17.1.24

«Ανοίγει» το μέτωπο στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν χτύπησε στο Β. Ιράκ - Νέα επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο

 

Οπλισμένοι αντάρτες 

Στο «κόκκινο» παραμένει η ένταση στην Μέση Ανατολή, καθώς, σήμερα Τρίτη (16/1), ακόμα ένα ελληνόκτητο πλοίο επλήγη από πύραυλο ανοιχτά της Υεμένης, εν μέσω επιθέσεων των δυνάμεων ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου σε θέσεις των Χούθι, ενώ από το Ιράν, εκτοξεύθηκαν τη Δευτέρα βαλλιστικοί πυραύλοι σε βάση της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ στο βόρειο Ιράκ, ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο στην εύφλεκτη περιοχή.

Της επίθεσης στο ελληνόκτητο πλοίο την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι Χούθι, είχε προηγηθεί πυραυλική επίθεση των ανταρτών, σε αμερικανικό φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, με μικρές ζημιές. Αυτή ήταν και ήταν η πρώτη φορά που οι Χούθι της Υεμένης έπληξαν επιτυχώς έναν αμερικανικό στόχο τους στον Κόλπο του Άντεν και ήρθε λίγες μόλις ημέρες αφότου ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πραγματοποίησε πλήγματα εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν ανταρτικής ομάδας.

Την ίδια ώρα, οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, πέρα ​​από τα σύνορα με τον Λίβανο, έχουν ενταθεί. Την Κυριακή, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα υποσχέθηκε να συνεχίσει τις αντιπαραθέσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τον Λίβανο μέχρι το τέλος της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, για τις οποίες ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, υποσχέθηκε να συνεχιστούν για όσο χρειαστεί.

Ο ανελέητος βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου έχει σκοτώσει περισσότερους από 24.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, και έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, καθώς οι άμαχοι ζουν με την απειλή του επικείμενου θανάτου - είτε από αεροπορική επιδρομή, πείνα ή ασθένεια.

https://www.cnn.gr/