9.3.24

Θανάτοι στρατιωτικών λόγω συνθηκών εργασίας: Δικαστική δικαίωση

 Δικαστική δικαίωση σε χήρες για θανάτους στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων, λόγω συνθηκών εργασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Γράφαμε χθες ότι «οι στρατιωτικοί ξεκληρίζονται σε καιρό ειρήνης», με αφορμή δημοσίευμα για 24 θανάτους εν ενεργεία στρατιωτικών το 2024 . Σήμερα, φέρνουμε στη δημοσιότητα δυο τέτοιες περιπτώσεις θανάτων, που έφθασαν μέχρι τα δικαστήρια τα οποία αναγνώρισαν ότι οι θάνατοι οφείλονται στις συνθήκες εργασίας. Ή τουλάχιστον ότι δεν αποκλείεται οι συνθήκες εργασίας να έβλαψαν την υγεία των στελεχών.

Τις δυο υποθέσεις που χήρες δικαιώθηκαν και προσλήφθηκαν τελικά ως πολιτικοί υπάλληλοι με βάση τη σχεςτική νομοθεσία, χειρίστηκε ο γνωστός δικηγόρος Αθηνών Πέτρος Αγγελάκης, ο οποίος ασχολείται με τέτοια θέματα.

Μιλώντας στο Armyvoice.gr ο κ. Αγγελάκης επεσήμανε την εμμονή του υπουργείου εσωτερικών να προσπαθεί να αποτρέψει τις προσλήψεις, καθώς δεν αναγνώριζε την υπαιτιότητα των συνθηκών εργασίας για τους θανάτους των στρατιωτικών και των πολιτικών υπαλλήλων.

Αντίθετα, οι ΕΔΕ που διενεργήθηκαν για τους θανάτους από το υπουργείο εθνικής άμυνας, κατέδειξαν με σαφήνεια ότι οι συνθήκες εργασίας οδήγησαν στο θάνατο αυτά τα στελέχη.

Το αποτέλεσμα ήταν το Διοικητικό Εφετείο να απορρίψει τις αιτιάσεις του υπουργείου Εσωτερικών και να αποδεχθεί το γεγονός της πρόκλησης του θανάτου λόγω των συνθηκών εργασίας, δικαιώνοντας έτσι τις χήρες που ζητούσαν να προσληφθούν κατ’ εξαίρεση.

Δεν είναι μόνο οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΣ που επιμένουν να φέρνουν το θέμα της ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις. Πλέον και τα δικαστήρια παραδέχονται ότι οι συνθήκες είναι τόσο άθλιες που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας που κάνει λόγι για «Στρατό Πολιτών» , φινλανδικό μοντέλο και στράτευση γυναικών, μήπως θα ήταν δόκιμο να ασχοληθεί πρωτίστως με τις άθλιες συνθήκες στο στράτευμα και στη συνέχεια να εφαρμόσει τα άλλα μοντέλα που προωθεί;

Δείτε τι μας είπε ο δικηγόρος Πέτρος Αγγελάκης για τις δυο υποθέσεις που φέρνουμε στη δημοσιότητα:

Με πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, επί υποθέσεων που χειριστήκαμε, δικαιώθηκαν χήρες υπαλλήλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που επιδίωκαν να διορισθούν σε κενές οργανικές θέσεις του Υπουργείου αυτού, λόγω του ότι οι σύζυγοί τους είχαν αποβιώσει κατά και εξαιτίας της εκτέλεσης υπηρεσιακού τους καθήκοντος.

Όπως προβλέπεται στον νόμο, σε περίπτωση θανάτου στρατιωτικού ή πολιτικού υπαλλήλου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, δύναται σύζυγος, τέκνο, αδερφός ή αδερφή του εν λόγω υπαλλήλου να διορίζεται, ύστερα από σχετική αίτηση, στον αντίστοιχο κλάδο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ειδικότερα:

Στην πρώτη υπόθεση, ο σύζυγος της ενδιαφερόμενης, ενόσω υπηρετούσε ως Επαγγελματίας Οπλίτης (ΕΠ.ΟΠ), απεβίωσε και η σχετική Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) που διενεργήθηκε, κατέληξε στο πόρισμα ότι ο θάνατός του επήλθε εν υπηρεσία, σε διατεταγμένη υπηρεσία και εξαιτίας της υπηρεσίας, γιατί η σχέση της νόσου, ένεκα της οποίας τελικώς απεβίωσε, με την εν γένει διαβίωση στο στράτευμα, δεν δύναται να τεκμηριωθεί αλλά ούτε και να αποκλειστεί.

Το αίτημα ωστόσο που υπέβαλε η χήρα του ανωτέρω για την πρόσληψή της σε κενή οργανική θέση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ως σύζυγος θανόντος υπαλλήλου του δημοσίου τομέα, απορρίφθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, με την αιτιολογία ότι δεν προέκυπτε σαφώς αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του θανάτου και της εκτελέσεως της υπηρεσίας του.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ανεπαρκώς αιτιολογημένη την απορριπτική απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και την δικαίωσε.

Ομοίως, στη δεύτερη υπόθεση, ο σύζυγος της ενδιαφερόμενης, ενόσω υπηρετούσε ως μόνιμος υπάλληλος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απεβίωσε και η σχετική Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) που διενεργήθηκε, κατέληξε στο πόρισμα ότι ο θάνατός του επήλθε κατά την υπηρεσία, σε διατεταγμένη υπηρεσία και εξαιτίας της υπηρεσίας, διότι οφείλεται και στο υπερβολικό άγχος και στρες που του δημιουργούσαν τα καθήκοντα και οι εργασίες της υπηρεσίας.

Το σχετικό αίτημα ωστόσο της χήρας του ανωτέρω για την πρόσληψή της απορρίφθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, με την αιτιολογία ότι από τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης δεν προέκυπτε επαρκώς και χωρίς καμία αμφισβήτηση η άμεση συσχέτιση του αιφνίδιου θανάτου του συζύγου της αιτούσας με την εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών την δικαίωσε, κρίνοντας μη νόμιμη και ανεπαρκή την αιτιολογία αυτή.

https://armyvoice.gr/