21.3.24

Πτώση F-16 στη Χαλκιδική: Οι δραματικές ώρες που έζησε ο 29χρονος πιλότος – Πώς κατάφερε να σωθεί


Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του F-16 το μεσημέρι της Τετάρτης στη νήσο Ψαθούρα, μεταξύ της Αλόννησου και της Χαλκιδικής.

Ο πιλότος πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτόματης εκτίναξης και να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, πριν αυτό συντριβεί. Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης, ενώ αλιευτικά και σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν στο σημείο, όπου είδαν το αλεξίπτωτο να πέφτει. Ο πιλότος εντοπίστηκε σώος και μεταφέρθηκε άμεσα στην Αθήνα όπου και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Αεροπορίας.

Μάλιστα, εντός της ημέρας αναμένεται να πάρει εξιτήριο. Πρόκειται για τον 29χρονο υποσμηναγό, Παναγιώτη Αποστολάκη, ο οποίος όπως αναφέρουν συγγενείς του στο trikalanews.gr, "σώθηκε χάρη στη ψυχραιμία του".


Ήταν 90 λεπτά στο νερό

Όπως ανέφερε ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας, ο 29χρονος χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52 κατέπεσε στις 13:29 και περισυνελλέγη στις 15:02 από ελικόπτερο Super Puma, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο νερό για 1,5 ώρα.

Λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα ο πατέρας του 29χρονου πιλότου, μιλώντας στο Mega, δήλωσε πως "κατεβαίνω από Λάρισα – Αθήνα, να δω το παιδί μου. Σε μια επικοινωνία που είχα μαζί του μου είπε ότι είναι καλά, αλλά είχα κακό σήμα. Είμαι καθοδόν για Αθήνα, εύχομαι να πάνε όλα καλά".


Το χρονικό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29 μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας.

Η τετράδα των F16 που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση, με την οποία πετούσε ο 29χρονος μαζί με τον διοικητή της 337 μοίρας, απογειώθηκε από την 110 πτέρυγα μάχης.

Έπειτα, σε μερικά μίλια απόσταση από τη Χαλκιδική, η τετράδα χωρίστηκε με στόχο να ακολουθήσει μια σειρά εναέριων ελιγμών.

Ωστόσο, στο πλαίσιο των αερομαχιών και των προσβολών κρούσης, ένα από τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας "έπεσε" στο κενό και λίγο αργότερα χειριστές των τριών άλλων F-16 έδωσαν σήμα για την επείγουσα εγκατάλειψη.

Να σημειωθεί ότι το κάθισμα περιλαμβάνει μικρή λέμβο, ακριβώς για περιπτώσεις που ο χειριστής πέφτει στη θάλασσα.

 

Πηγή: TheTOC.gr