19.1.24

Η Αλβανία παρέλαβε ελικόπτερα «black hawk»




Τα δύο πρώτα ελικόπτερα UH-60A «black hawk» για την αλβανική αεροπορία ξεφορτώθηκαν στις 13 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο Ρίνας κοντά στα Τίρανα από ένα αμερικανικό C-17A.
Πρόκειται για μεταχειρισμένα ελικόπτερα που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στην Αεροπορία Στρατού των ΗΠΑ και προσφέρθηκαν προς πώληση το 2019.
Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε το αλβανικό υπουργείο Άμυνας με το Πεντάγωνο τον Μάιο του 2020, θα λάβει τρία ελικόπτερα UH-60A. 
Το «black hawk» είναι μια πλατφόρμα πολλαπλών χρήσεων που προορίζεται κυρίως για τη μεταφορά ανθρώπων, αλλά μπορεί να οπλιστεί για πυροσβεστική υποστήριξη. Φοράει δύο πολυβόλα των 7,62 χλστ. τοποθετημένα στο πάτωμα της καμπίνας, ένα σε κάθε πλευρά.
Σε αυτή τη διαμόρφωση, μέσα στο UH-60A υπάρχουν θέσεις για δέκα στρατιώτες και δύο θέσεις για πυροβολητές. Στο «black hawk» υπάρχει χώρος για έξι φορεία για τη μεταφορά ασθενών ή τραυματιών. 
Το UH-60A εισήχθη στον οπλισμό της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ το 1979. Στη συνέχεια τροποποιήθηκαν στο επίπεδο UH-60L, μια βελτιωμένη έκδοση που τροφοδοτείται από δύο κινητήρες T700-GE-701D με ισχύ 1.487 kW ο καθένας.  
Ο κύριος χρήστης του «black hawk» στα δυτικά Βαλκάνια είναι ο Κροατικός Στρατός, ο οποίος διαθέτει τέσσερα κομμάτια της σύγχρονης παραλλαγής UH-60M από το 2022 και σκοπεύει να αποκτήσει άλλα οκτώ για να δημιουργήσει μια μοίρα.
Τα αμερικανικά ελικόπτερα περιλαμβάνονται στην 194η μοίρα που σταθμεύει στο αεροδρόμιο Lučko, η οποία είναι επιφορτισμένη με 10 Mi-171Š που αγοράστηκαν από τη Ρωσία το 2007 και το 2008. Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση να αντικατασταθεί σταδιακά η τεχνική ανατολικής προέλευσης με αμερικανικά «black hawk». 
Από το 1999, η Αεροπορία Στρατού των ΗΠΑ διατηρεί απόσπασμα με Black Hawk στο Κοσσυφοπέδιο στη βάση Bondsteel για την υποστήριξη της KFOR. Υπάρχουν φήμες ότι η Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (KBS) θα αποκτήσει μεταχειρισμένα UH-60A.  
Σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία έξι χρόνια, οι Αμερικανοί έχουν οργανώσει εκπαίδευση για μέλη του KBS με Black Hawk, αλλά μόνο για αποβίβαση πεζικού από την αιώρηση, μεταφορά τραυματιών και παρόμοιες εργασίες. Οι πιλότοι της KSB ολοκλήρωσαν την ακαδημία στην Τουρκία και εκπαιδεύονται στην Αλβανία με τα Jet Rangers τους. 
 Η αλβανική πολεμική αεροπορία αποτελείται από ένα σύνταγμα στο αεροδρόμιο Farke, το οποίο στα χαρτιά διαθέτει τέσσερα AS532AL χωρητικότητας έως 29 ατόμων, που αποτελούν τον πυρήνα του στόλου, στη συνέχεια τρία AB-205 και 2 AB-206 Jet Rangers, τέσσερα Bo 105, δύο EC-145 και ένα A-109C. Ο ετερογενής στόλος αποτελεί πρόκληση για τεχνική υποστήριξη και τακτική συντήρηση και με τη μετάβαση στο UH-60A, ο αριθμός των ελικοπτέρων θα μειωθεί. 
Balkanska Bezbednosna Mreža

The Hellenic Information Team


Πηγή: i-epikaira.blogspot.com