7.6.24

«Στων Τεμπών & εξοπλιστικών την ολόμαυρη ράχη»! Άρθρο του Επίτιμου Α/ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη

 

Γράφει ο

ΚΟΣΜΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Επίτιμος Α/ΓΕΝ

Πρέπει λοιπόν και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να εξελιχθούν. Να παρακολουθήσουν τους καιρούς. Γιατί; Διότι αντιμετωπίζουμε υπαρκτές και μεγάλες απειλές.

Νίκος Δένδιας, Ιανουάριος 2024

Καθημερινά δημοσιεύματα, με νέα δεδομένα, που αναφέρονται στο έγκλημα των Τεμπών μας δίνουν την δυνατότητα να αντιληφθούμε σε βάθος ότι, όντως,  αντιμετωπίζουμε υπαρκτές και μεγάλες απειλές και να κατανοήσουμε την πολιτική μεθόδευση που χρησιμοποιούν οι απανταχού κοινωνικοί καταχραστές. Και η μεθόδευση είναι, διαχρονικά, γνωστή. 


Δεν χρηματοδοτούνται συγκεκριμένες δράσεις π.χ. μειώνουμε για χρόνια τον ετήσιο αμυντικό Π/Υ όλου του Στόλου στα 25 εκατομμύρια ευρώ, όταν αυτό το ποσόν αρκεί για να καλύψει μόνον το κόστος 6-7 μηνών των δύο φρεγατών που επιχειρούν στην Υεμένη-επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ. Θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιούμε/καταστρέψουμε ξανά τις ηλεκτρομηχανές των νέων Φ/Γ (Bellara) για να έχουν ρεύμα τα πλοία εν όρμω, εν έτει 2025! 

Δίνουμε προτεραιότητα να χρηματοδοτήσουμε τα ΕΑΣ με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για διάφορες μελέτες και μηδενική παραγωγή πυρομαχικών. Πληρώνουμε ανθυγιεινό επίδομα και επίδομα επικινδυνότητας σε διάφορους διοικητικούς υπαλλήλους, όταν τα πληρώματα του Στόλου μας κοιμούνται πάνω από αποθήκες πυρομαχικών, δεν λαμβάνουν το επίδομα του στόλου, δεν υλοποιείται το νέο μισθολόγιο που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση στους ε.ε. στρατιωτικούς και μετά αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε παραιτήσεις στελεχών ή συνειδητές αποτυχίες σε εξετάσεις στα σχολεία εξειδίκευσης/ευθύνης. 

Καθυστερούμε συνειδητά την χρηματοδότηση ενός έργου εμφανίζοντας αληθοφανή κρυφά χρέη για να οδηγηθούμε σε υπογραφή νέων συμπληρωματικών συμβάσεων (πχ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΑΒ, ΕΑΣ κ.λπ). Καθυστερούμε την αγορά Α’ υλών, δηλαδή κόστος αδράνειας με πληρωμή μισθών χωρίς παραγωγή, απουσίας των Α’ υλών και βέβαια η λογική λύση είναι πλέον, ο μονόδρομος της ιδιωτικοποίησης οργανισμών-ΕΣΥ, μετάβαση πράσινης ενέργειας σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ενοποίηση στρατιωτικών νοσοκομείων κ.λπ., διαρρέοντας μάλιστα ότι την αποκλειστική ευθύνη την έχουν οι εργαζόμενοι. 

Και εμείς θα ψηφίσουμε αυτούς που μας πτώχευσαν ενώ οι ίδιοι δεν πτώχευσαν, όπως αποδεικνύεται και από τα δημοσιοποιημένα πόθεν έσχες της βουλής.

Άποψή μου είναι ότι ελλείψεις σε εξοπλισμό και εκπαίδευση μπορούν, έως ένα ορισμένο βαθμό, να εξισορροπούνται και να αναπληρώνονται. Έλλειψη προθυμίας για άμυνα και θέλησης για αμυντική ετοιμότητα δεν είναι εξισορροπήσιμη. Κάθε φορά από την πολιτική ηγεσία τίθεται το εξής ψευτοδίλημμα στον Αρχηγό του κλάδου, το οποίο ετέθη και σε μένα το 2012, που εύκολα μπορεί να σε οδηγήσει σε αυτοπαγίδευση. 

«Αρχηγέ δεν έχουμε χρήματα αυτή την περίοδο, κατανοώ το πρόβλημα σου αλλά πρέπει να δρομολογήσουμε ενδιάμεση φθηνή λύση, δεν μπορούμε να πάρουμε τις FREMM αλλά το τάδε τύπο πλοίου π.χ. TICONTEROGA (αργότερα LCS) ή θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τα P-3B/Σκαραβαίους (με εκτόξευση του προγράμματος στα 500 εκατ. ευρώ και μάλιστα προκαταβολικά) ή να πάρουμε το τάδε Κ/Β π.χ. NSSM κ.λπ. Πρέπει να παροπλίσουμε πλοία για να μη ξεπεράσουμε τον Π/Υ, τι θα έλεγες για 7-8 Φ/Γ;». 

Ότι  αφορά τον παροπλισμό η επίλυση είναι εύκολη αφού πολλά πλοία μας είναι παλαιά, κοστοβόρα και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την παρούσα σύγχρονη απειλή. Ότι αφορά το άλλο σκέλος η απάντηση είναι απλή, δηλαδή, η ενδιάμεση λύση αντιμετωπίζει την παρούσα/μελλοντική απειλή; Η επιχειρηματολογία, όμως, είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν ο υπουργός έχει ήδη «υποκλιθεί» και δεν αντιλαμβάνεται ή δεν θέλει να αντιληφθεί ότι τίποτα δεν παρέχεται δωρεάν (άπειρα παραδείγματα). 

Και επειδή οι επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις των κακών επιλογών παύουν να είναι συμπτώσεις, δεν ισχύει και η γνωστή σοφή ρήση «μα καλά δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας;» Το κάκιστο είναι ότι οι νέοι αξιωματικοί πείθονται ότι: αφού δεν έχουμε τίποτα ας πάρουμε κάτι καλύτερο, ασχέτως εάν μπορεί να αντιμετωπιστεί η παρούσα/μελλοντική απειλή. Έτσι εθίζεται διαχρονικά εντέχνως, χωρίς ο ίδιος να είναι υπαίτιος, στην νέα ηττοπαθή κουλτούρα.

Το σημερινό δίλημμα που ξανακούγεται και διαρρέεται από τα ΜΜΕ είναι ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ με κόστος τάξεως του 1 δισ ευρώ, όταν οι Αυστραλοί παροπλίζουν τις αντίστοιχες ΜΕΚΟ μετά από δύο εκσυγχρονισμούς, οι Ολλανδοί τις αντίστοιχες εκσυγχρονισμένες Μ Class (που τις παζάρευαν 80-100 εκατ. την κάθε μία το 2022) και οι Τούρκοι τις αντίστοιχες αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ. Τελικά ποιος έχει δίκιο;

“Προδότης δεν είναι μόνον αυτός ο οποίος φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος του στους εχθρούς αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων επάνω στους οποίους άρχει”

Θουκυδίδης

https://www.militaire.gr/