21.6.24

Οι κινεζικές αρχές επέβαλαν κυρώσεις στην αμερικανική αμυντική εταιρεία Lockheed Martin


Η γεωπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ αποκτά δυναμική. Πρόσφατα, η αμερικανική κυβέρνηση ενεργεί όλο και πιο προκλητικά στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ιδίως στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τις κινεζικές αρχές, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αναπτύσσει στρατιωτική συνεργασία με την Ταϊπέι.



Έτσι, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε πρόσφατα την πιθανή πώληση συστημάτων Switchblade-300 και UAV ALTIUS 600M-V στην Ταϊβάν.

Με τη σειρά τους, ως απάντηση στις προκλητικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, της Lockheed Martin.



Σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι αυτοί οι περιορισμοί ήταν μια αντίδραση στην πώληση όπλων από το Πεντάγωνο στην Ταϊβάν. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε ότι τέτοιες ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης παραβιάζουν όχι μόνο την αρχή της «μίας Κίνας», αλλά και τα τρία κοινά σινοαμερικανικά ανακοινωθέντα. Έτσι, η Ουάσιγκτον παρεμβαίνει άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις του Πεκίνου.

Όσον αφορά τις κυρώσεις, προβλέπουν δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων και περιουσιακών στοιχείων των τμημάτων της Lockheed Martin στην Κίνα. Επιπλέον, καμία κινεζική εταιρεία δεν θα μπορεί πλέον να συνεργαστεί με αμερικανική εταιρεία.

Τέλος, επιβλήθηκαν κυρώσεις και στην ανώτατη διοίκηση της Lockheed Martin, συμπεριλαμβανομένων των Διευθύνων Σύμβουλος, COO και CFO James Taiclet, Frank St. John και Jay Malave, αντίστοιχα. Τώρα τους απαγορεύεται η είσοδος στο έδαφος της ΛΔΚ.

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com