11.6.24

Ελληνικά Mirage 2000-5 οδεύουν για την Ουκρανία




Mirage 2000-5 Mk. 2 στην Ουκρανία; – Η κατά την 80η επέτειο της συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία, δημοσιοποίηση από τον πρόεδρο Μακρόν της γαλλικής πρόθεσης να εφοδιάσει με μαχητικά Mirage 2000-5 την Ουκρανία, εκ των πραγμάτων υποδεικνύει πιθανή συσχέτιση με τις εξαγγελίες του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, για την πώληση των 24 ελληνικών Mirage 2000-5 Mk. 2 της 331 Μοίρας «ΘΗΣΕΑΣ» που έγιναν τον περασμένο Απρίλιο.
Γράφει ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Η εκτίμηση αυτή εδράζεται στην αναφορά του Εμανουέλ Μακρόν περί οικοδόμησης συνασπισμού για την παραχώρηση των μαχητικών, παρόμοιου αυτού που έχουν συστήσει διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με μαχητικά F-16, η οποία μπορεί να θεωρηθεί -διακριτική μεν αλλά ευθεία- αναφορά στη χώρα μας. Ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός.
Σύμφωνα με ανοικτές πηγές στη γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη (Armée de l’air et de l’espace) διατίθενται σε υπηρεσία 26 μαχητικά Mirage 2000-5F, ενώ ο μοναδικός χρήστης, που είναι χώρα- μέλος του NATO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιχειρεί τον συγκεκριμένο τύπο μαχητικού είναι η Ελλάδα. Όλες οι υπόλοιπες χώρες που συνεχίζουν να επιχειρούν μαχητικά Mirage 2000 / 2000-5, όπως οι Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία και Ταϊβάν, για λόγους πολιτικούς ή ουσιαστικούς (απειλή που αντιμετωπίζουν, φάση στη διαδικασία ανανέωσης του στόλου μαχητικών), είναι από δύσκολο έως μάλλον απίθανο να συμμετάσχουν στον συνασπισμό που ανέφερε ο πρόεδρος Μακρόν.
Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ο γαλλικός προγραμματισμός παροπλισμού των 26 Mirage 2000-5F μέχρι το 2029 είχε ανακοινωθεί σε προγενέστερο χρόνο. Πάντως, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας επεσήμανε τη δυνατότητα επιτάχυνσης των παραδόσεων των Rafale που εξ αρχής επρόκειτο να τα αντικαταστήσουν σε γαλλική υπηρεσία.
Ενδιαφέρον είναι επίσης, ότι τις επόμενες 48 ώρες, μετά τις δηλώσεις Μακρόν, στα διεθνή μέσα που αναφέρονται στο ζήτημα είναι κοινή η εκτίμηση ότι η Γαλλία θα παραχωρήσει τα μαχητικά στην Ουκρανία άνευ οικονομικού ανταλλάγματος, δηλαδή θα τα δωρίσει, προς εξυπηρέτηση των στρατηγικών αντικειμενικών σκοπών της χώρας.
Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των μαχητικών Mirage 2000-5F που θα δωρηθούν στην Ουκρανία, αλλά ο μικρός σχετικά αριθμός τους σε υπηρεσία σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Άμυνας, υποδεικνύουν ότι το σύνολο των μαχητικών που βρίσκονται ή μπορούν να επανέλθουν σε πτητική κατάσταση θα κατευθυνθούν προς το Κίεβο.
Δυσκολεύει η είσπραξη για την ΕλλάδαΣε αυτό το σκηνικό, εγείρονται ερωτήματα για τη βασιμότητα των ελληνικών ελπίδων για πώληση των μαχητικών και μάλιστα σε «αξιοπρεπή» τιμή. Εξάλλου, υπάρχει ως προηγούμενο και το «μέγα φιάσκο» της πώλησης των 18 μαχητικών Mirage 2000EGM/-BGM έναντι 117,5 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 22 κινητήρων με αποτίμηση αξίας 88 εκατ. ευρώ, ανταλλακτικών με αποτίμηση αξίας 17,5 εκατ. ευρώ και του συνόλου του εξοπλισμού υποστήριξης και συντήρησης καθώς και εξυπηρέτησης στο έδαφος, με αποτίμηση αξίας 12 εκατ. ευρώ).
Το πραγματικά γελοίο είναι, ότι τον Ιούλιο του 2022, για την πώληση των εν λόγω μαχητικών και υλικών ζητήθηκε και λήφθηκε η θετική γνωμοδότηση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων. Δύο χρόνια μετά, τα μαχητικά που βρίσκονται σε υπαίθρια αποθήκευση απαξιώνονται και πιθανώς το ίδιο ισχύει και τα προαναφερθέντα υλικά, η αξία τους έχει εκμηδενιστεί και φυσικά το Ελληνικό Δημόσιο στην καλύτερη περίπτωση να εισπράξει την αξία τους ως σκραπ.
Είναι πάντως αξιοπερίεργο, ότι κανένα μέλος της προαναφερθείσας Επιτροπής, ούτε καν κάποιος βουλευτής της αντιπολίτευσης, δεν στηλίτευσε τη φάρσα της γνωμοδότησης για την πώληση των μαχητικών σε συγκεκριμένη τιμή, χωρίς να υφίσταται αγοραστής. Όπως δε εξελίσσονται τα πράγματα είναι πολύ πιθανό το ίδιο σενάριο να επαναληφθεί και με τα Mirage 2000-5 Mk. 2.Ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000EG
Εγκαταλείπει τα Mirage ο βασικός τους χρήστηςΚαταρχάς, ο παροπλισμός του μαχητικού από τη γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη αποτελεί εξ ορισμού αρνητική εξέλιξη καθώς αφαιρεί από την εξίσωση τον κύριο χρήστη. Δεύτερον, είχε άραγε υπόψη του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συγκεκριμένο αγοραστή που ήταν διατεθειμένος να καταβάλλει κόστος για την απόκτηση τους, όταν αναφέρθηκε δημόσια στην πώληση των Mirage 2000-5 Mk. 2, ή απλώς ήταν μία γενικόλογη αναφορά προθέσεων; Βέβαια, στη δεύτερη περίπτωση εγείρονται σοβαρά ερωτήματα και ανησυχίες για το πως αποφασίζεται και σχεδιάζεται η μελλοντική δομή δυνάμεων, καθώς καθίσταται προφανές ότι οι ισχύουσες διαδικασίες δεν ακολουθούνται.
Ή μήπως ήταν μία δήλωση που αποσκοπούσε να καλλιεργήσει τη δικαιολογητική βάση για την ελληνική συμμετοχή στον συνασπισμό που εξήγγειλε ο πρόεδρος Μακρόν πριν λίγα 24ωρα; Εφόσον όμως η Γαλλία θα δωρίσει τα Mirage 2000-5F στην Ουκρανία, τότε ποιος θα καταβάλει κόστος για την προμήθεια των ελληνικών Mirage 2000-5 Mk. 2; Γιατί ακόμα και την περίπτωση που η Γαλλία έχει αντιληφθεί το ζητούμενο πίσω από τη σύνδεση της πώλησης των ελληνικών Mirage 2000-5 Mk. 2 με την προμήθεια επιπλέον μαχητικών Rafale, η όποια τιμή καταβληθεί για τα πρώτα πιθανά θα είναι «συμβολική», με την «έκπτωση» να συνιστά έμμεση ελληνική συνεισφορά!
Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4891/2022, με συνολικό κόστος 1.092.300.000 ευρώ που θα καταβαλλόταν από το 2022 έως το 2028:
>Τέθηκε σε ισχύ η Τροποποίηση αριθμ. 1 της αρχικής σύμβασης 013Γ/2020 μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και Dassault Aviation για την προμήθεια 18 μαχητικών Rafale (έξι νέας κατασκευής και 12 μεταχειρισμένων), η οποία αφορά την προμήθεια επιπλέον τεσσάρων μονοθέσιων και δύο διθέσιων αεροσκαφών νέας κατασκευής, καινούργιου εξοπλισμού αποστολής, ανταλλακτικών και επίγειου εξοπλισμού υποστήριξης για τα επιπρόσθετα καινούργια αεροσκάφη, πρόσθετης τεχνικής βιβλιογραφίας και συστήματος υποστήριξης αποστολής και διαχείρισης προγράμματος για τα επιπρόσθετα καινούργια αεροσκάφη.
>Τέθηκε σε ισχύ η Τροποποίηση αριθμ. 1 της αρχικής σύμβασης 014Γ/2020 μεταξύ ΥΠΕΘΑ και Dassault Aviation, Thales DMS France και Safran Aircraft Engines για την Εν-Συνεχεία-Υποστήριξη (Ε-Σ-Υ) των αρχικών 18 μαχητικών, και η οποία αφορά την επέκταση της Ε-Σ-Υ στο σύνολο των 24 μαχητικών όσον αφορά τα δομικά μέρη, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και κινητήρες μέχρι το 2027.
>Τέθηκε σε ισχύ η Τροποποίηση αριθμ. 1 της αρχικής σύμβασης 015Γ/2020 μεταξύ ΥΠΕΘΑ και MBDA France για τα όπλα των αρχικών 18 μαχητικών, και η οποία προβλέπει τη συμπληρωματική προμήθεια όπλων για τα επιπλέον μαχητικά, και συγκεκριμένα 48 κατευθυνόμενων βλημάτων αέρος – αέρος MICA.
Εν αναμονή επίσημων κυβερνητικών ανακοινώσεων ή υποβολής ερωτημάτων από την αντιπολίτευση για το θέμα, ισχυρή ένδειξη για το μέλλον του στόλου των ελληνικών μαχητικών Mirage 2000-5 Mk. 2 θα αποτελέσει η τυχόν ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ουκρανικού ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού στον τύπο. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Μακρόν στις δηλώσεις του, «από αύριο, πρόκειται να αρχίσουμε πρόγραμμα εκπαίδευσης ιπταμένων, το οποίο θα ακολουθήσει η μεταβίβαση των μαχητικών».
Πάντως, τόσο οι πολίτες, αλλά κυρίως οι λήπτες απόφασης («decision makers»), καλό θα ήταν να συνυπολογίσουν στη συλλογιστική τους τα αναφερόμενα σε δύο αναρτήσεις όταν το ζήτημα προέκυψε. Στην πρώτη με τίτλο «Πλήγμα στο ηθικό των χειριστών… των Mirage 2000-5 της 114ΠΜ, αυτή είναι η διάσταση του προβλήματος», αναδεικνύει τις σοβαρές συνέπειες αιφνίδιων, μη προγραμματισμένων κατόπιν συνεννοήσεως με τους Κλάδους ανακοινώσεων.
Η δεύτερη με τίτλο «ΠΑ: Mirage 2000-5 Mk.2 και F-16C/-D Block 30: Πρόβλημα ΔΕΝ είναι μόνο το ηθικό στις μονάδες», επικεντρώνεται στην απαξίωση της επένδυσης που έχει πραγματοποιηθεί ως συνέπεια των ίδιων αιφνίδιων και απρογραμμάτιστων ανακοινώσεων.

Πηγή: defence-point.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com