19.1.24

Στα ναυπηγεία της Δυτικής Θάλασσας ανατέθηκε η σύμβαση του πορτογαλικού ναυτικού για την παράδοση νέων περιπολικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης


Σύμφωνα με τη σύμβαση, που ανατέθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Εθνικών Αμυντικών Πόρων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Πορτογαλίας, τα νέα έξι νέα περιπολικά πλοία ανοικτής θαλάσσης κλάσης Viana do Castelo (OPV) προγραμματίζονται να παραδοθούν μεταξύ 2027 και 2030. Θα συμπληρώσουν τα τέσσερα υπάρχοντα OPV κλάσης Viana do Castelo του Πορτογαλικού Ναυτικού που τέθηκαν σε υπηρεσία μεταξύ 2011 και 2018. Η κλάση Viana do Castelo είναι μια κατηγορία περιπολικών πλοίων ανοικτής θαλάσσης που σχεδιάστηκαν από και για το πορτογαλικό ναυτικό, ως αποτέλεσμα του Έργου NPO2000 (πορτογαλικά, Navios de Patrulha Oceânica, για πλοία Oceanic Patrol), που ναυπηγούνται στο ναυπηγείο West Sea. Τα σκάφη θα περιλαμβάνουν διατάξεις για τη λειτουργία μη επανδρωμένων οχημάτων επιφανείας (USV), μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), μη επανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων (UUVs), ενός ελικοπτέρου και δύο φουσκωτών σκαφών με άκαμπτο κύτος (RHIB) και θα μπορούν να αναπτύσσουν εμπορευματοκιβώτια αποστολής και εξοπλισμός καταπολέμησης της ρύπανσης.

Τα οκτώ έως δέκα σκάφη αυτής της κατηγορίας, ειδικά σχεδιασμένα για να επιχειρούν στα νερά του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Δύο από αυτά τα πλοία της έκδοσης Navios de Combate à Poluição (NCP) θα είναι εξοπλισμένα με συστήματα αντιρρύπανσης — συμπεριλαμβανομένων συστημάτων Fast Oil Recovery. Αυτά τα πλοία έχουν πάρει το όνομά τους από τις πορτογαλικές παράκτιες πόλεις. Το πρώτο σκάφος, NRP Viana do Castelo (P360), τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2010 μετά από αρκετά χρόνια καθυστέρησης. Έξι επιπλέον πλοία σχεδιάζονται από το πορτογαλικό ναυτικό όπως ανακοινώθηκε το 2016 για ναυπήγηση το 2017 και το 2018. Στις 22 Ιουνίου 2018 ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετη παραγγελία 6 πλοίων κλάσης Viana do Castelo (60 εκατομμύρια ευρώ το καθένα) που θα ναυπηγηθούν στο το ίδιο ναυπηγείο τα επόμενα 6 χρόνια μαζί με ένα πλοίο πολλαπλών χρήσεων συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. η παραγγελία για 6 ακόμη NPO-2000 οριστικοποιήθηκε στις 25 Μαΐου 2021.

Τα πλοία είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν αυτοματοποιημένα συστήματα και είναι εξοπλισμένα με μια ενιαία πλατφόρμα ναυτικής επιτήρησης και παρατήρησης Sagem SA Vigy 10 MKIII, τρία κανόνια νερού και δύο άκαμπτα φουσκωτά σκάφη. Κάθε πλοίο είναι ικανό να φιλοξενήσει ένα ελαφρύ ελικόπτερο Super Lynx MK95. Το Πορτογαλικό Ναυτικό αναβαθμίζει σταδιακά τα περιπολικά πλοία ανοικτής θαλάσσης (OPV) κλάσης Viana do Castelo κατά τη διάρκεια των κύκλων συντήρησής τους. Αυτός ο εκσυγχρονισμός έχει σχεδιαστεί για να εξαλείψει την υλικοτεχνική, λειτουργική και λειτουργική απαξίωση. Προσθήκη δυνατοτήτων που απαιτούνται για μελλοντικές λειτουργίες· και επιτρέπουν την ενσωμάτωση αρθρωτών συστημάτων για υποστήριξη αποστολής, αυτοπροστασία, επιτήρηση και ανθυποβρυχιακό πόλεμο (ASW). Επίσης, η κλάση Viana do Castelo αναβαθμίζεται σταδιακά για να επιτρέψει τις επιχειρήσεις κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) για την παροχή πληροφοριών, επιτήρησης και ικανότητας αναγνώρισης (ISR).Μια φιλόδοξη προσπάθεια του πορτογαλικού ναυτικού να αναπτύξει έξι νέα περιπολικά πλοία ανοικτής θαλάσσης (OPV) κλάσης Viana do Castelo έφτασε στο ορόσημο στις 29 Δεκεμβρίου 2023 με την ανάθεση σύμβασης 299,7 εκατομμυρίων ευρώ (329,2 εκατομμύρια USD) σε τοπικά ιδιόκτητα ναυπηγός West Sea – Estaleiros Navais.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, που ανατέθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Εθνικών Αμυντικών Πόρων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Πορτογαλίας, τα νέα OPV προγραμματίζεται να παραδοθούν μεταξύ 2027 και 2030. Θα συμπληρώσουν τα τέσσερα υπάρχοντα OPV κλάσης Viana do Castelo του Πορτογαλικού Ναυτικού που τέθηκε σε υπηρεσία μεταξύ 2011 και 2018.

Η τρίτη δόση των OPV κλάσης Viana do Castelo θα περιλαμβάνει πολλά νέα χαρακτηριστικά, όπως νέο ιστό και ηλεκτρική πρόωση με προωθητές αζιμουθίου, ηλεκτροοπτική συσκευή απεικόνισης σταθεροποιημένο με γυροσκόπιο πολλαπλών αισθητήρων, ραντάρ επιτήρησης επιφάνειας και αέρα, φίλο αναγνώρισης Mode 5- σουίτα or-foe (IFF), τεχνολογία αυτόματης εξαρτημένης παρακολούθησης-εκπομπής (ADS-B), σύστημα ηλεκτρονικών μέτρων υποστήριξης (ESM), ρυμουλκούμενο σόναρ συστοιχίας, δυνατότητα σύνδεσης δεδομένων Link 16/22, τερματικό στρατιωτικών δορυφορικών επικοινωνιών (satcom), πρόσθετο οπλισμό και καταδυτικό κόλπο.


Τα σκάφη θα περιλαμβάνουν διατάξεις για τη λειτουργία μη επανδρωμένων οχημάτων επιφανείας (USV), μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), μη επανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων (UUVs), ενός ελικοπτέρου και δύο φουσκωτών σκαφών με άκαμπτο κύτος (RHIB) και θα μπορούν να αναπτύσσουν εμπορευματοκιβώτια αποστολής και εξοπλισμός καταπολέμησης της ρύπανσης.Τα νέα OPV θα έχουν μήκος 83 m, πλάτος 12,95 m και βύθισμα 3,8 m, με μέγιστη τελική ταχύτητα 21 κόμβους. Θα είναι οπλισμένα με ένα πυροβόλο Oto Melara Marlin των 30 ή 40 χιλιοστών (αντί του πυργίσκου πυργίσκου των 40 χιλιοστών L/60 που έχουν η τρίτη και η τέταρτη μονάδα) και δύο απομακρυσμένους σταθμούς όπλων 12,7 χιλιοστών, δύο συστήματα εκτόξευσης για νάρκες Mk55 Mod 2, ένα Sagem Πλατφόρμες ναυτικής επιτήρησης και παρατήρησης SA Vigy 10 Mk III και θα μπορούν να φιλοξενήσουν ελαφρύ ελικόπτερο Super Lynx Mk95.
Έχουν εκτόπισμα 1850 τόνους πρόωση 2 x Wärtsilä diesel engines (3,900 kW (5,200 hp) each), 2 electric engines (200 kW (270 hp) each)Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: θα κοστίσει 50 εκατομμύρια το κάθε ένα μια πολύ καλή τιμή ναυπήγησης.Αν κατασκευάζαμε και εμείς μια παρόμοια σχεδίαση με 4 μηχανές ντίζελ πόσο θα μας κόστιζε;Με 4 κινητήρες ντίζελ με απευθείας πρόωση με ισχύ 4500 ΗΡ, συνολική ισχύ μηχανοστασίου 18.000 ΗΡ θα είχε ταχύτητα 27+ κόμβων.Οι Κινέζοι έχουν αγοράσει εταιρίες κατασκευής κινητήρων ντίζελ ή της κατασκευάζουν σε συνεργασία με άδεια στην Κίνα.Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε για να φτιάξουμε φτηνά πλοία για το πολεμικό μας ναυτικό με διαφορετικό εξοπλισμό: περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης, κορβέτα ASW, κορβέτα με αντιαεροπορικούς πυραύλους. Το ότι θα κοστίσουν δισεκατομμύρια είναι το μεγαλύτερο ψέμα!Όσο για της Ρουσέν που της χρυσοπληρώσαμε, θα κάνουμε το ίδιο λάθος και τώρα; Τιμές 170 εκατομμυρίων πριν από 12-13 χρόνια για πυραυλάκατο; Διαπραγματεύεσαι για όσα συστήματα θα βάλεις επάνω, δεν πας να τα πάρεις πακέτο με διπλάσια τιμή.  Η ALS CLAS SCS 85 ένα έτοιμο σχέδιο με 36 περιπλανώμενα πυρομαχικά και πολλούς μικρούς πυραύλους. Έχει ExLS και ελικοδρόμιο για ελικόπτερα 11,5 τόνων! Τι περιμένουμε λοιπόν;


 
 
 





Πηγή: https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/01/blog-post_18.html

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com