλάκιση έως τρία έτη ή πρόστιμο έως 4.000 ευρώ.
Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει βαφτιστεί από την κυβέρνηση ως «εκσυγχρονισμένη νομοθεσία», αφορά περιπτώσεις «αυθόρμητης συγκέντρωσης», «κινούμενης συγκέντρωσης», «σταθερής συγκέντρωσης», και παρέλασης. Σημειώνεται επίσης ότι μεταξύ άλλων αφορά συγκεντρώσεις που οργανώνονται από πολιτικά κόμματα, συντεχνίες, συλλόγους, οργανώσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Νέες εξουσίες στην Αστυνομία
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει περιορισμούς στις διαδηλώσεις, να διαλύει συγκεντρώσεις που κριθούν μη ειρηνικές ή να ζητά την απομάκρυνση αντικειμένων που αποκρύπτουν την ταυτότητα διαδηλωτών.
Διευκρινίζεται επίσης ότι στην περίπτωση της «αυθόρμητης ειρηνικής συγκέντρωσης» ο Αρχηγός της Αστυνομίας ορίζει υπεύθυνο αξιωματικό, ο οποίος «καλεί τους συμμετέχοντες να ορίσουν οργανωτή, εφόσον οι υφιστάμενες συνθήκες το επιτρέπουν, ενώ δύναται να τους επιβάλει περιορισμούς». Αναφέρεται ακόμη ότι «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας δύναται να προβεί στη διάλυση της συγκέντρωσης κατόπιν προφορικής ή γραπτής διαταγής».
Στο νομοσχέδιο καθορίζονται οι υποχρεώσεις του «οργανωτή» της συγκέντρωσης και διευκρινίζεται ότι οι περιορισμοί οι οποίοι δύναται να επιβληθούν από τον Αρχηγό της Αστυνομίας αφορούν, μεταξύ άλλων, «την πορεία της συγκέντρωσης ή παρέλασης, το χρόνο, τη διάρκεια ή το χώρο της συγκέντρωσης ή παρέλασης, την κατάληψη μόνο μέρους του οδοστρώματος ή άλλου δημόσιου ανοικτού μη περιτοιχισμένου χώρου, την απαγόρευση διέλευσης ή εισόδου σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο ή τη μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας ή νοσηλευτήρια».
Αναφέρεται επίσης ότι «συγκέντρωση ή παρέλαση που βρίσκεται σε εξέλιξη δύναται να διαλυθεί κατόπιν απόφασης του Αρχηγού της Αστυνομίας» σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι παύει να είναι ειρηνική, ή πραγματοποιείται κατά παράβαση περιορισμών που επιβλήθηκαν, ή υπάρχει κίνδυνος σωματικής βλάβης οποιουδήποτε προσώπου ή πρόκλησης ζημιάς.
Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι «όπου υπάρχει εύλογη υποψία ότι συγκέντρωση ή παρέλαση πρόκειται να καταστεί μη ειρηνική ή ότι έχει διαπραχθεί ή πρόκειται να διαπραχθεί οποιοδήποτε αδίκημα στην περιοχή της συγκέντρωσης ή παρέλασης, η Αστυνομία δύναται να διατάξει οποιοδήποτε πρόσωπο βρίσκεται στην περιοχή της συγκέντρωσης ή παρέλασης όπως αφαιρέσει ή απομακρύνει οποιοδήποτε αντικείμενο, ή προϊόν, ή τέχνασμα αποκρύπτει ή καλύπτει την ταυτότητα ή αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου αυτού με τρόπο που να μην μπορεί να αναγνωριστεί».
Σημειώνεται ότι μεταξύ των αιτιών που μια διαδήλωση δύναται να θεωρηθεί από τον Αρχηγό της Αστυνομίας ότι παύει να είναι ειρηνική, περιλαμβάνεται η χρήση καπνογόνων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.
Αντιδράσεις και ανησυχίες
Το σχέδιο νόμου έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με οργανώσεις και πολιτικούς φορείς να εκφράζουν ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις συνταγματικών δικαιωμάτων και περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι