29.2.24

Για ποιον λόγο στέλνει το US Navy συνολικά ΠΕΝΤΕ αεροπλανοφόρα στον Ειρηνικό;


Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν σχεδόν τα μισά αεροπλανοφόρα στον Ειρηνικό τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με το “Responsible Statecraft” , South China Morning Post ανέφερε στις 14 Φεβρουαρίου ότι πέντε από τα 11 αεροπλανοφόρα της Αμερικής πιθανότατα θα αναπτυχθούν σύντομα εκεί ταυτόχρονα. Δύο από τα αεροπλανοφόρα, το USS Carl Vinson και το USS Theodore Roosevelt συμμετείχαν σε στρατιωτική άσκηση με την Ιαπωνία στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, το USS Ronald Reagan βρίσκεται στο λιμάνι της Yokosuka, το USS Abraham Lincoln αναχώρησε από το Σαν Ντιέγκο νωρίτερα αυτό το μήνα και Το USS George Washington αναμένεται να ανακουφίσει το Reagan σε λίγες εβδομάδες.
Αυτή είναι μια ασυνήθιστη συγκέντρωση της ναυτικής δύναμης της Αμερικής σε μια περιοχή ταυτόχρονα, και ερμηνεύεται ευρέως ως επίδειξη δύναμης που προορίζεται για την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει βάλει στόχο να κάνει περισσότερες επιδείξεις δύναμης στην Ανατολική Ασία τον τελευταίο χρόνο για να καθησυχάσει τους Ασιάτες συμμάχους υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν τους έχουν ξεχάσει. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στον «Ινδικό-Ειρηνικό» και στον ενεργό ρόλο των ΗΠΑ σε αυτόν, αλλά κάνοντας αυτό μπορεί επίσης να συμβάλλει στην αύξηση των εντάσεων τόσο με το Πεκίνο όσο και με την Πιονγκγιάνγκ.
Ενώ η ανάπτυξη των αεροπλανοφόρων προφανώς έχει στόχο να σηματοδοτήσει την αμερικανική αποφασιστικότητα και δέσμευση στους περιφερειακούς συμμάχους, θα μπορούσαν εύκολα να ενθαρρύνουν την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα να συμμετάσχουν στις δικές τους αμοιβαίες επιδείξεις ισχύος. Είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στην Ανατολική Ασία εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό πρωτίστως στρατιωτική, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα οικονομία και διπλωματία. Ο μελετητής διεθνών σχέσεων Van Jackson προειδοποίησε για τους κινδύνους αυτής της προσέγγισης. Επειδή η προσοχή της Ουάσιγκτον έχει επικεντρωθεί τόσο έντονα τους τελευταίους τέσσερις μήνες στον πόλεμο στη Γάζα και στις άλλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή που συνδέονται με αυτόν, φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι δεν παραμελεί την Ανατολική Ασία.
Η ανάπτυξη αεροπλανοφόρων στον Ειρηνικό φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να «αντισταθμίσουν» τη συνεχιζόμενη μαζική “υπερεπένδυση” ενέργειας και πόρων στη Μέση Ανατολή. Η επίδειξη δύναμης μπορεί να ικανοποιήσει ορισμένες συμμαχικές κυβερνήσεις, αλλά θα μπορούσε επίσης να επιβεβαιώσει την εντύπωση τόσο στις φιλικές όσο και στις εχθρικές πρωτεύουσες ότι οι ΗΠΑ είναι υπέρ-εκτεταμένες και προσπαθούν να κάνουν πάρα πολλά ταυτόχρονα. Η συνήθεια να καθησυχάζουν τους συμμάχους τόσο συχνά έχει το δικό της κόστος, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης μεγαλύτερης συμμαχικής εξάρτησης, και όταν γίνεται πολύ συχνά μπορεί να έχει αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα στην ευρύτερη περιοχή.
Μία από τις βασικές αδυναμίες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην Ανατολική Ασία είναι η υπερβολική εξάρτηση από τη στρατιωτική αποτροπή. Αυτό τείνει να αυξάνει τις εντάσεις περισσότερο από όσο χρειάζεται και υπονομεύει αξιόπιστες διαβεβαιώσεις προς τους αντιπάλους. Οι ΗΠΑ διαπρέπουν στο να καθησυχάζουν τους συμμάχους με τις επιδείξεις στρατιωτικής τους δύναμης, αλλά επειδή συχνά αποτυγχάνουν να επιτύχουν μια ισορροπία δίνοντας στους αντιπάλους διαβεβαιώσεις για τις προθέσεις τους, ο Λευκός Οίκος μπορεί να τροφοδοτήσει τους φόβους των ηγετών της Κίνας και της Βόρειας Κορέας και να τους ενθαρρύνει να κάνουν χειρότερα.
Η ανάπτυξη αεροπλανοφόρων υποδηλώνουν ότι η διοίκηση δεν κατανοεί την ανάγκη εξισορρόπησης της αποτροπής και της διασφάλισης. Η αποτυχία εξισορρόπησης των δύο αυτών παραμέτρων κινδυνεύει να κάνει πιο πιθανή τη μια σύγκρουση που βασίζεται σε λάθος υπολογισμό. Όπως έγραψε πρόσφατα ο Michael Swaine του Ινστιτούτου Quincy για την αποτροπή των ΗΠΑ και την Ταϊβάν, «αυτή η ισορροπία είναι ουσιαστική γιατί, εάν το επίπεδο τιμωρίας ή άρνησης που επιτεύχθηκε θεωρείται στην πραγματικότητα ότι απειλεί τα πιο ζωτικά συμφέροντα του αντιπάλου, αυτός αντί να αποθαρρύνεται από επιθετική δράση, θα είναι πιο διατεθειμένος να αναλάβει ή να απειλήσει με δικές του προληπτικές ή τιμωρητικές κινήσεις προκειμένου να προστατεύσει αυτά τα συμφέροντα, αυξάνοντας, αντί να μειώνοντας, την πιθανότητα σύγκρουσης».
Στηριζόμενη σε επιδείξεις δύναμης τέτοιου επιπέδου, που έχουν σχεδιαστεί για να εκφοβίσουν την Κίνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν αυξάνει τον κίνδυνο κρίσης. Ο πιθανός κίνδυνος με τη Βόρεια Κορέα είναι αναμφισβήτητα ακόμη μεγαλύτερος, καθώς η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας έχει μακρά ιστορία να απαντά στην πίεση των ΗΠΑ και των συμμάχων με τις δικές της προκλήσεις και απειλές. Στο βαθμό που η Πιονγκγιάνγκ αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη τέτοιων δυνάμεων στον Ειρηνικό ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να συμπεράνει ότι πρέπει να επιδείξει τις ικανότητες της χώρας του με πρόσθετες δοκιμές πυραύλων και πιθανώς ακόμη και μια νέα πυρηνική δοκιμή.
Πέρυσι, η Βόρεια Κορέα αντέδρασε πολύ οργισμένα στην άφιξη του USS Ronald Reagan στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, επομένως φαίνεται λογικό να περιμένουμε μια ακόμη πιο σκληρή απάντηση εάν υπάρχουν τόσα αεροπλανοφόρα στη γύρω περιοχή. Δεδομένης της ολοένα και πιο εχθρικής ρητορικής που έρχεται ήδη από την Πιονγκγιάνγκ τους τελευταίους μήνες, δεν θα χρειαζόταν πολλά για να ξεκινήσει μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια νέα κρίση στην Ανατολική Ασία πέρα από τις άλλες συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται, αλλά η υπερβολικά στρατιωτικοποιημένη προσέγγισή τους στην περιοχή δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να την αποφύγει τυχόν σύγκρουση.
Εάν η Ουάσιγκτον θέλει να καταστήσει λιγότερο πιθανές τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ασία, θα πρέπει να κάνει πολύ καλύτερη δουλειά για να κατανοήσει τη σκέψη των αντιπάλων της και να τους προσφέρει διαβεβαιώσεις ότι μπορούν να πιστέψουν. Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ κάνουν πολύ λίγα και από τα δύο, και αυτό κάνει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους λιγότερο ασφαλείς από όσο θα μπορούσαν να είναι.

Πηγή: defence-point.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com