8.4.24

Black Hawk & BrahMos: Οι κινήσεις της Ελλάδας στην αεράμυνα στο μικροσκόπιο της Τουρκίας




Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής δυναμικής στην περιοχή του Αιγαίου, ο τουρκικός Τύπος παρακολουθεί προσεκτικά την ανάπτυξη των στρατιωτικών ικανοτήτων της Ελλάδας και την ενίσχυση της αμυντικής της ισχύος.
Η έγκριση της πώλησης 35 ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, καθώς και η προοπτική αγοράς πυραύλων BrahMos από την Ινδία, έχουν προκαλέσει συζητήσεις και αναλύσεις στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναδεικνύοντας μία ανησυχία για την εξέλιξη της ασφάλειας στην περιοχή.
Τα Black Hawk, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα UH-1 Huey, αναμένεται να προσφέρουν στην ελληνική πολεμική αεροπορία μια σημαντική αναβάθμιση σε ικανότητες μεταφοράς και επιχειρησιακή ευελιξία. Η συμφωνία, που ανέρχεται σε 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια, περιλαμβάνει επιπλέον εξοπλισμό όπως συστήματα προειδοποίησης, ηλεκτροπτικά συστήματα και οπλισμό.
Από την άλλη πλευρά, η πιθανή αγορά πυραύλων BrahMos από την Ελλάδα έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Τουρκία, καθώς οι πύραυλοι αυτοί θεωρούνται από τα πιο προηγμένα όπλα στον κόσμο και θα μπορούσαν να αλλάξουν τη στρατηγική ισορροπία στην παράκτια άμυνα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθώς θα δυσκολεύουν τον χρόνο αντίδρασης των τουρκικών πλοίων και ραντάρ.
S-400 ή Brahmos; Η σύγκριση μεταξύ των BrahMos και των S-400 αποκαλύπτει τις διαφορετικές τους λειτουργίες:
Η βασική διαφορά μεταξύ S-400 και Brahmos είναι ότι το S-400 αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας. Το S-400 μπορεί να εντοπίσει και να παρακολουθήσει αεροσκάφη ή στόλους από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Από την άλλη πλευρά, ο πύραυλος Brahmos είναι ένας τύπος πυραύλου κρουζ που μπορεί να προκαλέσει μέτριες ζημιές σε πλοία, μικρά ή μεγάλα.
Ωστόσο, οι τύποι πυραύλων, όπως ο Brahmos, δεν είναι εύκολος στόχος για τους S-400, το οποίο έχει μέγιστη εμβέλεια 400 χιλιομέτρων. Στην ουσία, πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη όπλων που δεν μπορούν απευθείας να συγκριθούν μεταξύ τους.
Το δημοσίευμα του CNN TURK με τίτλο «Η Ελλάδα βρήκε τη λύση απέναντι στην Τουρκία σε απόσταση 4.628 χιλιομέτρων μακριά! Brahmos εναντίον S-400;» αντανακλά την ανησυχία και την προσοχή που αποδίδεται στην αντιπαράθεση των δύο συστημάτων και τις πιθανές στρατηγικές επιπτώσεις τους στην περιοχή.
https://www.ethnos.gr/-Μαρία Ζαχαράκη-Ανταποκρίτρια στην Τουρκία



Πηγή: https://www.enoplos.gr/2024/04/black-hawk-brahmos.html

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com