4.2.24

Η Ελλάδα “ασπίδα” της στρατηγικής ΗΠΑ-Ισραήλ... αλλά όχι της Κύπρου!


Του Σωτήρη Σιδέρη
Η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ -Ισραήλ λειτουργώντας σταθερά πλέον εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, το οποίο όμως η χώρα μας μονίμως επικαλείται. Η “προσφορά” του Νίκου Δένδια, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα έγινε μετά από συνεννόηση με τις ΗΠΑ και συμφωνήθηκε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, που είναι ταυτόχρονα και του ΝΑΤΟ, και φέρει τον τίτλο “ΑΣΠΙΔΕΣ» . Ο ΟΗΕ έχει εκφράσει την ανησυχία του, αλλά μέχρις εκεί προς το παρόν.
Η πειθήνια εξωτερική πολιτική δεν έχει προσφέρει το παραμικρό στην ασφάλεια της Ελλάδας, αντίθετα την αποδυναμώνει με την αποδοχή επιθετικών δογμάτων . Όλα αυτά ενώ διασαλεύεται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς το Ισραήλ προσπαθεί να σύρει σε πόλεμο το Ιράν, ενδεχόμενο που θα οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη. Πέραν αυτών, η Ελλάδα, αντί να ενδυναμώσει την εξωτερική της πολιτική στα βαλκάνια, να ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας και της Κύπρου και να διαβουλευθεί σε διεθνές επίπεδο μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας , εμπλέκεται σε όλο και πιο μακρινές αποστολές και αναβαθμίζει την εμπλοκή της σε ένα ταραγμένο περιβάλλον. Όλα αυτά χωρίς να διαπραγματεύεται το παραμικρό.
Μέριμνα για το ΝΑΤΟ, όχι για την Κύπρο
Η Τουρκία ως κράτος -μέλος του ΝΑΤΟ δεν χαρίζει, αλλά πουλάει όπλα στην Ουκρανία, ούτε συμμετέχει στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας. Ούτε έχει συμβάλλει στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με πανάκριβα οπλικά συστήματα , τους πυραύλους Πάτριοτ, όπως η Ελλάδα. Αντίθετα ο Ερντογάν, προκαλεί αρρυθμίες σε όλη τη Δύση καθώς διαπραγματεύεται για κάθε τι που ζητούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. . Η Ελλάδα , δεν διαπραγματεύεται ποτέ, προσφέρει οπλικά συστήματα που έχουν αγοραστεί δις ευρώ για την άμυνά της, δεν ζητά ποτέ ανταλλάγματα και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι διευρύνεται συνεχώς η εμπλοκή της στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, που δεν έχουν καν μια εντολή νομιμοποίησης από τον ΟΗΕ.
Η πειθήνια εξωτερική πολιτική δεν έχει προσφέρει το παραμικρό στην ασφάλεια της Ελλάδας, αντίθετα την αποδυναμώνει. Όπως και της Κύπρου. Προκαλεί τεράστια ερωτηματικά η στάση της ΑΘήνας στο Κυπριακό. Απόλυτη υποβάθμιση σε διπλωματικό, πολιτικό, διεθνές και στρατιωτικό επίπεδο, την στιγμή που η Τουρκία μετατρέπει τα κατεχόμενα σε μια τεράστια σρατιωτική, αεροπορική και ναυτική βάση που θα ελέγχει όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Να σημειωθεί Όποτε η Τουρκία αποφασίσει να αλλάξει το κλίμα με την Ελλάδα, θα το κάνει και οι ΗΠΑ, θα ζητήσουν από την Αθήνα να διαπραγματευθεί ακόμη και την εθνική της κυριαρχία, όπως συνέβη με την κρίση των Ιμίων .
Όλα αυτά ενώ διασαλεύεται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς το Ισραήλ προσπαθεί να σύρει σε πόλεμο το Ιράν, ενδεχόμενο που θα οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη. Η αστάθεια είναι εμφανής στην περιοχή. Η Τουρκία, όχι μόνο δεν απομονώθηκε ποτέ όπως προπαγάνδιζε η Ελλάδα , αντίθετα όλα τα μεγάλα κράτη του κόσμου συνομιλούν μαζί της και οι ΗΠΑ της προσφέρουν πάντα ανταλλάγματα, ενώ έχει σημαντικότατο ρόλο σε όλη την περιοχή.
Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια το κέντρο της επιχείρησης θα είναι η Λάρισα, ωστόσο θα περιμένουμε λεπτομέρειες για την επιχείρηση και τι περιλαμβάνει ακριβώς η απόφαση γιατί πρόκειται για μια σύνθετη αποστολή που έχει πολλές στρατιωτικές, οικονομικές και διπλωματικές παραμέτρους. Κυρίως όλες οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά δώρα προς τρίτες χώρες, την εμπλοκή της Ελλάδας και το τι συζητείται λαμβάνονται ερήμην του ελληνικού λαού, της βουλής και των κομμάτων.

Πηγή: omegapress.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com