3.2.24

F-35: Τα δισεκατομμύρια δεν είναι αόρατα!

o U.S. Air Force F-35A Lightning II’s assigned to the 495th Fighter Squadron taxi post-flight at Aviano Air Base, Italy, Jan. 16, 2024. Our ability to quickly respond and reassure allies and partners rests upon the fact that we train and operate together. (U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Joseph Bartoszek)
 

Γράφει ο

ΠΕΤΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

Πήραμε τα F-35. Πετάμε την σκούφια μας και μάλιστα και stealth.

Από που να πρωτοξεκινήσει κανείς;

Ας ξεκινήσουμε από τα F35. Αυτά δεν είναι απλά αεροπλάνα. Είναι πλατφόρμα που επιχειρήθηκε να έχει πολλαπλούς ρόλους κι όχι παντελώς επιτυχημένα. Δεν είναι απλά αεροπλάνα. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει αρκετά προβλήματα και συνεχώς αναβαθμίζεται, διορθώνεται κι εξελίσσεται.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ένα αμερικανικό F35 χάθηκε στον αέρα και η αμερικανική κυβέρνησε έβαλε τους πολίτες να το ψάχνουν. Καλή φάση να ψάχνεις ένα stealth αεροπλάνο.

Πού ντο, πού ντο το F35, ψαξ’ το, ψαξ’ το, δεν θα το βρεις.

Τον Δεκέμβριο του 2023, ένα αμερικάνικο stealth τινάχτηκε στον αέρα, κυριολεκτικά.

Toν Ιούλιο του 2022, ο αμερικανικός στρατός κράτησε στο έδαφος την πλειοψηφία των F35, καθώς παρουσιάστηκε πρόβλημα με τα εκτινασσόμενα καθίσματα τους.

Όπως είπαμε. Τα F35, δεν είναι απλά αεροπλάνα. Είναι ένα πρόγραμμα που εξελίσσεται, διορθώνεται, αναπτύσσεται και διαρκώς ανακαλύπτει καινούρια προβλήματα που πρέπει να διορθώσει.

Μέρος του προβλήματος, είναι ότι πλέον, ελλείψει σημαντικού ανταγωνισμού, το F35 πουλάει σαν ζεστό ψωμί. Αλλά είναι ένα ψωμί που εύκολα κρυώνει και δύσκολα ξαναζεσταίνεται, καθώς λόγω της υψηλής ζήτησης, η παραγωγός Lockheed έχει επικεντρωθεί στην έρευνα, την ανάπτυξη και την μαζική παραγωγή, αφήνοντας τους τεχνικούς ελέγχους και την συντήρηση, σε δεύτερη, αν όχι τρίτη μοίρα. Περεταίρω,  οι τεχνικές λεπτομέρειες των αεροσκαφών αυτών, είναι πνευματική ιδιοκτησία της Lockheed.

Αν λοιπόν η Lockheed δεν προλαβαίνει και δεν μπορεί να «εξυπηρετήσει» τον αμερικανικό στρατό, πόσο εξυπηρετική θα είναι για τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα F35 άλλων χωρών;

Λόγω όλων των παραπάνω, μόνο το 55% των F35 που διαθέτουν οι ΗΠΑ, είναι έτοιμα για πτήση ανά πάσα στιγμή. Έτσι, από τα 40 F35 που σκοπεύουμε να αγοράσουμε, μόνο τα 22 θα είναι έτοιμα για πτήση ανά πάσα στιγμή, κι αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Και δεν τελειώνουν εδώ τα προβλήματα: Η Lockheed σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή σε 157 F35 τον χρόνο το 2025 κι είναι ζήτημα αν η Γερμανία θα έχει πάρει τα πρώτα F-35 που παρήγγειλε στα τέλη του 2022, το 2025. O Καναδάς, θα πάρε τα πρώτα του 4 απ’ τα συνολικά 88 F-35 που παρήγγειλε το 2026 και τα τελευταία 18, το 2032!  Η Ελλάδα, πότε θα πάρει την πρώτη φουρνιά και τι θα κάνει μέχρι τότε;

Φθηνοί στα πίτουρα, ακριβοί στ’ αλεύρι

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την αγορά από την Ελλάδα 20 F35, έναντι 4,3 δις, με επιλογή αγοράς άλλων 20 για άλλα 4,3 δις.

Έχει προηγηθεί η διακήρυξη των Αθηνών, όπου διαβεβαιώσαμε τον Διεθνή παράγοντα ότι η Τουρκία δεν είναι εχθρική προς εμάς δύναμη, δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες και που υποβάθμισε ζητήματα διεθνούς δικαίου σε διμερή, κάτι που σε συνδυασμό με την απομάκρυνση του εμποδίου του φιλέλληνα γερουσιαστή Μενέντεζ και την άρση του Βέτο της Τουρκίας για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ξεπάγωσε τα F16 για τους Τούρκους.

Κι ενώ όλοι τονίζουν, πως η Τουρκία θα πάρει τα F16, μετά την δέσμευση της πως δε θα τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας, ελάχιστοι έχουν περιγράψει πως η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τα F35, ρητά ορίζει πως “δεν πρέπει να διαταραχτεί η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή”, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς, πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιδιώκουν την ισορροπία τρόμου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και το γκριζάρισμα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

To κόστος αγοράς ενός F35, ανέρχεται στα 80 εώς 100 μύρια. Αλλά δεν έρχεται μόνο του. Χρειάζονται νέες υποδομές, κόστη εκπαίδευσης, συντήρησης. Έτσι εμείς τα αγοράσαμε περίπου στα 215 εκατομμύρια το ένα.

Οι Τούρκοι αγόρασαν τα 40 F16 έναντι 22 δις. Το ένα F16, κοστίζει μόνο του, 60 μύρια. Στο πακέτο των Τούρκων, υπάρχει και οι αναβάθμιση 79 παλαιών F16 που κοστίζει περίπου 30 μύρια για το καθένα. Σύνολο περίπου, 5 δις. Στην συμφωνία των Τούρκων, προβλέπεται σωρεία όπλων για τα F16 τους, αλλά είναι κάπως αμφίβολο ότι αυτά μπορούν να γεφυρώσουν το κενό των 17 δις που φαίνεται να υπάρχει στην μάλλον πανάκριβη συμφωνία. Ως μέτρο σύγκρισης, θα χρησιμοποιήσουμε άλλες πρόσφατες αγορές F-16 και F-35.

H Ταϊβάν π.χ, αγόρασε 66 F-16, έναντι μόλις 8 δις, κάτι που μας κάνει να θεωρούμε ότι κάτι βρωμάει στην υπερδιογκωμένη Αμερικανοτουρκική συμφωνία αλλά αυτό είναι πρόβλημα των Τούρκων.

Αλλά ας πάμε στα δικά μας. H Γερμανία το 2022 αγόρασε 35 F35, έναντι 8,4 δις. Η συμφωνία που κάναμε εμείς με τους Αμερικάνους, φαίνεται σαφώς καλύτερη. Φαίνεται. Γιατί η γερμανική συμφωνία περιλαμβάνει και όπλα για τα σκάφη, τεχνική στήριξη κι εκπαίδευση. Στην ελληνοαμερικανική συμφωνία, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Χωρίς όπλα, τα F35 είναι λίγο περισσότερο χρήσιμα από ένα όπλο δίχως σφαίρες ενώ η εξάρτηση από τον κατασκευαστή των όπλων γίνεται αφόρητη. Μόνο ένας ηλίθιος θα συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο.

To ακόμη χειρότερο, είναι ότι η Ελλάδα έχει παράδοση στο να αγοράζει άοπλα οπλικά συστήματα.

Το 2000, πήραμε τα γερμανικά κανόνια PzH. Ακόμη δεν έχουμε πάρει τα βλήματα.

Το 2002, πήραμε τα γερμανικά τανκς Leopard 2. Χωρίς πυρομαχικά.

Το 2003, πήραμε τα 4 γερμανικά υποβρύχια Παπανικολής, κλάσης 214, τον φόβο και τον τρόμο των θαλασσών. Τα υποβρύχια αυτά, όπως και τα F35 ήταν ακόμη σε ανάπτυξη και βγάλαν ένα σκασμό προβλήματα, όπως ότι τον παίρναν και γέρναν. Αν και τα περισσότερα προβλήματα λύθηκαν, με το αζημίωτο, οι κατάλληλες τορπίλες για τα υποβρύχια, παραγγέλθηκαν μόλις το 2023 κι ακόμη δεν έχουν έρθει.

Επιστρέφοντας στα F35, ας βάλουμε στην εξίσωση και την αμερικανοκαναδική συμφωνία για τα F35 κι ας κάνουμε μια ανατομία για το συνολικό κόστος της αγοράς των F35 γιατί όπως είπαμε, δεν αγοράζεις απλά το αεροπλάνο. Τον Νοέμβριο του 2023, ο Καναδάς παρήγγειλε 88 F35 έναντι 20 δις. Το κόστος της συμφωνίας, φαίνεται παρόμοιο με την δική μας. Φαίνεται αλλά δεν είναι.

Από τα 20 δις, το κόστος των αεροπλάνων, είναι μόνο 11 δις. 2 δις κοστίζουν τα όπλα και τα πυρομαχικά των σκαφών και 6 δις η εκπαίδευση κι οι υποδομές για να μπορέσουν τα αεροπλάνα να στεγαστούν, να πετάξουν, να ανεφοδιαστούν και συντηρηθούν.

Η ελληνική συμφωνία, ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ όλο το κόστος των υποδομών.

Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω, το συνολικό κόστος για να πετάξουν τα δικά μας F35, ξεπερνάει τα 10 δις και μπορεί να φτάνει και τα 12 δις, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας και αγγίζοντας τον ετήσιο προϋπολογισμό για υγεία και παιδεία μαζί.

Κι αυτό είναι το λιγότερο.

Γιατί αν αυτά τα προβληματικά αλλά όντως υπερόπλα, κοστίζουν πανάκριβα μέχρι να πετάξουν, είναι ακόμη πιο ακριβά όταν κι εφόσον αρχίζουν να πετάνε.

Επιχείρηση: Τινάξτε τους προϋπολογισμούς στον αέρα

Το πρόγραμμα F-35 θα κοστίσει στις ΗΠΑ συνολικά για τα επόμενα 30 χρόνια που εκτιμάται ότι θα είναι ο κύκλος ζωής τους, 1,7 ΤΡΙΣ! Μάλιστα. 1,7 τρις. Με άλλα λόγια, τα F-35 θα φάνε τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, για δύο χρόνια Στον Καναδά, τα 88 F-35 μπορεί να κόστισαν 20 δις, το συνολικό τους όμως κόστος για τις επόμενες δεκαετίες θα είναι 73 δις, μαζί με το κόστος απόκτησης τους.

Έχοντας υπόψιν ότι το συνολικό κόστος των F-35 είναι σχεδόν τέσσερις φορές παραπάνω από το πραγματικό συνολικό κόστος απόκτησης τους, το συνολικό κόστος για την Ελλάδα θα φθάσει τα 45 δις!!! Αυτοί είναι 6 αμυντικοί προϋπολογισμοί της χώρας για τα επόμενα τριάντα χρόνια, με τα δεδομένα του 2023, όπου ο αμυντικός προϋπολογισμός εκτοξεύτηκε από 5 δις το 2022 σε 8 δις. Με τα δεδομένα του 2022, είναι 7 αμυντικοί προϋπολογισμοί.

Δώρα άδωρα

Η αλήθεια είναι πως στο πακέτο των F-35, περιλαμβάνονται και πολλά άλλα εξοπλιστικά καλούδια, που δίνονται από τους αμερικάνους σε πολύ χαμηλά ή μηδενικά κόστη, καθώς τα περισσότερα από αυτά, δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον αμερικανικό στρατό. Και αυτή είναι η μισή αλήθεια. Γιατί κάποια από αυτά τα καλούδια είναι στην πραγματικότητα νάρκες ικανές να τινάξουν τον αμυντικό προϋπολογισμό στον αέρα

https://www.militaire.gr/

______________

Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο