14.1.24

«Vor V Zakone»: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. συμμορία εκβιαστών και διαρρηκτών Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις και κλοπές σε οικίες και αποθήκες στην Αττική και την επαρχία, ενώ εμπλέκονται και σε υποθέσεις αρπαγών, εκβιασμών και τοκογλυφίας, προχώρησε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο τερματισμός της εγκληματικής δραστηριότητας επήλθε κατόπιν οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου σε διάφορες περιοχές του κέντρου, με τη συνδρομή ελεγκτών του ΣΔΟΕ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν επτά αλλοδαποί, εκ των οποίων οι έξι ως φερόμενα μέλη της οργάνωσης και ένας για συμμετοχή σε αυτήν. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, για τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, για εκβίαση, αρπαγή, παραβίαση περιοριστικών μέτρων, για παράβαση των νομοθεσιών περί όπλων, ναρκωτικών και αλλοδαπών, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης προσήχθησαν επίσης δεκατρείς επιπλέον αλλοδαποί, για τους εφτά εκ των οποίων κινήθηκαν οι διαδικασίες διοικητικής απέλασης.
Η δομή της οργάνωσης

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις και κλοπές από οικίες και αποθήκες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, καθώς και στην επαρχία. Επίσης, τα μέλη της δραστηριοποιούνταν σε αρπαγές, εκβιασμούς και τοκογλυφίες.


Η οργάνωση ήταν δομημένη στο πλαίσιο των Διεθνικών Εγκληματικών Ομάδων και Οργανώσεων του Ευρασιατικού Οργανωμένου Εγκλήματος (κατά τη διεθνή ορολογία «VOR V ZAKONE»).

Οι χρισμένοι με τον συγκεκριμένο τίτλο «VOR V ZAKONE (Thief in Law)» είναι οι καθοδηγητές των οργανώσεων, εμπνέουν τον σεβασμό σε όλα τα μέλη της ομάδας και στις αντίστοιχες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε κάθε χώρα και ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς. Υπακούν στους «νόμους» της εγκληματικής ζωής και έχουν οργανώσει όλες τις δραστηριότητες και τις επαφές τους γύρω από αυτό. Κύριο χαρακτηριστικό της οργάνωσης είναι η πίστη και η αφοσίωση στην «Ομάδα», η οποία διασφαλίζεται από το γεγονός ότι τα μέλη της έχουν κοινή εθνική βάση.
Στην ιεραρχία εξέχουσα θέση κατέχει ο αρχηγός, ο οποίος έχει «στεφθεί» VOR, δηλαδή έχει λάβει τίτλο που τον κάνει αδιαμφισβήτητο ηγέτη και συντονιστή της ομάδας. Σε αυτόν υποτάσσονται όλα τα μέλη της ομάδας, δίνοντάς του πλήρη αναφορά για τις εγκληματικές του δραστηριότητες και δείχνοντας συνεχώς την αφοσίωσή τους.

Τη θέση του αρχηγού «VOR» κατείχε συλληφθείς ο οποίος λάμβανε ενημέρωση σχετικά με την δραστηριότητα της ομάδας τόσο σε επίπεδο εγκληματικής δραστηριότητας όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά.

Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας είχαν τέτοιο επίπεδο σεβασμού, αλλά και φόβου, προς το πρόσωπό του, που διακατέχονταν από ιδιαίτερη ανησυχία στην περίπτωση που οι πράξεις τους προκαλούσαν τη δυσαρέσκειά του. Η δράση του αρχηγού, ωστόσο, δεν σταματούσε στις κλοπές, αλλά εκτεινόταν και σε εκβιασμούς σε τρίτους, καθώς και στην παροχή προστασίας στα μέλη της ομάδας του.

Στην ιεραρχία ακολουθούσε άλλος συλληφθείς, ο οποίος, αν και κατά καιρούς ήταν έγκλειστος σε καταστήματα κράτησης, συνέχιζε τη δράση του παρέχοντας πληροφορίες στα επιχειρησιακά μέλη της ομάδας σχετικά με τους στόχους που θα επέλεγαν. Ο ίδιος είχε συμμετοχή σε τουλάχιστον 18 περιπτώσεις διαρρήξεων, ενώ κατά τον χρόνο παραμονής του στη φυλακή έδινε οδηγίες σε μέλος της οργάνωσης (επίσης συλληφθέντα) για τον τρόπο που θα εισήγαγε ναρκωτικά στο κατάστημα κράτησης χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης αποτελούσαν τον επιχειρησιακό βραχίωνα αυτής, αποτελώντας ουσιαστικά κακοποιούς επιπέδου δρόμου (street level criminals), δρώντας καθημερινά για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης είχε και το δίκτυο τοκογλύφων που δραστηριοποιούνταν στην απόκτηση παράνομων ωφελημάτων. Τον ρόλο αυτόν είχε αναλάβει ο έβδομος συλληφθείς, έχοντας συστήσει «γραφείο» δανεισμού χρημάτων, ενώ δεχόταν και κλοπιμαία.

Με τον τρόπο αυτόν η οργάνωση πολλαπλασίαζε τα κέρδη της, διακινώντας πολλά και μικρά χρηματικά ποσά και καταφέρνοντας τη σταδιακή εισροή των παράνομων εσόδων στη νόμιμη οικονομία («ξέπλυμα»).
Τρόπος δράσης

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) στην τέλεση των διαρρήξεων, προέκυψε ότι οι δράστες μετέβαιναν αρχικώς στη γειτονιά την οποία είχαν επιλέξει χρησιμοποιώντας τα επιχειρησιακά τους αυτοκίνητα, όπου πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις των οικιών – στόχων και παρακολουθούσαν τις κινήσεις των περιοίκων–ενοίκων.

Στη συνέχεια στάθμευαν τα επιχειρησιακά οχήματα σε κοντινά σημεία και, αφού έλεγχαν εάν απουσίαζαν οι ένοικοι από τα διαμερίσματα, προχωρούσαν στη διάρρηξή τους. Βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία και μιλούσαν κωδικοποιημένα για την περιοχή στην οποία ήθελαν να δράσουν, αλλά και για τα διαμερίσματα, ενώ τουλάχιστον ένα μέλος επιτηρούσε εξωτερικά.

Χαρακτηριστικό του επαγγελματισμού τους ήταν η ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σχετικά με τους διάφορους τύπους κλειδαριών, καθώς κατά τη διάρρηξη δεν άφηναν κανένα εμφανές ίχνος παραβίασης. Παράλληλα, για να μην κινήσουν υποψίες, είχαν αποκτήσει 4 «επιχειρησιακά» οχήματα τα οποία ήταν καταχωρισμένα σε στοιχεία άλλων προσώπων.
«Vor V Zakone»: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. συμμορία εκβιαστών και διαρρηκτών-4
Πηγή: ΕΛ.ΑΣ.


Επίσης, ενδεικτικό της σκληρότητάς τους και της ενασχόλησής τους με παράλληλες εγκληματικές πράξεις ήταν ότι τον Οκτώβριο του 2022, το αρχηγικό, με ακόμα ένα μέλος της οργάνωσης, άσκησαν ιδιαίτερη ψυχολογική πίεση σε ένα τότε μέλος της ομάδας με αποτέλεσμα αυτό να οδηγηθεί σε αυτοχειρία με τη χρήση υποπολυβόλου, ενώ τα μέλη της ομάδας δεν δίσταζαν να προβαίνουν σε απειλές, εκβιασμούς, ακόμη και σε απαγωγές προκειμένου «να συμμορφώνουν» τρίτα άτομα που δεν συνεργάζονταν μαζί τους και, κυρίως, που δεν αποπλήρωναν τα χρέη τους προς αυτούς.
Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2.451 ευρώ, 4 οχήματα, πιστόλι, περίστροφο και πιστόλι φωτοβολίδων, σπρέι πιπεριού, 67,9 γραμμάρια ναρκωτικής ουσίας, πλήθος φυσιγγίων, πλήθος αλκοολούχων ποτών, φορητοί υπολογιστές, πλήθος καμερών, κινητών, καρτών sim, υποδήματα, γυναικείες τσάντες και ρουχισμός, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων και κλειδαριών, μαχαίρια, σουγιάδες και πλήθος ξιφιδίων, πίνακες ζωγραφικής, κουτί με εγχάρακτο το αστέρι «VOR V ZAKONE», πλήθος ρολογιών, πλήθος σκευών, χαρτονομίσματα διαφόρων χωρών και πλήθος αποδείξεων μεταφοράς χρημάτων.

Σημειώνεται ότι, από την προανάκριση, προέκυψε ανάμειξη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης με επιχείρηση και για τον σκοπό αυτό διενεργήθηκαν επιπλέον έρευνες, με τη συνδρομή κλιμακίων ελεγκτών του ΣΔΟΕ, σε καταστήματα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ατζέντες και διακοσμητικά, 1.336 λίτρα ελαιόλαδο, ενώ βεβαιώθηκε πλήθος παραβάσεων.
«Vor V Zakone»: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. συμμορία εκβιαστών και διαρρηκτών-5
Πηγή: ΕΛ.ΑΣ.


Επίσης, το προαναφερόμενο «γραφείο» στεγαζόταν σε πολυκατοικία στην οποία διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν διαμερίσματα – δωμάτια που λειτουργούσαν ως «κοινόβιος» ξενώνας αλλοδαπών υπηκόων, αλλά και ως «STUDIO». Στους χώρους αυτούς εντοπίστηκαν 10 αλλοδαπές γυναίκες.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 35 διαρρήξεις σε οικίες και αποθήκες, μία περίπτωση αρπαγής και δύο περιπτώσεις εκβιασμών, με το παράνομο όφελος που αποκόμισαν να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
«Vor V Zakone»: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. συμμορία εκβιαστών και διαρρηκτών-6
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διακριβωθεί το πλήρες εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας, αλλά και η προέλευση των κατασχεθέντων αντικειμένων, τα οποία εκτιμάται ότι είναι κλοπιμαία.