7.4.24

Μας κατηγόρησαν ότι "προσαρτήσαμε" την Ψέριμο - Μετά από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε ύποπτη προσάραξη πλοίου στο νησί!


«Είμαστε σε προεκλογική περίοδο και η Ελλάδα προσάρτησε το νησί Ψέριμος»!
Ο χάρτης που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο, λέει το δημοσίευμα– με ροζ χρώμα τα αμφισβητούμενα νησιά και βραχονησίδες από τους Τούρκους.
Απρίλιος 1, 2024. Ελλάδα.
Άγκυρα.
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ / Ümit Yalım, ο οποίος είναι επίσης γνωστός για τις μελέτες και τις δηλώσεις του για τα Κατεχόμενα Νησιά και Βράχους μας, δήλωσε ότι η Ελλάδα, που έχει καταλάβει 20 νησιά και 2 βράχους εντός των συνόρων της Σμύρνης, της επαρχίας Μούγλα και του Αϊδινίου από το 2004, τώρα ανακοίνωσε ότι προσάρτησε το νησί Ψέριμος ένα ακόμη από τα προσαρτημένα νησιά μας, και το πρόσθεσε στην επικράτειά της, γράφει η τουρκική εφημερίδα Sözcü.
Συνεχίζει το τουρκικό δημοσίευμα:
Ο Δήμαρχος Καλύμνου και Ψερίμου, Ιωάννης Μαστροκούκος, στις 6 Μαρτίου 2024 γιόρτασε την προσάρτηση της Ψερίμου στην Ελλάδα, μαζί με τους μαθητές του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου που λειτουργούν παράνομα στην Ψέριμο και τους Έλληνες πολίτες που εγκαταστάθηκαν στο νησί.
«Ξεκίνησαν με πρωινή προσευχή»
Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο, μετά την πρωινή προσευχή, έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και έγινε έπαρση της ελληνικής σημαίας. Στεφάνι κατέθεσαν κάτω από τον ιστό της σημαίας ο Δήμαρχος Μαστροκούκος, μαθητές και πρόσκοποι. Μετά την ομιλία του Δημάρχου ακολούθησε η τελετή και οι μαθητές πραγματοποίησαν παραδοσιακό χορευτικό πρόγραμμα.
Το δημοτικό συμβούλιο της Ψερίμου, μαζί με τους Έλληνες μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, γιόρτασαν για άλλη μια φορά την προσάρτηση της Ψερίμου στην Ελλάδα στις 22 Μαρτίου 2024.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ήρθε επίσης στο νησί Ψέριμος στις 2 Ιουνίου 2022 και επιθεώρησε τους Έλληνες στρατιώτες κατοχής.
Ο απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ , δήλωσε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε τους αξιωματούχους των αρμόδιων για την ασφάλεια αρχών που περιπλανήθηκαν στις εκλογικές πλατείες και προσάρτησε τα νησιά μας και μάλιστα με τελετή.
«Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του στάθηκαν δίπλα και παρακολουθούσαν την Ελλάδα να προσαρτά τα νησιά μας και δεν παρέδωσαν στην Ελλάδα ούτε μία νότα», είπε.
«Έχει κατοχυρωθεί η κατοχή των νησιών μας»
Ο απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα και τις πρεσβείες των ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τα κράτη που είναι μέρη της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης του Παρισιού του 1947.

Ο Γιαλίμ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει τεκμηριώσει την κατοχή της σε 20 τουρκικά νησιά και 2 τουρκικούς βράχους, αναφέροντας:
«Δήλωσα ότι τα νησιά και οι βράχοι που κατέχονται από την Ελλάδα βρίσκονται εκτός των θαλάσσιων συνόρων των Δωδεκανήσων και υπό την τουρκική κυριαρχία, σύμφωνα με τον Βρετανικό χάρτη του 1939 και τον χάρτη των ΗΠΑ του 1957.
Οι επιστολές που έστειλα στους αποδέκτες του τεύχους απέδωσαν αποτελέσματα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έστειλε μια επιστολή για το θέμα και τον χάρτη που επισυνάπτεται στην επιστολή στο Κογκρέσο. Στην επιστολή που απέστειλε ο Μπλίνκεν και στον συνημμένο χάρτη, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη του Παρισιού του 1947, η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε συνολικά 29 νησιά, νησίδες και βράχους στην Αιγαίο Πέλαγος σε ροζ χρώμα.
Στον εν λόγω χάρτη, 20 τουρκικά νησιά και 2 τουρκικά βράχια που κατέχονται από την Ελλάδα είναι στη ροζ ομάδα και τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχία στα εν λόγω νησιά και βράχους και έχει καταγραφεί η ελληνική κατοχή των νησιών μας. «Η είδηση ​​για αυτό δημοσιεύτηκε στον ελληνικό Τύπο και ήταν πολύ απογοητευτική».
«Πρέπει να σταματήσουν οι δραστηριότητες στη Γαύδο»
Ο Ουμίτ Γιαλίμ, αν και στην επιστολή που εστάλη στο αμερικανικό Κογκρέσο και στον συνημμένο χάρτη αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχία στη νήσο Γαύδο, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, εντούτοις η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil από τις 26 Νοεμβρίου 2022, μαζί με την Ελληνική Ενεργειακή Εταιρεία, συνεχίζουν τις δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη νήσο Γαύδο, στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στην υφαλοκρηπίδα.
Ο Γιαλίμ είπε: «Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ μας ενημέρωσε ότι η Exxon Mobil θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην περιοχή της νήσου Γαύδου».
Το υπουργείο παρέμεινε σιωπηλό
Παρά του ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ισχυρίστηκε ότι τα νησιά, οι βραχονησίδες και οι βράχοι έξω από τα 3 μίλια στο Αιγαίο ανήκουν στην Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ παρέμεινε σιωπηλός.
Σε αυτό ο απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ έκανε το εξής σχόλιο:Τι συνέβη στα νησιά μας ενώ η Τουρκία ασχολούνταν με τις εκλογές;
«Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε δήλωση του στον Τύπο στις 23 Φεβρουαρίου 2024, είπε «Τα σύνορα πρέπει να επανασχεδιαστούν στο Αιγαίο. «Τα πάντα έξω από τα 3 μίλια της Τουρκίας ανήκουν στην Ελλάδα», είπε. Οι ισχυρισμοί του Δένδια δεν είναι συμβατοί με ιστορικά και γεωγραφικά δεδομένα. Διότι η Τουρκία επιφυλάχθηκε για τα κυριαρχικά της δικαιώματα πέραν των 3 μιλίων με το άρθρο 16 της Συνθήκης της Λωζάνης και δήλωσε τα κυριαρχικά της δικαιώματα πέραν των 3 μιλίων σε όλο τον κόσμο με την Τουρκο-ιταλική Συμφωνία της 4ης Ιανουαρίου 1932.
Η απόσταση του νησιού Αϊδινίου Μαράθι, που προσδιορίστηκε στη Σύμβαση του 1932 και καταχωρήθηκε ως ανήκον στην Τουρκία από την Κοινωνία των Εθνών το 1933, από τις ακτές μας είναι 22 ναυτικά μίλια.
Ο βράχος Ανατολικά Ίμια, ο οποίος αναφέρθηκε ότι ανήκει στην Τουρκία στην κρίση των Ιμίων του 1996, απέχει 3,6 μίλια και ο βράχος των δυτικών Ιμίων απέχει 3,8 μίλια.
Η απόσταση του βράχου Πλατύ, που προκάλεσε κρίση με την Ελλάδα το 1999 και αναφέρθηκε ότι ανήκει στην Τουρκία από την κυβέρνηση Ετσεβίτ, από την ακτή μας είναι 8 μίλια. «Από την τρέχουσα κατάσταση, το Μαράθι και η βραχονησίδα Πλατύ βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή».
Κανείς δεν είπε «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα» σε καμία από τις δηλώσεις του συνταγματάρχη Ουμίτ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα νησιά μας ήταν κατεχόμενα και πολεμούν ενάντια σε αυτή τη στάση της Ελλάδας. Αγωνίζεται μόνος του και το θεωρεί πατριωτικό καθήκον.
Σάιτζι Όζτουρκ -Saygı Öztürk
Πηγή: The Hellenic Information Team
Προσάραξη πλοίου στην Ψέριμο… Σημαία Τανζανίας, πλήρωμα Σύροι05/04/2024 
Φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας και 15 αλλοδαπούς μέλη πληρώματος και έναν επιβάτη, όλοι υπήκοοι Συρίας, προσάραξε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ψερίμου, χωρίς να έχει αναφερθεί κάποια εισροή υδάτων η τραυματισμός. Το πλοίο, που είχε αποπλεύσει από το Μπατούμι στη Γεωργία για την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, μεταφέρει 6.800 αμνοερίφια. Στο σημείο του συμβάντος βρίσκονται δύο πλωτά του λιμενικού και δύο ρυμουλκά. Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί εντάσεως 5 μποφόρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ defence-point.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com