8.4.24

Αποκλειστικό: Η Φάση Τέταρτη εξασφαλίζει ένα συμβόλαιο DARPA $14,9 εκατομμυρίων για ένα σύστημα VLEO που αναπνέει αέρα!


Image: Phase FourΗ συμφόρηση στο LEO είναι καθ' οδόν προς τα πάνω, και ως απάντηση, ο στρατός των ΗΠΑ θέλει να κινηθεί προς τα κάτω.

Η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) αξιοποίησε την πρωτοποριακή Φάση Τέταρτη της διαστημικής πρόωσης με ραδιοσυχνότητες για να αναπτύξει και να κατασκευάσει έναν προωθητή που χρησιμοποιεί τον λεπτό αέρα στο VLEO ως προωθητικό.

    Το VLEO βρίσκεται μεταξύ 90 και 450 km υψόμετρο.
    Το συμβόλαιο είναι ύψους 14,9 εκατομμυρίων δολαρίων για περίοδο τεσσάρων ετών.
    Κορυφώνεται με μια επίδειξη μακράς διάρκειας σε τροχιά του συστήματος ώθησης που αναπνέει αέρα.


Ένα νέο είδος προωθητήρα: Με έδρα το Hawthorne της Καλιφόρνια, το Phase Four εργάζεται σε ένα ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης με ραδιοσυχνότητες, σχεδιασμένο να κατασκευάζεται μαζικά και να είναι προσιτό.

    Η εταιρεία έχει τέσσερα συστήματα σε τροχιά σήμερα.
    Άλλα 82 συστήματα αναμένεται να παραδοθούν μέσα στους επόμενους 15 μήνες.
    Επόμενο στον οδικό χάρτη προϊόντων είναι ένα σύστημα πολλαπλών λειτουργιών που χρησιμοποιεί καύσιμα υδραζίνης και υπεροξειδίου και η Φάση Τέταρτη αναμένει να αρχίσει να δέχεται αυτές τις παραγγελίες το τέταρτο τρίμηνο.

Η Φάση Τέταρτη απασχολεί 34 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και συμβασιούχους και σχεδιάζει να προσλάβει τουλάχιστον 16 ακόμη έως το τέλος του έτους. Η ομάδα έχει δυναμικότητα παραγωγής 160 προωθητικών μηχανών ετησίως στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της, αλλά ο Διευθύνων Σύμβουλος Steve Kiser είπε στο Payload ότι προσέχει έναν μεγαλύτερο χώρο για να αυξήσει τη χωρητικότητα.

Η αγορά για το VLEO: Όταν ξεκινάτε να προσπαθείτε να πετάξετε δορυφόρους κάτω από το LEO, αντιμετωπίζετε το καθόλου ασήμαντο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής αντίστασης. Η εξεύρεση ενός τρόπου βιώσιμης λειτουργίας δορυφόρων στο VLEO θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει μια εντελώς νέα αγορά για υπηρεσίες στην εκτεταμένη περιοχή μεταξύ όπου υπάρχουν σήμερα αερόστατα μεγάλου ύψους και δορυφόροι χαμηλών πτήσεων.


«Είστε πολύ, πολύ πιο κοντά στη Γη», είπε ο Jason Wallace, Αντιπρόεδρος Προηγμένης Ανάπτυξης της Phase Four, στο Payload. «Αυτό αυξάνει την ανάλυση των εικόνων, [μειώνει] την καθυστέρηση των επικοινωνιών και γενικά είναι… μια περιοχή του διαστημικού περιβάλλοντος [όπου] δεν υπάρχει συμφόρηση».

Η DARPA ενδιαφέρεται να αναπτύξει την περιοχή για στρατιωτικό πλεονέκτημα, αλλά σύμφωνα με τη Φάση Τέταρτη, υπάρχει ενδιαφέρον και από εμπορικούς οργανισμούς.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ότι σε δέκα χρόνια από τώρα… δεν μπορούμε να έχουμε χιλιάδες από αυτούς τους δορυφόρους σε τροχιά και σκοπεύουμε να κατακτήσουμε αυτή την αγορά», είπε ο Κίσερ.


+ Όσο είμαστε εδώ… Η Φάση Τέταρτη ανακοινώνει επίσης τα μέλη του συμβουλίου συμβούλων της σήμερα. Στο ρόστερ:


Ο συνταξιούχος στρατηγός William Shelton, πρώην διοικητής της Διαστημικής Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας
    Kevin O'Connell, πρώην διευθυντής του Office of Space Commerce
    Ed Perlmutter, πρώην εκπρόσωπος της Βουλής των Δημοκρατικών για το Κολοράντο (ένας ειλικρινής υποστηρικτής μιας αποστολής με πλήρωμα του 2033 στον Άρη ενώ βρισκόταν στο Καπιτώλιο)
    Jeff Grant, πρόεδρος του Space Foundation και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της The Aerospace Corporation

«Τα παλαιού τύπου ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης συνδέονται με ευγενή αέρια όπως το ξένο και το κρυπτό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Phase Four, Beau Jarvis. "Αυτά τα ευγενή αέρια, αν και έχουν υψηλή απόδοση, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ δεν έχουν πραγματικό έλεγχο σε αυτήν την αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία υπόκειται σε υψηλή αστάθεια τιμών και πρόσφατα σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού." Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Φάσης Τέταρτης, πρώην διαχειριστής της NASA Jim Bridenstine παρατήρησε, "Φέτος είδαμε τις τιμές των xenon να εκτινάσσονται σε πάνω από 30.000 $ ανά κιλό. Αυτό είναι απαγορευτικό κόστος τόσο για εμπορικούς όσο και για κυβερνητικούς δορυφορικούς αστερισμούς σε χαμηλή γήινη τροχιά." Ο Bridenstine συνέχισε, "Οι ΗΠΑ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ιωδίου στον κόσμο και η πατρίδα μου, η Οκλαχόμα, πρωτοπορεί στην εγχώρια παραγωγή. Με το Max-V, μπορούμε να διασφαλίσουμε μια πλήρως εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού και εύκολα προσβάσιμο προωθητικό χαμηλού κόστους."


Ο κινητήρας Maxwell Block 1 του Phase Four απέκτησε κληρονομιά πτήσης στις αρχές του 2021. Οι παραδόσεις κινητήρων Maxwell Block 2 ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος. Με τις διψήφιες εμπορικές πτήσεις που παραδίδονται, η εταιρεία εστιάζει τώρα στην προσπάθεια ανάπτυξης Max-V. Η νέα σχεδίαση τύπου πλαισίου της Maxwell επιτρέπει τη γρήγορη αύξηση των βελτιώσεων στους βασικούς τομείς των υποσυστημάτων προωθητήρα, ηλεκτρονικών ισχύος και προωθητικού. Αυτή η αρχιτεκτονική εξορθολογίζει τη διαδικασία ανάπτυξης Max-V, όπως και η σημαντική εμπειρία της εταιρείας με προωθητικά με βάση το ιώδιο μέσω του πρόσφατου βραβείου AFWERX της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

«Η νέα αρθρωτή αρχιτεκτονική πλαισίου του Maxwell μας δίνει τη δυνατότητα να εισαγάγουμε βελτιωμένες δυνατότητες μέσα στον ίδιο παράγοντα μορφής», δήλωσε ο Phase Four CTO, Umair Siddiqui. "Η χρήση προωθητικού με βάση το ιώδιο αντί για προωθητικό ευγενούς αερίου που αποθηκεύεται σε πολύ υψηλή πίεση παρέχει μια σειρά από πλεονεκτήματα στους πελάτες μας. Το ιώδιο αποθηκεύεται ως στερεό χωρίς βαλβίδες ή δοχεία υψηλής πίεσης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να παραδώσουμε κινητήρες με πλήρες καύσιμο απευθείας στο οι πελάτες." Ο Siddiqui συνέχισε, «Το ιώδιο αποθηκεύεται επίσης περίπου τρεις φορές πιο πυκνά από το xenon, πράγμα που σημαίνει ότι τα συστήματα πρόωσής μας θα προσφέρουν πολύ υψηλότερη συνολική ώθηση στον ίδιο όγκο μονάδας με τα παλαιού τύπου ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης».


«Πάντα λέγαμε ότι το Phase Four προσφέρει συστήματα προώθησης που αλλάζουν το παιχνίδι και το Max-V θα κάνει ακριβώς αυτό», δήλωσε ο CEO του Phase Four, Beau Jarvis. «Χτίζουμε ένα προϊόν που θα μειώσει δραματικά το κόστος και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των μικρών δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά της Γης και θα παρέχει σημαντικά υψηλότερη συνολική ώθηση για αποστολές πέρα ​​από το LEO».

Το Max-V αναμένεται να είναι διαθέσιμο για παραγγελία το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί από 200 Watts έως 1,5 kiloWatts και να επιτυγχάνει ώση 50 mN, Isp πάνω από 1.200 s και να παρέχει συνολική ώθηση άνω των 100 kNs. Το προωθητικό με βάση το ιώδιο της Max-V θα κοστίζει λιγότερο από 400 $ ανά κιλό και θα ενσωματωθεί στην τιμή αγοράς. Ο παράγοντας μορφής του Max-V είναι παρόμοιος με τον τρέχοντα κινητήρα Maxwell Block 2 της Φάσης Τέσσερα. Το σύστημα θα αποστέλλεται με πλήρες καύσιμο, έτοιμο για εγκατάσταση και δεν θα απαιτεί εργασίες τροφοδοσίας επίγειων καυσίμων πριν από την εκτόξευση.


Σχετικά με τη Φάση Τέταρτη
Το Phase Four είναι ένας αποδιοργανωτικός πάροχος λύσεων ηλεκτρικής πρόωσης επόμενης γενιάς (EP) για μικρούς δορυφόρους. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 για να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της ταχείας εξάπλωσης των δορυφορικών αστερισμών και να επιταχύνει την πρόοδο του προωθητή ραδιοσυχνοτήτων (RFT). Το Phase Four RFT αντιπροσωπεύει μια επαναστατική νέα αρχιτεκτονική που πραγματοποιεί χαμηλότερο κόστος, μαζική κατασκευή, μικροσκοπικά ηλεκτρονικά ισχύος και αγνωστικισμό προωθητικού σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες, χωρίς συμβιβασμούς στην απόδοση. Το 2021, το σύστημα πρόωσης Maxwell με το κλειδί στο χέρι της Φάσης Τέσσερα πέτυχε την κληρονομιά πτήσης και τώρα χρησιμοποιείται τακτικά από μικρούς φορείς εκμετάλλευσης δορυφόρων. Μάθετε περισσότερα στο www.phasefour.io.Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: άλλος ένας κινητήρας χαμηλής ώσης για μικρό δορυφόρους. Το γράφω για 15+ χρόνια δεν γίνετε να παράγεις ώση με τόσο πολύ μικρό μήκος κινητήρα, αν και αυτός είναι για άλλες χρήσεις και όχι για πρόωση για το αχανές διάστημα.Παρόμοιους κινητήρες παράγει η BAYRAKTAR με άλλη φιλοσοφία όμως.Το σημαντικό πλεονέκτημα είναι το χαμηλότερο κόστος και η τριπλάσια διάρκεια λειτουργίας και όχι ζωής του κινητήρα γιατί σε όλους τελείωναν τα ευγενή αέρια.




Πηγή: https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/04/darpa-149-vleo.html

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com