16.5.24

Ζήτημα «τουρκικής μειονότητος» στα Δωδεκάνησα έθεσε [ΕΜΜΕΣΑ] ο Ερντογάν


Σχόλιο iEpikaira
iEpikaira: Δεν το λες και βλέμμα εμπιστοσύνης και «φιλίας»...
(Για μπουλντογκ, καλό είναι ! )
Α.Α

Για τουρκική μειονότητα «της Ελλάδος» ομίλησε ο Τούρκος Πρόεδρος, για μουσουλμανική μειονότητα «της Θράκης» ο Πρωθυπουργός – Έθαψαν τον βυζαντινό πολιτισμό για χάρη του …Ισλάμ – Συμβιβασμός Μητσοτάκη με την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί με αντάλλαγμα …επισκέψεις σε συγκεκριμένες ώρες!
Η ΛΕΞΙΣ «Αιγαίο» δεν ηκούσθη καν κατά τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την χθεσινή συνάντησή τους στην τουρκική πρωτεύουσα. Ως εκ τούτου, ουδόλως στοιχειοθετείται ο ισχυρισμός των υποστηρικτών της Κυβερνήσεως, ότι η έκβασις της συναντήσεως αποτιμάται ως θετική. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, απ’ εναντίας, θα πρέπει να ανησυχούν, διότι δεν αποκλείεται εντός των αμέσως προσεχών ημερών να γίνουν «αποκαλύψεις» από Τούρκους επισήμους. Δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλως τε που το περιβάλλον του Ταγίπ Ερντογάν φέρνει σε δύσκολη την ελληνική Κυβέρνηση προβάλλοντας συζητήσεις οι οποίες αρχικώς δεν είχαν δημοσιοποιηθεί. Θα έπρεπε να απασχολεί πιεστικώς την ελληνική Κυβέρνηση το ερώτημα πως θα διαχειρισθεί η Άγκυρα τα «αλληλένδετα θέματα» κυριαρχίας και συνεκμεταλλεύσεως που είναι βέβαιον ότι συνεζητήθησαν.
Το σημαντικό όμως είναι ότι για –πρώτη φορά– ο Τούρκος Πρόεδρος ανεφέρθη σε «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα.» Άνοιξε δηλαδή ένα καινούργιο κεφάλαιο διεκδικήσεων, αφού είναι προφανές ότι αναφέρεται και σε μουσουλμάνους της Ρόδου και της Κω, ίσως δε και της Θεσσαλονίκης. Ο Έλλην Πρωθυπουργός όμως αντιπαρήλθε μάλλον χλιαρά την δήλωση αυτή, κάνοντας αναφορά στην συνθήκη της Λωζάννης και υποστηρίζοντας ότι η Ελλάς εμμένει στις προβλέψεις της. «Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης» ανέφερε ο Έλλην Πρωθυπουργός επικεντρώνοντας την απάντησή του στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και χωρίς να σχολιάσει καν την «διεύρυνση» των διεκδικήσεων Ερντογάν σε όλη την Ελλάδα. Αντιπαρήλθε τα λεχθέντα από τον Τούρκο Πρόεδρο, σιωπηρώς και αιδημόνως.
Ενώ όμως οι αναφορές στην Θράκη ήσαν τόσο περιορισμένες, περισσότερο χρόνο αφιέρωσαν Μητσοτάκης και Ερντογάν σε έναν διάλογο για τα συμβαίνοντα στην Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εχαρακτήρισε την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απέρριψε τον χαρακτηρισμό, αναφέροντας ταυτοχρόνως την θετική στάση της Ελλάδος για τους Παλαιστινίους στον ΟΗΕ. Εξέθεσε δηλαδή τον Έλληνα Πρωθυπουργό απέναντι στο Ισραήλ.
Πιστεύει κανείς ότι δεν θα τα πράξει επικαλούμενος τα ζητήματα του Αιγαίου, αν έχει την ευκαιρία;
Όμως και αυτά τα οποία εδήλωσαν οι δύο ηγέτες για την Μονή της Χώρας δεν μπορούν να θεωρηθούν ενθαρρυντικά. Ναί μεν ο Έλλην Πρωθυπουργός εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν αντιπαρήλθε το σχόλιό του διαβεβαιώνοντας απλώς ότι όλοι θα μπορούν να επισκέπτονται την ιστορική βυζαντινή εκκλησία.
Συμβιβαζόμενος με την απόφαση Ερντογάν είπε: «Με ειλικρίνεια συζητήσαμε τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει πιά ως τέμενος. Ο κ. Ερντογάν άκουσε όσα είπα και πιστεύω ότι, κατ’ ελάχιστον, είναι σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την πολιτιστική αξία του μνημείου, για να μπορεί να είναι επισκέψιμο από όλους». Θα είναι λοιπόν απλώς επισκέψιμη η εκκλησία της Μονής σε συγκεκριμένες μόνον ώρες και χωρίς να είναι βέβαιον ότι θα δούν τα εξόχου κάλλους ψηφιδωτά της, τα οποία θα καλυφθούν με λευκό ύφασμα προκειμένου ο χώρος να καταστεί κατάλληλος για ισλαμική λατρεία. Ουδεμία αναφορά σε βυζαντινό πολιτισμό ο οποίος «θάβεται» κάτω από τα σεντόνια του Ισλάμ, υπό την εκκωφαντική σιωπή της ελληνικής Κυβερνήσεως. Ας μας συγχωρήσουν, αλλά ακούγοντας τις δηλώσεις η εντύπωσις που μας εδημιουργήθη είναι ότι η συζήτησις επί του θέματος ήταν απλώς προσχηματική.
Και όμως, στο τέλος, η ελληνική αντιπροσωπεία επεσήμανε την… επιτυχία του ταξιδιού στην Άγκυρα στο δείπνο που παρέθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος, όπου εσερβιρήσθησαν αγκινάρες και κεμπάπ τα οποία κατηναλώθησαν υπό τους ήχους ανατολίτικης μουσικής με ούτι.

Πηγή: estianews.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com