20.1.24

Φρεγάτα, drone και δύο πλοία παραλαμβάνει σήμερα το τουρκικό ναυτικό


Μία φρεγάτα, ένα μη επανδρωμένο σκάφος μεταφοράς οπλικών συστημάτων, πλοίο υποστήριξης μάχης μεταφοράς μη επανδρωμένων σκαφών, καθώς και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης, παραλαμβάνει σήμερα (19/01) το τουρκικό ναυτικό, ενώ στην τελετή παράδοσης των πλοίων θα παρευρεθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τις επόμενες ημέρες θα γίνει η παράδοση και των «τουρκικών» πυραυλικών συστημάτων, ενώ μέχρι τον Μάρτιο θα γίνει η παράδοση και του πρώτου υποβρυχίου PIRI REIS, από τα έξι που ναυπηγούνται.
Όπως ανέφερε ο Τούρκος εκπρόσωπος υπουργείου Άμυνας, Ζεκί Ακτούρκ: «Με την ενίσχυση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αυξάνεται η ισχύς και η δύναμη αποτροπής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Στα πλαίσια αυτά έγινε η παραλαβή των αντιαρματικών συστήματα μεσαίου βεληνεκούς OMTAS και του συστήματος ακουστικής μεγαλου βεληνεκούς. Τις επόμενες ημέρες με τη συμμετοχή του υπουργού μας θα γίνει η παραλαβή της εθνικής τορπίλης Αkya, ο πύραυλος Atmaca και του συστήματος ελέγχου αντιαεροπορικής άμυνας Sapan.
Στις 19 Ιανουαρίου θα γίνει η παράδοση στο Ναυτικό, η πρώτη φρεγάτα του προγράμματος κλάσης Istif που έχει την ονομασία Istanbul, το πλοίο υποστήριξης μάχης Derya, το πλοίο γενικής υποστήριξης Arif Ekmekci και το μη επανδρωμένο σκάφος Marlin».
Την ίδια ώρα αρνητικό κλίμα επικρατεί στην Τουρκία εξαιτίας της δήλωσης των ΗΠΑ για τα F-16, καθώς ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε: «Στηρίζουμε το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16, αλλά δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι «Οι κυρίαρχες και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν βάλει στο μάτι τους πόρους στην περιοχή μας».
«Ό,τι σχέδια και αν αναπτύσσουν οι κυρίαρχες δυνάμεις, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή. Όσο κι αν έχουν βάλει στο μάτι τους πόρους στην περιοχή μας, δεν θα μπορέσουν να το πετύχουν».
Τέλος, συμπλήρωσε: «Σε πολλά ζητήματα, ο καταπιεσμένος φταίει εξίσου με τον δυνάστη επειδή δεν προβάλλει την απαραίτητη αντίσταση και προσπάθεια, γι' αυτό θα ήθελα να εκφράσω ότι η δικαιολογημένη προσπάθεια που θα καταβάλουμε και πάλι από κοινού ως χώρες της περιοχής για το παλαιστινιακό ζήτημα είναι πολύ, πολύ πολύτιμη».

Πηγή: liberal.gr