20.1.24

Η Τουρκία λέει ότι εάν χρειαστεί, θα ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις κατά Κούρδων αυτονομιστών σε Ιράκ και Συρία




Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι εάν χρειαστεί, θα αυξήσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία.
Ο αξιωματούχος είπε ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αυτοάμυνα, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να διεξάγει επιχειρήσεις για την ασφάλεια των συνόρων της.
Στις 12 Ιανουαρίου, ξέσπασαν συγκρούσεις στην περιοχή του Κουρδιστάν μεταξύ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Τούρκων υποστηρικτών και η Άγκυρα ανακοίνωσε δημόσια τη δολοφονία 9 στρατιωτών της.
«Εκείνη την ημέρα, χάρη στην κακοκαιρία και την ομίχλη, μέλη του PKK εξαπέλυσαν ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον πολλών τουρκικών βάσεων στην περιοχή Ζαπ, αλλά εκτός από μία, όλες οι επιθέσεις του PKK αποτράπηκαν από τον τουρκικό στρατό», είπε ο αξιωματούχος.
Το PKK είπε επίσης ότι 61 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις 12 Ιανουαρίου.
Η Τουρκία, ως απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις, ξεκίνησε ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία, και σύμφωνα με την Άγκυρα, σκοτώθηκαν 77 μαχητές του PKK.
Από το 2019, η Τουρκία διεξάγει μια επιχείρηση με την ονομασία «Penche-Kilit» κατά του PKK στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ και πραγματοποιεί στρατιωτικές επιθέσεις κατά του YPG στη βόρεια Συρία
.
Reuters

The Hellenic Information Team

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com