3.2.24

Όλα αλλάζουν στις οικονομίες του πλανήτη: Το κινεζικό γουάν πέρασε το ευρώ στις παγκόσμιες συναλλαγές!

 


Ο κόσμος αλλάζει και αυτό που πριν από δύο χρόνια θα ακουγόταν ως «αδύνατο»σήμερα είναι γεγονός: Το κινεζικό νόμισμα γουάν, ξεπέρασε στις παγκόσμιες συναλλαγές το ευρώ ως ανταλλακτικό νόμισμα!

Εν μέρει λόγω των κυρώσεων της Δύσης στην Ρωσία και εν μέρει λόγω της απόρριψης του δολαρίου από το μεγαλύτερο club οικονομικών του πλανήτη, τους BRICSS (το δεύτερο S στο αρκτικόλεξο αφορά την Σαουδική Αραβία που είναι πλέον μέλος της οικονομικής συμμαχίας)!

Δείτε το σχετικό διάγραμμα:

Επιπλέον, οι πιεστικές κυρώσεις των ΗΠΑ στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτό που τις οδήγησε να δημιουργήσουν μια εναλλακτική λύση και να αρχίσουν να μειώνουν την έκθεσή τους σε δολάρια.

Επίσης, η Ρωσία και το Ιράν που διακινούν το 24% της παγκόσμιας κίνησης πετρελαίου, έχουν επίσημα τερματίσει τις σχέσεις τους με το σύστημα πληρωμών SWIFT και δεν το χρησιμοποιούν πλέον για συναλλαγές.

Το μερίδιο του γουάν στις ρωσικές εξαγωγές αυξήθηκε από 0,4% πριν από δύο χρόνια στο σημερινό 34,5%.

Την ίδια περίοδο, το μερίδιο του κινεζικού νομίσματος στις ρωσικές εισαγωγές αυξήθηκε από 4,3 σε 36,4%!

Πρόκειται για τρομακτική αύξηση που όμοιά της δεν έχει παρατηρηθεί σε κανένα νόμισμα μετά τον Β’ΠΠ τουλάχιστον.

Γενικά το μερίδιο των συναλλαγών της Ρωσίας σε εθνικά νομίσματα με άλλες χώρες BRICS έχει αυξηθεί στο 85%, από μόλις 26% πριν από δύο χρόνια.

Τι σημαίνουν όλα αυτά: Η ΕΕ απέρχεται ως δεύτερη νομισματική δύναμη του πλανήτη και η Κίνα παίρνει την θέση της, καθώς πλέον είναι και η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ειδικά, πιθανή εκλογή του Ν.Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο θα «τελείωνε» οριστικά την οικονομία της…

https://www.pronews.gr/

(Αναρτήθηκε από τον συνεργάτη μας κ. Μιχάλη Τσολάκη)