7.6.24

Η Τουρκία «προειδοποιεί τις ΗΠΑ» να μην «χρησιμοποιούν την επιθετική Ελλάδα» εναντίον της (;)

 

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε ένα περίεργο άρθρο ,σύμφωνα με το οποίο οι «αναβαθμισμένες σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσουν «σε ανεπιθύμητα σενάρια στην περιοχή του Αιγαίου».

Οι Τούρκοι γράφουν ότι «με την επικύρωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 13 Μαΐου, οι ΗΠΑ απέκτησαν πρόσβαση σε τρεις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, επιπλέον αυτών που ήδη λειτουργούν».


Γίνεται αναφορά στη Σούδα, στο Βόλο, στο Λιτόχωρο και την Αλεξανδρούπολη.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο Ali Bakeer, επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, υποστήριξε ότι «η χρησιμοποίηση της Ελλάδας για την υπονόμευση της Τουρκίας είναι μια «παλιά και τυπική στρατηγική» ορισμένων δυτικών δυνάμεων.

«Η ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα θα διαταράξει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και θα ενθαρρύνει  την Αθήνα να υιοθετεί ριψοκίνδυνες πολιτικές», είπε ο Bakeer.

«Αυτό θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια καθώς η Αθήνα μπορεί να ξεπεράσει τα όρια», πρόσθεσε.

Ο Bakeer, επιπλέον, υποστήριξε ότι «εάν τα πράγματα κλιμακωθούν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, οι ΗΠΑ δεν θα έρθουν να σώσουν την Ελλάδα, όπως θα μπορούσαν να πιστέψουν ορισμένοι».

Αναφερόμενος στη σημασία της Τουρκίας στη διατλαντική αρχιτεκτονική ασφάλειας, υπογράμμισε ότι «η χώρα, η οποία διαθέτει το  δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, απέδειξε πρόσφατα την αξία και τις δυνατότητές της στη Συρία, τη Λιβύη και την Ουκρανία.

Αντίθετα, η Ελλάδα είναι το πραγματικό πρόβλημα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο», υποστήριξε ο Baker.

«Η Αθήνα σέρνει όλο και περισσότερο το ΝΑΤΟ στα δικά της προβλήματα. Λόγω της Ελλάδας, η ΕΕ στερείται τώρα μια κρίσιμη εναλλακτική πηγή για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας από την Ανατολική Μεσόγειο”, πρόσθεσε.

Υποστήριξε  επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα μπορεί να κάνει την Αθήνα «πιο απερίσκεπτη».

Στο χειρότερο σενάριο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, είπε, οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν ουδέτερες και να πιέσουν για άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Διαφορετικά, η Ελλάδα θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε μεγαλύτερο πρόβλημα και  θα επηρεάσει την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτουν η Ρωσία και η Κίνα», προειδοποίησε.

Μιλώντας επίσης στο πρακτορείο Anadolu, ο Κοζάν Ερκάν, ανώτερος εμπειρογνώμονας άμυνας και ασφάλειας, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ κλίνουν όλο και περισσότερο προς την Ελλάδα, ειδικά υπό την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν.

«Η επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα γύρω από την Αλεξανδρούπολη αποτελεί άμεση απειλή για την Τουρκία», είπε.

Ο Ερκάν υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ στη χώρα σκοπεύει να αποτρέψει την Τουρκία από την απάντηση σε μια πιθανή επίθεση από την Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν άμεσα σε πόλεμο μεταξύ των χωρών, αλλά η αυξανόμενη στρατιωτική και ασφάλεια συνεργασία τους και η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ελλάδα συμβάλλουν στην «ολοένα και πιο προκλητική στάση» της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα, είπε.

Ο Ερκάν σημείωσε ότι το πρόσφατο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας περιλαμβάνει μεγάλα επιθετικά οπλικά συστήματα.

Μετά τα αεροσκάφη Rafal, η Ελλάδα επιδιώκει τώρα να αγοράσει μαχητικά F-35 που είναι καθαρά επιθετικά συστήματα, εξήγησε.

Ένας από τους λόγους πίσω από την επέκταση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι ο «περιορισμός» της Τουρκίας, είπε, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θέλει μια «λιγότερο ανεξάρτητη» Τουρκία που θα λειτουργεί σύμφωνα με τα αμερικανικά συμφέροντα.

https://www.militaire.gr/