23.1.24

Οι Χούθι χτύπησαν φορτηγό πλοίο των ΗΠΑ – Μεταφορά των Παλαιστινίων σε νησί πρότεινε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

 

(Αρκεί το νησί αυτό να μην είναι η Κύπρος)
Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ


Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες επανέλαβαν ότι δεν θα επιτρέπουν σε «πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ» τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα «έως ότου επιτευχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και αρθεί η πολιορκία της» από τον ισραηλινό στρατό.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν απόψε πως εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον του αμερικανικού φορτηγού πλοίου Ocean Jazz στον Κόλπο του Άντεν. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία υπογράμμισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah ότι «τα αντίποινα στις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις είναι αναπόφευκτα και ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις ξεσήκωσε η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, ο οποίος πρότεινε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να δημιουργηθεί… τεχνητό νησί στην Μεσόγειο και να μεταφερθούν εκεί Παλαιστίνιοι από την Λωρίδα της Γάζας. Ο Ίσραελ Κατζ από τις Βρυξέλλες πρότεινε αυτό που το Ισραήλ εμφανίζει τώρα ως «λύση» για την Λωρίδα της Γάζας, με διωγμό των Παλαιστινίων από τον θύλακα, και δεν είναι άλλο από τη μεταφορά τους σε κάτι που θυμίζει τη δική μας… Σπιναλόγκα.

Όπως ήταν αναμενόμενο η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με πολλούς να κάνουν λόγο για τεχνητό Αλκατράζ. Υπενθυμίζεται πως από τις πρώτες εβδομάδες των Ισραηλινών επιχειρήσεων στην Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς, είχε διαρρεύσει στον Ισραηλινό τύπο σχέδιο που αναφερόταν πως το απεργάζεται η κυβέρνηση Νετανιάχου και περιλαμβάνει διωγμό των Παλαιστινίων από τον θύλακα.

Από τη μεριά του ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι δήλωσε πως αυτό που περιμένει από τους ομολόγους του είναι να καταδικάσουν «τη δήλωση που έκανε ο Νετανιάχου για απόρριψη της λύσης δύο κρατών», καθώς και ότι αναμένει από τους Ευρωπαίους να ξεκινήσουν να σκέφτονται τις κυρώσεις σε βάρος του και όσων «καταστρέφουν τις ευκαιρίες για λύση δύο κρατών και ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Ο Ριάντ αλ-Μάλικι ζήτησε να υπάρξει έκκληση για εκεχειρία, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα λιγότερο». «Κάθε μέρα που διστάζουμε, αθώοι άνθρωποι σκοτώνονται» επισήμανε κάτι το οποίο όπως είπε «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, είναι απαράδεκτο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ https://slpress.gr

___________________________________

Αναρτήθηκε από τον συνεργάτη μας κ. Μιχάλη Τσολάκη