1.2.24

«Δεν δεχόμαστε όρους για τα F-16», λένε οι Τούρκοι – Η "απόρρητη επιστολή με τους όρους" για την απόκτηση των F-16 που το Κογκρέσο


Σχόλιο iEpikaira
Γιάννης Κουτρουμπής
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας στους όρους που έθεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με επιστολή που έστειλε στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Aksam, τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι «H Τουρκία δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο! Κανείς δεν μπορεί καν να προσφέρει κάτι τέτοιο στην τουρκική πλευρά, πόσο μάλλον να το αποδεχτεί. Η Τουρκία, ως ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις, θα χρησιμοποιήσει τα F-16 που θα αγοράσει όπου χρειαστεί, χωρίς να ρωτήσει κανέναν.»
Πέραν τούτου, η διαδικασία για την απόκτηση των μαχητικών προχωρά. Υπάρχει δεκαπενθήμερη περίοδος ενστάσεων στο Κογκρέσο. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αντίρρηση από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής, το αίτημα για πώληση και εκσυγχρονισμό θα γίνει δεκτό χωρίς ψηφοφορία. Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι «Δεν έχει υπάρξει καμία αντίρρηση μέχρι στιγμής. Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κάποια αντίρρηση από εδώ και πέρα.»
Η απόρρητη επιστολή Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο
Σε απόρρητη επιστολή που έχει αποσταλεί στο Κογκρέσο, φαίνεται πως έχουν τεθεί σαφέις όροι για την παράδοση των νέων F-16 στην Τουρκία. Αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι τα F16 που θα λάβει η Άγκυρα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ. Αναφέρει δε ότι οι πτήσεις πάνω από τα νησιά, δεν είναι συμβατές με αυτή την υποχρέωση.
Ακόμη, η επιστολή αναφέρει πως σε περίπτωση που παραβιαστούν οι όροι, τότε το αμερικανικό ΥΠΕΞ αναλαμβάνει διπλωματική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος, ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η παράδοση των αεροσκαφών διακόπτεται όπως έγινε και με τα F35.
Στόχος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν είναι να ικανοποιήσει την Ελλάδα, αλλά να κάμψει τις αντιρρήσεις του Κογκρέσου που δεν βλέπουν θετικά τον εξοπλισμό της Τουρκίας, με δεδομένες τις θέσεις που έχει λάβει ο Ερντογάν στο Ουκρανικό και στην κρίση στη Μέση Ανατολή.
Ποιον όρο βάζουν οι Αμερικανοί στους Τούρκους για τα F35
Σε συνέντευξη της, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία μπορέσουν να επιλύσουν το θέμα των S-400, «οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχείς να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35».
Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, που βρέθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού των δύο χωρών, υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις CAATSA (Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) σχετίζονταν με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησής να αγοράσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.
Τόνισε δε πως, «αν μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε το θέμα των S-400, κάτι που θέλουμε να κάνουμε, οι ΗΠΑ θα ήταν ικανοποιημένες να δεχτούν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35». Η ίδια προσέθεσε επίσης ότι «πρώτα πρέπει να επιλύσουμε αυτό το άλλο ζήτημα και ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα έχει ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα». [...]Πηγή: in.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com