21.5.24

Η απροσδόκητα ανελέητη ήττα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη για το Κοσσυφοπέδιο: Η κ. Μελόνι, ο κ. Μακρόν και ο κ. Σολτς λένε όχι στον πρωθυπουργό του κρατιδίου!!!

Γιατί δεν ασχολείσθε με κάτι άλλο; Αρκετά δεν ασχοληθήκατε με την πολιτική;
Α.Α

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΥΛΟΥ

Τελειωμό δεν έχει ο διασυρμός της πρώην υπουργού Εξωτερικών, κ. Ντόρας Μπακογιάννη στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Μετά την πανελλήνια, στην Ελλάδα και την Κύπρο, αποδοκιμασία που της προκάλεσε ο ανιστόρητος υπερβάλλων ζήλος να πρωτοστατήσει ως εισηγήτρια στην ένταξη του αποσχισθέντος από τη Σερβία ψευδοκρατιδίου, εισπράττει πλέον το απροσδόκητο χτύπημα από την ίδια την ηγεσία των μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης:

  • Του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, της Πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζιόρτζια Μελόνι και του Καγκελάριου της Γερμανίας.

Οι τρεις τους με προχθεσινή (σ.σ. Τετάρτη 15 Μαΐου 2024) απαντητική επιστολή στον Κοσοβάρο Πρωθυπουργό Κούρτι καταφέρονται με πρωτόγνωρα σκληρή για τα διπλωματικά ήθη γλώσσα κατά του ιδίου και των δόλιων μεθοδεύσεων με τις οποίες ο Κοσοβάρος αποπειράθηκε να εκβιάσει την ψήφιση ένταξης του ψευδοκρατιδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παρά τις κατάφορες παραβιάσεις κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου από πλευράς Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και τους διωγμούς που υφίσταται ο σερβικός ιστορικά γηγενής πληθυσμός του.

Αφορμή για την «έκρηξη» αυτήν των τριών ηγετών ήταν οι επιπόλαιες προσπάθειες που κατέβαλε το Κόσοβο την τελευταία στιγμή, προκειμένου να πείσει την Ευρώπη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών να κάνει δεκτή την είσοδό του στο Συμβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρίασή τους.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία σε όσους ανέμεναν με βεβαιότητα ότι επρόκειτο περί τυπικής διαδικασίας η σημερινή ψήφιση, από το κονκλάβιο των ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ολοκλήρωσης ένταξης του κρατικού αυτού μορφώματος μαφιόζων διωκτών των Σέρβων στο Συμβούλιο.

Κεραυνός, διότι παρά τις μεθοδεύσεις της Ντόρας Μπακογιάννη κατά τους περασμένους μήνες, με αποκορύφωμα την υπερψήφιση της θετικής εισήγησης που υπέβαλε ως καλοθελήτρια στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την ένταξη του υβριδικού κρατικού μορφώματος των Αλβανών του Κοσόβου, η εν εξελίξει σύνοδος των Υπουργών του Συμβουλίου δεν συμπεριέλαβε στην ημερήσια διάταξή της την ψήφιση ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο.

Η εξέλιξη αυτή είχε αρχίσει να πιθανολογείται κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες τουλάχιστον. Παρά τις ανιστόρητες προσπάθειες της Ελληνίδας πρώην Υπουργού Εξωτερικών να παρέχει αμέριστη στήριξη στο καθεστώς της κοσοβάρικης κυβερνητικής «καμόρας» παρακάμπτοντας τις ουσιώδεις και ζωτικές προϋποθέσεις προστασίας των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου ώστε να παύσει η εθνοκάθαρση εις βάρος τους από την κυβέρνηση του εξτρεμιστή μαοϊστή Κούρτι, οι δημοκρατικές δυνάμεις της γηραιάς ηπείρου δεν πείστηκαν.

  • Το σημερινό ναυάγιο είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα, όταν οι Κοσοβάροι επιδόθηκαν σε ύστατους ελιγμούς, προκειμένου η Γαλλία κυρίως, αλλά και χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία, να πεισθούν να οριστικοποιήσουν την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρίαση των Υπουργών.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του στις 14 Μαΐου 2024, ο Πρωθυπουργός Κούρτι επιχείρησε να μεταστρέψει την ήδη διαφαινόμενη άρνηση της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας να υπερψηφίσουν την ολοκλήρωση ένταξης του ψευδοκρατιδίου, μέσω «δέσμευσής» του για τη θέσπιση της Ένωσης Σερβικών Δήμων Κοσόβου, κάτι το οποίο η ίδια η κ. Μπακογιάννη είχε υπερθεματίσει στην εισηγητική έκθεσή της!

Λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, αρκεί το Συμβούλιο της Ευρώπης να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση Κούρτι προτίθεται να προβεί σε αυτό το βήμα, αμέσως μόλις καταστεί πλήρες μέλος του Συμβουλίου.

Η απάντηση, ωστόσο, ήρθε ως απροσδόκητα κατά κούτελα τόσο στα αλλαζονικά κρανία των αλβανών τυράννων και διωκτών του σερβικού λαού του Κοσσυφοπεδίου, όσο και στους Έλληνες υποστηρικτές των, τους τέσσερεις υπερψηφίσαντες την ένταξή του βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, κ. Γιώργο Σταμάτη και κ. Αννα Ευθυμίου, από τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, όπως προαναφέραμε.

Η απαντητική επιστολή που απέστειλαν ονομαστικά στον επικεφαλής του ψευδοκράτους του Κοσόβου μόλις μια ημέρα μετά τη δική του επιστολή (σ.σ. Τετάρτη 15 Μαΐου), συνιστά ουσιαστικά ένα «κατηγορώ» κατά της κοσοβάρικης κυβερνητικής μαφίας, και ταυτόχρονα ξεγυμνώνει την κίνηση, με την οποία η κ. Μπακογιάννη παρέκαμψε κάθε ουσιώδη ρήτρα και προϋπόθεση ένταξης, ώστε να βάλει το Κόσοβο στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα.

Ακολούθως παραθέτουμε μεταφρασμένο το κείμενο της επιστολής του κ. Μακρόν, της κ. Μελόνι και του κ. Σολτς προς τον Πρωθυπουργό Κούρτι, προκειμένου να γίνει σαφές το μέγεθος της συγκλονιστικής αυτής εξέλιξης.

Εξέλιξη που αφενός αποδεικνύει πόσο χαμηλή είναι ενίοτε η προβλεψιμότητα στα γεωπολιτικά παίγνια, και αφετέρου, και κυρίως, τεκμηριώνει πόσο απόλυτο δίκιο είχαν όλες οι φωνές στην Ελλάδα και την Κύπρο που αντιστάθηκαν με σθένος και κατήγγειλαν με παρρησία την απαράδεκτη στάση της κ. Μπακογιάννη, η οποία εξάλλου αντέβη κάθε στοιχειώδη έννοια διεθνούς δικαίου και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τα εμμέσως συναγόμενα από την εν λόγω επιστολή δείχνουν.

Διαβάστε: Η Ντόρα Μπακογιάννη και οι βουλευτές της Ν.Δ. δημιούργησαν μείζον πρόβλημα για τη Λευκωσία: Δυσκολεύει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας η απόφαση για το Κόσσοβο

 

Το κείμενο της επιστολής, στην οποία τίθεται ευθύς εξαρχής ένα εκ των κεντρικών ζητημάτων για τα οποία η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε τα στραβά μάτια υπέρ του Κοσόβου:

Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη, 15 Μαΐου 2024
Εξοχότατε Albin Kurti
Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας σχετικά με την αίτηση του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ένωση Δήμων Σερβικής Πλειοψηφίας (A/CSMM). Δυστυχώς, τα βήματα που προτείνετε δεν αντιμετωπίζουν την επείγουσα ανάγκη για αποφασιστικά βήματα προς την ίδρυση του A/CSMM και διακινδυνεύουν να υπονομεύσουν περαιτέρω τον Διάλογο τον οποίο διευκολύνει η ΕΕ. Κατά πρώτον, το σχέδιο καταστατικού που παρουσίασε ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τον Διάλογο, Μίροσλαβ Λάιτσακ, δεν είναι απλώς μια «πρόταση κυρίων». Είναι μοντέλο…

Κατά δεύτερον, η υποβολή αυτού του σχεδίου στους εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν θα αποτελούσε απαραίτητο αποφασιστικό βήμα, καθώς η γνώμη τους δεν θα είναι νομικά δεσμευτική. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποστολή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να είναι παραδεκτό στο Δικαστήριο.

Όπως διευκρινίστηκε με τις Βρυξέλλες, δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια στον διάλογο που διευκολυνθεί η ΕΕ για να γίνει αυτό το βήμα. Κατά τρίτον, η πρότασή σας για σύνταξη νέου σχεδίου σε συνεννόηση με τους νυν δημάρχους ή βουλευτές των δήμων δεν είναι ούτε κατάλληλη ούτε εφαρμόσιμη υπό τις τρέχουσες συνθήκες σε αυτούς τους δήμους.

Κύριε Πρωθυπουργέ, να ξεκαθαρίσουμε: Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος χωρίς αποφασιστική πρόοδο του A/CSMM, της εφαρμογής του Κοσσυφοπεδίου, το Συμβούλιο της Ευρώπης να μην λάβει επαρκή υποστήριξη από τα κράτη μέλη. Το να προχωρήσετε τώρα μπροστά στις γραμμές που πρότεινε ο Quinti θα καταδείξει τη δέσμευσή σας στα δικαιώματα των μειονοτήτων, ενισχύοντας έτσι τη θέση του Κοσσυφοπεδίου και αναζωογονώντας τον διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσετε την επιτυχία της αίτησής σας.

Οι ενέργειες και οι αποφάσεις σας αυτή την κρίσιμη στιγμή θα είναι καθοριστικές για τις φιλοδοξίες του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η μπάλα είναι στο γήπεδό σας. Πιστεύουμε ειλικρινά στην ηγεσία σας.

Με τις προσωπικές μας ευχές,
Υπογραφές: Μακρόν   Σολτς  Μελόνι ]

  • Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Berlin, Paris and Rome, 15 May 2024

His Excellency Albin Kurti
The Prime Minister of the Republic of Kosovo, Pristina

Dear Prime Minister,

Thank you for your letter regarding Kosovo’s application to the Council of Europe and the Association/Council of Serbian Majority Municipalities (A/CSMM). Unfortunately, the steps you propose do not address the urgent need for decisive steps towards the establishment of the A/CSMM and risk further undermining the EU-facilitated Dialogue.

First, the draft statute presented by the EU Special Representative for Dialogue, Miroslav Lajcak, is not just a “gentleman’s proposal”. It is a model…

Secondly, submitting this draft to the experts of the Council of Europe would not constitute a necessary decisive step as their opinion will not be legally binding. This can only be achieved by sending it to the Constitutional Court of Kosovo, so that it is admissible to the Court. As clarified with Brussels, there are no legal obstacles in the EU-facilitated Dialogue to take this step.

Thirdly, your proposal for the preparation of a new draft in consultation with the current mayors or deputies of the municipalities is neither appropriate nor applicable to the current circumstances in these municipalities.

Mr. Prime Minister, let’s be clear: There is a real risk that without a decisive progress of A/CSMM, Kosovo’s application, the Council of Europe will not receive sufficient support from member states. Moving forward now along the lines suggested by Quinti would demonstrate your commitment to minority rights, thereby strengthening Kosovo’s position and re-energizing the EU-facilitated Dialogue. This is the only way to ensure the success of your application.

Your actions and decisions at this critical moment will be decisive for Kosovo’s aspirations for membership in the Council of Europe. The ball is in your court. We sincerely believe in your leadership.

With our personal best regards

* Ο Παναγιώτης Παύλος είναι Ερευνητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, Νορβηγία, και Ερευνητικός Εταίρος στο Κέντρο Μελέτης του Πλατωνισμού στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Είναι συνεργάτης της Hellas Journal στο Όσλο – E-mail: panagiotis.pavlos@ifikk.uio.no

Διαβάστε: Η απολογία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην εφημερίδα “Το ΒΗΜΑ” για την έκθεση της: «Τρεις μύθοι για το Κόσοβο στο πόρισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης» και η Κύπρος