1.2.24

ΝΑΤΟ: Συμφωνία για πιο γρήγορη ανάπτυξη δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη


Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Πολωνία υπέγραψαν την Τρίτη μια συμφωνία με στόχο να μειώσουν τη γραφειοκρατία που εμποδίζει την ταχεία διασυνοριακή μετακίνηση στρατευμάτων και όπλων κατά μήκος ενός από τους κύριους διαδρόμους που οδηγούν από τη Βόρεια Θάλασσα στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρχίσει να επιταχύνουν τις προετοιμασίες σε περίπτωση που ξεσπάσει στρατιωτική σύγκρουση με τη Μόσχα.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναμένεται να στείλουν σημαντικές στρατιωτικές ενισχύσεις μέσω των λιμανιών της Βόρειας Θάλασσας κατά μήκους της Γερμανίας και της Πολωνίας στο ανατολικό μέτωπο.
Το ΝΑΤΟ διεξάγει επί του παρόντος τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις του από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στην άσκηση Steadfast Defender 2024, στην οποία συμμετέχουν περίπου 90.000 στρατιώτες.
Μιλώντας σε εκδήλωση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Kάισα Όλονγκρεν δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν συνθήκες που να επιτρέπουν την ταχεία ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων πριν από την εμφάνιση οποιασδήποτε πιθανής σύγκρουσης.
«Η γεωγραφία είναι αυτή που είναι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπορείς να μετακινηθείς γρήγορα από την Ολλανδία μέσω της Γερμανίας στην Πολωνία», δήλωσε πριν οι τρεις χώρες υπογράψουν επιστολή προθέσεων για στενότερη συνεργασία.
Το ΝΑΤΟ έχει προειδοποιήσει τα μέλη του ότι η υπερβολική γραφειοκρατία εμποδίζει τις μετακινήσεις στρατευμάτων σε όλη την Ευρώπη, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση με τη Ρωσία.

Πηγή: Reuters liberal.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com