23.3.24

Τι όπλα έχει δώσει η Ελλάδα στο Κίεβο


Η συγκρουσιακή διεθνής πραγματικότητα, όπως καταγράφεται στις αχανείς πεδιάδες της Ουκρανίας και στην ασφυκτικά πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, όπου τα θύματα ανέρχονται ήδη σε δεκάδες χιλιάδες και η ανθρωπιστική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη καθώς πόλεις, χωριά, νοσοκομεία και σχολεία μετατρέπονται σε σωρούς ερειπίων, σε σκόνη και κουρνιαχτό όπου περιφέρονται ανθρώπινα ράκη, είναι εύλογο να προκαλεί πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές παρενέργειες σε διμερές, συμμαχικό και διακρατικό επίπεδο.

Η Ελλάδα, ταγμένη, κατά τον Πρωθυπουργό, «στην σωστή πλευρά της ιστορίας», στηρίζει πολιτικά και στρατιωτικά την Ουκρανία και το Ισραήλ. Η Ελλάδα, είναι χώρα συνεπής στις συμμαχικές υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, αλλά και από την αντίστοιχη με το Ισραήλ. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στο να στηρίζει το Κίεβο με δαπανηρό στρατιωτικό υλικό.

Συγκεκριμένα, ρωσικής κατασκευής ελληνικής ιδιοκτησίας τεθωρακισμένα BMP-1 , που αποσύραμε από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ρωσο-ουκρανικού μετώπου και βάλλουν εναντίον των Ρώσων στρατιωτών, όπως και αντιαρματικά και πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων που από τις αποθήκες του Ελληνικού Στρατού, στάλθηκαν στον Στρατό της Ουκρανίας.

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Νίκος Δένδιας, δέχονται πιέσεις, από Αμερικανούς και Γάλλους διπλωμάτες, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποσταλούν στην Ουκρανία συστήματα εδάφους-αέρος (Patriot, Hawk, S-300, SA-15, TOR-M1) ή προηγμένοι πύραυλοι (Scalp, AIM-120). Από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου και προέκυψε κοινή δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών για ουσιαστική αύξηση των αμυντικών δαπανών, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε σε ανάρτησή του, αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι:

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας». Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, αναφέρθηκε στη συμφωνία που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ώστε να ενισχυθεί η αεράμυνα της Ουκρανίας! Ακολούθησε η αιχμηρή η δήλωση- απάντηση της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρίας Ζαχάροβα, σε βάρος της χώρας μας.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας για την προστασία του εναέριου χώρου της εμπόλεμης χώρας, λέγοντας πως «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» και πως δεν θα υπέγραφε τίποτα εν κρυπτώ. «Η Ελλάδα στηρίζει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων μας» ανέφερε.

Επιπλέον, στην Σύνοδο, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν το ενδεχόμενο, τα κέρδη που προέρχονται από παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας να δοθούν ως χρηματοδότηση για την αγορά όπλων και πυρομαχικών για τις ανάγκες του Στρατού της Ουκρανίας.

Τι όπλα θα παραχωρήσουμε στο Κίεβο

Η Ελλάδα, ήταν από τις πρώτες (!)  χώρες της Δύσης που έστειλαν σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων πριν από περίπου δύο χρόνια . Η σημαντική ελληνική στρατιωτική βοήθεια ξεκίνησε με την δωρεάν παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 στην Ουκρανία, τα οποία αποσύραμε από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ακολούθως στείλαμε, πολλά και δαπανηρά όπλα και πυρομαχικά, μεταξύ αυτών:

  • Αντιαρματικά RPG-18 των 64 χιλιοστών.
  • Σχεδόν 8 εκατ. σφαίρες 7,62 χιλιοστών και εκατοντάδες τυφέκια μάχης τύπου καλάσνικοφ (ΑΚ-47).
  • Αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου Stinger και πυραύλους για εκτοξευτές τύπου RM-70.
  • Επίσης, μέσω των ΗΠΑ, έχουν πωληθεί στην Ουκρανία, συνολικά 100.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, διαμετρήματος 155 χιλιοστών και μεγαλύτερου διαμετρήματος 203 χιλιοστών.

Όλα αυτά αποσύρθηκαν από τις μάχιμες Μονάδες και τις αποθήκες του Ελληνικού Στρατού, τα οποία... “αγόρασαν” οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα προώθησαν στην Ουκρανία. Στην συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Οδησσό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συζήτησαν για την περαιτέρω ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας.

https://slpress.gr/

(Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη)