8.3.24

Σχέδιο του γερμανικού στρατού για προετοιμασία πολέμου


Οι διαρροές απόρρητων πληροφοριών του γερμανικού στρατού αύξησαν τους φόβους του Βερολίνου για πιθανή αντιπαράθεση με τη Ρωσία, γεγονός που το ώθησε να επανεξετάσει τα χαρτιά του και την έκταση της ετοιμότητας του στρατού, ειδικά σε επίπεδο προσωπικού, και να επιστρέψει στο σενάριο της υποχρεωτικής στράτευσης.
Είναι πιθανό ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους να παρουσιάσει τη νέα του πρόταση για επιστροφή στην υποχρεωτική στράτευση μετά την κατάργησή της το 2011, σύμφωνα με το λεγόμενο «σουηδικό μοντέλο», όπως αναφέρεται στη γερμανική ιστοσελίδα «NTV».
Μετά την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης, ο αριθμός και οι δυνατότητες του στρατού συρρικνώθηκαν, εν μέσω αντίθεσης στην απόφαση, με επικεφαλής τον Μπόρις Πιστόριους, τον σημερινό ομοσπονδιακό υπουργό Άμυνας, ο οποίος την χαρακτήρισε ως λάθος απόφαση, ζητώντας την αναζήτηση εναλλακτικών.
Ο αριθμός των Γερμανών στρατιωτών μειώθηκε κατά περίπου 22.000 στρατιώτες το 2022, αφού κατέγραψε 183.000 στρατιώτες, σε σύγκριση με το 2011, όπου καταγράφηκαν 206.000 στρατιώτες. Ο γερμανικός στρατός στοχεύει να αυξήσει τον αριθμό των σημερινών στρατιωτών από 183.000 σε 230.000 στρατιώτες το 2031.
Ο υπουργός δήλωσε στο γερμανικό κοινοβούλιο «Bundestag» στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου: «Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος πρέπει να υπερασπιστεί αυτή τη χώρα όταν τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα» και σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του περιοδικού «Forsa», μόνο το 38% έχει ετοιμαστεί να υπερασπιστεί τη Γερμανία με όπλα σε περίπτωση επίθεσης.
Στη Σουηδία, όλοι οι νέοι άνδρες και γυναίκες κινητοποιούνται και επιστρατεύονται, αλλά τελικά μόνο ένας εκλεκτός αριθμός από αυτούς εκτελεί τη βασική στρατιωτική θητεία. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε εθελοντική βάση και μπορούν επίσης να διοριστούν στρατεύσιμοι, που είναι γνωστό ως «Σουηδικό μοντέλο».
Ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2025, ο Πιστόριους θέλει να παρουσιάσει τη δική του πρόταση για ένα μοντέλο στρατολόγησης. Δεδομένης της επικείμενης επίσκεψής του στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, ο Πιστόριους κατέστησε σαφές ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος της στρατολόγησης θα ήταν επίσης ένα από τα θέματα σε αυτό το ταξίδι, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για αυτό που αποκάλεσε «σουηδικό μοντέλο».
Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους μίλησε για την ανάγκη να προετοιμαστεί η Γερμανία για πόλεμο και το Βερολίνο να είναι σε θέση να υπερασπιστεί οποιαδήποτε επίθεση, κάτι που σημαίνει πάντα κάτι περισσότερο από τον εξοπλισμό του γερμανικού στρατού, αλλά και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας.
Ο Γερμανός πολιτικός αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ενόψει της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, προκειμένου να εξοπλίσει τον γερμανικό στρατό, ο οποίος στο παρελθόν είχε παραμεληθεί οικονομικά. Εκτός από τον τακτικό αμυντικό προϋπολογισμό, η Γερμανία μπορεί να χρησιμοποιήσει δαπάνες από το ειδικό ταμείο για την επίτευξη του στόχου που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με δαπάνες 2% του ΑΕΠ για την άμυνα ετησίως.


The Hellenic Information Team