28.5.24

Λιβύη: Ο Ντμπεϊμπά παραχωρεί μερίδιο εθνικής πετρελαϊκής σε τουρκική εταιρεία





Σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο ιστότοπος « Africa Energy », ανακοινώθηκε ότι υπογράφηκαν νέες συμφωνίες πετρελαίου μεταξύ της National Oil Corporation της Λιβύης και άγνωστης τουρκικής εταιρείας, γεγονός που πυροδότησε διαμάχη στους ενδιαφερόμενους κύκλους.
Ο ιστότοπος αποκάλυψε ότι αυτές οι συμφωνίες περιελάμβαναν παραχώρηση πρωτοφανούς μεριδίου παραγωγής 40% από το μεγαλύτερο μη ανεπτυγμένο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο Επικεφαλής του Ελεγκτικού Γραφείου αντιτίθενται στη συμφωνία για το πετρέλαιο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Africa Energy έλαβε πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα εγγράφων που διέρρευσαν και έριξαν φως στις λεπτομέρειες αυτών των πρωτοφανών συμφωνιών.
Ο ιστότοπος αναφέρθηκε σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αλ Σιντίκ αλ Καμπίρ, και του επικεφαλής του Γραφείου Ελέγχου, Χαλέντ Σακσάκ, σε μια προσπάθεια να ακυρωθεί η συμφωνία.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της National Oil Corporation, Φαρχάτ Μπιν Γκουντάρα, και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη χορήγηση της μεγάλης ποσόστωσης παραγωγής.
Αυτή η εξέλιξη των γεγονότων δυσαρέστησε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου όπως η ιταλική Eni, η γαλλική Total Energy και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC), καθώς και η Τουρκική Εταιρεία Ενέργειας (TEC), η οποία διαπραγματευόταν τη συμφωνία για περισσότερα από δύο χρόνια.
Έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν παραβιάσεις στη διαχείριση του λιβυκού πετρελαϊκού τομέα
Η έκθεση ανέφερε ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν πολλές ανησυχίες που σχετίζονται με τη διαχείριση του πετρελαϊκού τομέα στη Λιβύη.
Φαίνεται ότι η National Oil Corporation αγνόησε τις προειδοποιήσεις του Υπουργού Πετρελαίου της απερχόμενης κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, Μοχάμεντ Αούν, και άλλων αξιωματούχων.
Τα έγγραφα περιλαμβάνουν επίσης τα πρακτικά της συνεδρίασης της εθνικής κυβέρνησης και του Ανώτατου Συμβουλίου Ενεργειακών Υποθέσεων στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, το οποίο ενέκρινε τις συμφωνίες που σχετίζονται με τον τομέα NC7.
Αυτή η αλλαγή δείχνει αρνητικό αντίκτυπο στα σχέδια για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη βραχυπρόθεσμα, καθώς η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου να αναπτύξει μόνη της το κοίτασμα.

Akhbar Libya 24

The Hellenic Information Team