29.3.24

Γιατί ο Ν. Δένδιας είχε επαφές με τον «Σκιώδη» Βρετανό ΥΠΑΜ; (Ανανεώθηκε)

Αριστερά ο «Σκιώδης» ΥΠΑΜ John Healey

[δημοσιεύτηκε 12:06-27/03/24, ανανεώθηκε 9:50-28/03/24] Η ανακοίνωση του Νίκου Δένδια στo "X" για την συνάντηση που είχε με τον «Σκιώδη» Βρετανό ΥΠΑΜ John Healey κατά την διήμερη επίσκεψή του στο Λονδίνο (25-26/03/24) έχει ως εξής:«Συναντήθηκα σήμερα στο Λονδίνο με τον Βρετανό «Σκιώδη» Υπουργό Άμυνας του Εργατικού Κόμματος, @JohnHealey_MP, σε συνέχεια των επαφών που είχα προσφάτως με Βρετανούς oμολόγους μου. Συζητήσαμε για τις αμυντικές μας σχέσεις τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός του ΝΑΤΟ. Ανταλλάξαμε απόψεις για τρόπους αντιμετώπισης αναδυομένων κοινών προκλήσεων, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα. Ενημέρωσα για τον ρόλο της Ελλάδας στην αμυντική Επιχείρηση ASPIDES της Ε.Ε. Τόνισα επίσης ότι προσβλέπουμε στην συνεργασία του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Πλαίσιο της «Ατζέντας 2030, με το Βρετανικό αμυντικό οικοσύστημα.»
Αριστερά ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Sir Tim Barrow

Η ανακοίνωση για τις επαφές με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας (NSA) του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Tim Barrow:«Συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας (NSA) του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Tim Barrow, στο Λονδίνο. Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα.»
Ο Ν. Δένδιας είχε επίσης «σύντομη συνομιλία» (27/03/24) με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Oliver Dowden η οποία φαίνεται να έγινε εκτός αρχικού προγράμματος ενώ δεν ανακοινώθηκε το περιεχόμενό της. Γι' αυτό και όπως θα διαπιστωθεί παρακάτω, σχολιάστηκε στο αρχικό μας δημοσίευμα το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο:  
Αριστερά ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Oliver Dowden

Σωρεία ερωτημάτων προκύπτει από την επίσκεψη αλλά και την ανακοίνωση του Έλληνα ΥΠΑΜ:
Γιατί ο Ν. Δένδιας είχε επαφές με τον «Σκιώδη» Βρετανό ΥΠΑΜ των Εργατικών και όχι με την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου; Μήνυμα δυσαρέσκειας ή ρήξης με τους Συντηρητικούς; Ποιες ήταν οι αλλεπάλληλες πρόσφατες επαφές με τους Βρετανούς «ομολόγους» του (sic: πληθυντικός) οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν; Ποιό το περιεχόμενο των συζητήσεων; Γιατί ο «Σκιώδης» Βρετανός ΥΠΑΜ των Εργατικών δεν προέβη σε ανακοίνωση για την συνάντηση; Ποιες είναι οι «αναδυόμενες κοινές προκλήσεις» που δεν έχουν σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα; Σίγουρα όχι τα εξοπλιστικά, εφόσον ο Ν. Δένδιας είπε ότι γενικώς «προσβλέπουμε» σε «συνεργασία». Μήπως αφορά στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό; Ετοιμάζουν κάτι οι Συντηρητικοί για το οποίο ο Έλληνας ΥΠΑΜ αναζήτησε αντίβαρο στους Εργατικούς; (Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ!)
Εν προκειμένω, το επόμενο ζήτημα που ανακύπτει είναι γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε τον ΥΠΑΜ Ν. Δένδια -και όχι τον ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη-, για να εκτελέσει την δύσκολη αποστολή με τους Βρετανούς. Ο Κ. Μητσοτάκης από την πρώτη ημέρα που αποφάσισε ότι ο Γ. Γεραπετρίτης θα ηγηθεί του υπουργείου Εξωτερικών, γνώριζε τις δυνατότητές του ή μάλλον την αδυναμία του να διαχειριστεί το μείζονος σημασίας χαρτοφυλάκιο και γι' αυτό τοποθέτησε δίπλα του την έμπιστο της οικογένειας Μητσοτάκη, διπλωμάτη καριέρας και πρώην πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. 
Τώρα που η κατάσταση με τους Βρετανούς φαίνεται να έχει περιπλεχθεί -αν όχι εκτραχυνθεί-, ο πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο, αναγκάστηκε να εμπλέξει τον -κατά γενική ομολογία- εμπειρότερο Ν. Δένδια. Δεδομένου ότι το Μαξίμου εδώ και καιρό βρίσκεται σε υπόγεια ισχυρή αντιπαράθεση με τον Ν. Δένδια, το ότι τον έστειλε στην Βρετανία σημαίνει ότι αυτό που διακυβεύεται ξεφεύγει των δυνατοτήτων διαχείρισης της μαριονέτας/αχυράνθρωπου Γεραπετρίτη... Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις εξελίξεις που αναμένονται



Πηγή: i-epikaira.blogspot.com