21.3.24

Τι λένε τα ελληνικά ομόλογα μετά το "σημειωτόν" της Moody's για την Ελλάδα

 


Του Τάσου Δασόπουλου 

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα, παρά την αναβολή της αναβάθμισης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s, την περασμένη Παρασκευή. 

Τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα, διαπραγματεύονταν χθες με απόδοση 3,30 που ήταν μεγαλύτερη μόνο 19 μονάδες βάσης από το αντίστοιχο ισπανικό τίτλο και 36 μονάδες από το 10ετές της Πορτογαλίας. Το δε spread με το γερμανικό δεκαετές, έχει σταθεροποιηθεί τον τελευταίο καιρό κάτω από τις 100 μονάδες βάσης.

Μάλιστα, κατά τη χθεσινή ημέρα, υποχώρησε μέχρι και στις 78 μονάδες βάσης για ένα διάστημα της ημέρας. Αντίθετα, η διαφορά από το Ιταλικό δεκαετές, έχει υποχωρήσει από τις 50 μονάδες βάσης που ήταν μέχρι τον Νοέμβριο, στις 35-36 μονάδες βάσης, λόγω κυρίως καλύτερης πορείας του χρέους της γειτονικής χώρας και όχι λόγω της ανόδου των αποδόσεων της Ελλάδας. Μάλιστα, η απόδοση στο ελληνικό δεκαετές άρχισε να πλησιάζει και του αντίστοιχου γαλλικού, με το spread να είναι χθες στις 54 μονάδες βάσης.
 

Με αυτές τις επιδόσεις, είναι δύσκολο κανείς να ισχυριστεί ότι η αναβολή της αναβάθμισης από τη Moody’s, έπληξε με κάποιο τρόπο το κύρος των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι αγορές δεν φάνηκαν να ενοχλούνται. 
 

Στην λογική αυτή, ο ΟΔΔΗΧ προχωρά σήμερα σε επανέκδοση πενταετούς ομολόγου λήξης 15 Ιουνίου του 2028, για 250 εκατ. ευρώ προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητα στη συγκεκριμένη διάρκεια, ώστε ο τίτλος να γίνει περισσότερο εμπορεύσιμο, ικανοποιώντας τη ζήτηση που υπάρχει από επενδυτές.
 

Η στάση της Moody’s 

Όσο για τη στάση της Moody’s, η οποία την Παρασκευή διατήρησε ως έχει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδα στη βαθμίδα Βα1 με αξιολόγηση "σταθερή" χθες το υπουργείο εθνικής οικονομίας και οικονομικών την περιέγραφε ως "αναμενόμενη".

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, εξηγούνταν ότι μετά τη διπλή αναβάθμιση του περασμένου Σεπτεμβρίου, θα ήταν δύσκολο η Moody’s να αλλάξει την αξιολόγηση της παρότι παραδέχεται την καλή πορεία της οικονομίας με την ανάπτυξη να αυξάνεται από το 2% το 2023, στο 2,4% για φέτος και το 2,3% για το 2025. Παραδέχονταν επίσης τη μείωση χρέους ενώ εκτιμούσε ότι το έλλειμμα μειώθηκε πέρσι στο 0,9% από 2,5% που ήταν το 2022. 
 

Γιατί δεν αναβάθμισε 

Πράγματι, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, δε θα μπορούσε να αλλάξει την αξιολόγησή του, καθώς το σκηνικό στην ελληνική οικονομία, είναι το ίδιο με αυτό που επικρατούσε και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο οίκος προχώρησε στη διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου.
 

Στο σχόλιο με το οποίο συνόδευε την αξιολόγηση του, εκτός από το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει υψηλός, η Moody's ζητά συνέπεια στη δημοσιονομική πολιτική. Παράλληλα όμως, ζητά να προχωρήσουν και οι "δύσκολες" μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την οικονομία να διατηρήσει, ένα βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης, 
 

Μια από τις βασικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες ο οίκος επιμένει, η μείωση και κυρίως η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, τα οποία παρότι έχουν αποσυρθεί από τους ισολογισμούς των τραπεζών, συνεχίζουν όμως να βαρύνουν την οικονομία, διατηρώντας το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης οριακά θετικό. 
 

Επίσης, στις κατ ιδίαν επαφές στελεχών της Moody’s με τις ελληνικές αρχές, ζητούν περαιτέρω εξυγίανση των τραπεζών, Συγκεκριμένα το αίτημα αφορά την εκκαθάριση από τους ισολογισμούς των αναβαλλόμενων φόρων.

Επίσης, τονίζεται επιτακτικά η προώθηση μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή της ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης. Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης "κόβει" αρκετές θέσεις από την Ελλάδα στην κατάταξη με κριτήριο της ανταγωνιστικότητα.

Αν υπάρξει πρόοδος σε αυτά τα θέματα, είναι πιθανό τον Σεπτέμβριο, όταν η Moody’s κάνει τη δεύτερη αξιολόγηση του έτους, να δώσει την επενδυτική βαθμίδα, 
 

https://www.capital.gr