28.2.24

Άγγελος Χωριανόπουλος: Για πρώτη φορά η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο προφίλ απειλών


Τα δυο χρόνια του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, έχουν αλλάξει άρδην την μεθοδολογία της μάχης, συνολικά της πολεμικής διαδικασίας, αλλά και την αμυντική στάση της Ευρώπης, έναντι των απειλών που δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει, σύμφωνα με τον γεωστρατηγικό αναλυτή Άγγελο Χωριανόπουλο. 

Για αυτό όπως εξηγεί στον star fm και την εκπομπή Ήρθε η Ώρα, βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο ανοικοδόμησης της Ευρωπαικής αμυντικής βιομηχανίας που θα πάρει πέντε με δέκα χρόνια το ελάχιστο. Από την άλλη, οι ΗΠΑ έχουν αποθέματα αλλά δεν μπορούν να στηρίξουν δυο και τρία πολεμικά μέτωπα ταυτόχρονα. 

Μεγάλοι χαμένοι οι Ευρωπαίου πολίτες που πληρώνουν τις οικονομικές κοινωνικές συνέπειες του διετούς πολέμου και φυσικά οι Ουκρανοί πολίτες, αφού η χώρα τους έχει υποστεί ιστορική καταστροφή. Στο μεταξύ, στο άλλο μεγάλο μέτωπο της Ερυθράς, πολύ επικίνδυνη θεωρείται η συμμετοχή της φρεγάτας ΎΔΡΑ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΑΣΠΙΔΕΣ. 

Θα είναι μια πρόβα σύγχρονου πολέμου, με έμπειρο πλήρωμα, με ετοιμοπόλεμους άνδρες των ειδικών επιχειρήσεων, με αντι-drone συστήματα κ.λ.π. Η αποστολή της φρεγάτας Υδρα, θα έχει την ευθύνη, μαζί με τις εκσυγχρονισμένες φρεγάτες FREMM, με αντιπυραυλικούς πυραύλους Aster-30 με εμβέλεια 40 ν.μ. από την Ιταλία, τη Γαλλία και από τη Γερμανία, της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις πυραυλικές επιθέσεις και τα drones των Χούθι.

https://infognomonpolitics.gr

______________________________________

(Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας, ιατρό κ. Μιχάλη Τσολάκη)