7.4.24

Επικίνδυνη εξέλιξη: Αποχωρεί η Τουρκία από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE)
Σχόλιο iEpikaira
Υπεγράφη το 1990 και έθετε όρια στον συμβατικό στρατιωτικό εξοπλισμό που μπορούσε να αναπτύξει το ΝΑΤΟ και το τότε Σύμφωνο της Βαρσοβίας
Με απόφαση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία αποσύρεται από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE).

Η Συνθήκη υπογράφηκε το 1990, έναν χρόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβερνήσεως και έχει ισχύ από τις 8 Απριλίου.
Πρόκειται για συνθήκη που υπογράφηκε το 1990, μόλις έναν χρόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Έθετε όρια στον συμβατικό στρατιωτικό εξοπλισμό που μπορούσε να αναπτύξει το ΝΑΤΟ και το τότε Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ώστε να μην μπορούν να συγκεντρώνουν δυνάμεις που θα επέτρεπαν στη μία πλευρά να εξαπολύσει ταχεία επίθεση εναντίον της άλλης στην Ευρώπη.
Η Ρωσία αποσύρθηκε επισήμως από τη συνθήκη CFE τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο είχε αναστείλει την ενεργό συμμετοχή της πριν από πολλά χρόνια.
[iEpikaira: Αυτές οι κινήσεις δεν γίνονται τυχαία... "Η απόσυρση της Τουρκίας από τη Συνθήκη CFE επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται για ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου με σκοπό τον ακρωτηριασμό τους. Οι 'αφέλειες' περί ελληνοτουρκικής προσέγγισης δεν δικαιολογούνται πλέον και δεν συγχωρούνται."


 Κώστας Γρίβας]
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ in.gr   https://i-epikaira.blogspot.com