14.1.24

Το γαλλικό ναυτικό υπερασπίζεται τη χρήση πυραύλων εκατομμυρίων ευρώ για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Χούτι


Η γαλλική φρεγάτα Languedoc, τώρα σε υπηρεσία στην Ερυθρά Θάλασσα, και η ιταλική φρεγάτα Alpino (R) εκτελούν ελιγμούς κατά τη διάρκεια της πολυμερούς άσκησης "Noble Dina 23" στη Μεσόγειο Θάλασσα στις 27 Μαρτίου 2023. (Φωτογραφία Jack Guez/AFP μέσω Getty εικόνες)

ΠΑΡΙΣΙ — Ο ναυτικός διοικητής της Γαλλίας για τον Ινδικό Ωκεανό υπερασπίστηκε τη χρήση πυραύλων εκατομμυρίων ευρώ για την κατάρριψη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης για να επιτεθούν στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέροντας την αξία των ζωών και των περιουσιακών στοιχείων που προστατεύονται και την πολυπλοκότητα της απειλής.

Η φρεγάτα Languedoc που περιπολούσε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα τον Δεκέμβριο κατέρριψε πολλαπλά drones χρησιμοποιώντας πυραύλους Aster 15, με κόστος που οι αμυντικοί αναλυτές υπολογίζουν σε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ (1,1 εκατ. δολάρια) ανά πύραυλο. Το HMS Diamond του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού έχει επίσης χρησιμοποιήσει τους πυραύλους για να αντιμετωπίσει επιθέσεις με drone στην περιοχή.


Ο πολλαπλασιασμός των φθηνών drones στο πεδίο της μάχης αποτελεί πρόκληση για τα δυτικά ναυτικά, των οποίων η αεράμυνα που βασίζεται σε πυραύλους τείνει να είναι αποτελεσματική αλλά ακριβή. Ο οικονομικός λογισμός των εξαιρετικά ικανών αναχαιτιστών, που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν ακριβούς αντιπλοϊκούς πυραύλους ή επανδρωμένα αεροσκάφη, χάνει γρήγορα την ελκυστικότητά του έναντι των drones που κοστίζουν χιλιάδες δολάρια, προειδοποιούν οι αναλυτές.

«Το κόστος δεν είναι αυτό του πυραύλου που χρησιμοποιούμε, αλλά το κόστος αυτού που προστατεύουμε», είπε ο αντιναύαρχος Emmanuel Slaars απαντώντας σε ερωτήσεις του Defense News στην ενημέρωση Τύπου της 11ης Ιανουαρίου εδώ. Ο Slaars είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι το Languedoc στοχοποιήθηκε σε ένα περιστατικό στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν το πολεμικό πλοίο χρησιμοποίησε πυραύλους Aster 15 της MBDA για να καταρρίψει δύο drones που προέρχονταν από την κατεύθυνση της Υεμένης. 
Ο διοικητής είπε ότι δεν είναι όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τους Χούτι φθηνά πολεμοφόδια και ορισμένες παραλλαγές που χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση στόχων είναι «αρκετά εξελιγμένες». Η κατάρριψη αναγνωριστικών drones μπορεί να αποτρέψει μια πιο θανατηφόρα επίθεση, είπε ο Slaars.

Οι αντάρτες Χούτι χρησιμοποιούν δεδομένα παρακολούθησης της ναυτιλίας για να εντοπίσουν πιθανούς στόχους και στη συνέχεια πετούν drones παρατήρησης για να εντοπίσουν σκάφη πριν τα επιτεθούν με drones και πυραύλους κατά πλοίων, σύμφωνα με τον Slaars. Το drone και η τεχνολογία πυραύλων που χρησιμοποιούν οι Χούτι είναι από το Ιράν, «δεν υπάρχει κανένα μυστικό εκεί», είπε ο αντιναύαρχος.

Το Languedoc συνόδευε πλοία υπό γαλλική σημαία ή πλοία με «γαλλικά συμφέροντα» μέσω της Ερυθράς Θάλασσας ανεξάρτητα από την επιχείρηση Prosperity Guardian, είπε ο Slaars. Όταν δεν βρίσκεται σε υπηρεσία συνοδείας, η φρεγάτα είναι διαθέσιμη σε ζώνες περιπολίας που έχουν οριστεί ως μέρος της επιχείρησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αν και το Languedoc παραμένει υπό τη γαλλική διοίκηση ανά πάσα στιγμή.

Η Ιταλία εκμεταλλεύεται επίσης πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ ελληνικό πλοίο δεν έχει φτάσει ακόμη, σύμφωνα με τον Slaars, ο οποίος είναι ο διοικητής των γαλλικών δυνάμεων που σταθμεύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και της ευρωπαϊκής αποστολής θαλάσσιας ευαισθητοποίησης στα στενά του Ορμούζ.

Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: Αυτά κατέρριψαν με πυραύλους παλιού τύπου που αν τους κατασκεύαζαν τώρα θα έκαναν 2,5 εκατομμύρια ευρώ!
Ο άλλος τύπος περιπλανώμενου πυρομαχικού με ελάχιστο κόστος κάτω από τα 5 χιλιάδες δολάρια.
Έχω γράψει πολλές φορές πως πρέπει να κατασκευάσουμε παρόμοιους πυραύλους με JET κινητήρες, αλλά με μικρότερα πτευρύγια.

Έχουν πολύ χαμηλό κόστος, μεγάλη εμβέλεια μπορούν να χτυπήσουν στόχους με ταχύτητες κάτω από ένα Mach. Αν προσθέσεις μετάκαυση έχουν ταχύτητα 700 m/Sec.Στο Ιράν κοστίζουν κάτω από 50 χιλιάδες δολάρια και χτυπούν στόχους σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.Η άλλη λύση είναι η χρήση παλαιών πυραύλων σε ειδικά VLS ΑΙΜ-9Μ, ΑΙΜ-120 Α & Β, IRIS-T κλπ.




Πηγή: https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/01/blog-post_22.html